15χρονος εξηγεί γιατί δέχθηκε να συμμετάσχει στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου για τον κορωνοϊού

Εμβόλιο Pfizer: Αποδεικνύεται 93% αποτελεσματικό στις ηλικίες 12 έως 18 ετών

Είναι από τις χρονιές που οι μαθητές ελάχιστα είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα στις αίθουσες ή να δουν από κοντά τους συμμαθητές τους.

Ο 15χρονος Γουίλιαμ Μπράουν, μαθητής της Α’ Λυκείου, δεν έχει ακόμη καταφέρει να χαρεί το γεγονός ότι φέτος είναι η πρώτη του χρονιά στο Λύκειο και συνεχίζει τα μαθήματά του με τηλεκπαίδευση, όπως οι περισσότεροι μαθητές.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg,  λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, ο έφηβος με την ενθάρρυνση και τη συγκατάθεση των γονιών του, πήρε μία απόφαση που μπορεί να αλλάξει τη ζωή του και των συνομιλήκων του.

Ο 15χρονος Γουίλιαμ Μπράουν (φωτογραφία: Bloomberg)

Ο νεαρός δέχτηκε να συμμετάσχει στις έρευνες για τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου για τον κορωνοϊό που πρόκειται να αναπτύξει η Pfizer για παιδιά και εφήβους.

Διαβάστε επίσης: Η Moderna πασχίζει να βρει παιδιά για να συμμετέχουν στις δοκιμές του εμβολίου της

«Μου έχει λείψει να βλέπω τους φίλους μου από κοντά, ακόμη και το να μιλάω με τους καθηγητές μου. Ελπίζω η απόφαση που πήρα να βοηθήσει τα παιδιά της ηλικίας μου να επιστρέψουν στο σχολείο σύντομα» , δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο ο μαθητής.

Εταιρείες όπως η Pfizer και η Moderna Inc. έχουν ήδη αρχίσει να συλλέγουν εθελοντές εφήβους για να συμμετάσχουν στις έρευνες τους.

Αλλά και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το οποίο συνεργάζεται με την AstraZeneca Plc, σχεδιάζει να ξεκινήσει τις έρευνες σε παιδιά ηλικίας 12 έως 18 ετών μέσα στον επόμενο μήνα. Τα δεδομένα αναμένεται να φτάσουν στα χέρια των εταιρειών μέχρι το καλοκαίρι.

«Αν θέλουμε να καταφέρουμε να ελέγξουμε τον κορωνοϊό, θα πρέπει να εμβολιαστούν και τα παιδιά.», δήλωσε ο Πολ Στόφελς, επιστήμονας της Johnson & Johnson. Η εταιρεία πρόκειται να ξεκινήσει τις έρευνες για το εμβόλιο σε παιδιά, τέσσερις έως έξι εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση των ερευνών για το αντίστοιχο των ενηλίκων, οι οποίες εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί έως τις αρχές Φεβρουαρίου.

Η Pfizer διαθέτει μέχρι στιγμής 2.000 εθελοντές ηλικίας 12 έως 15 ετών οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις έρευνές της, ωστόσο, δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν η εταιρεία επιθυμεί να αυξήσει τον αριθμό αυτό.

Η Moderna έκανε τους πρώτους δοκιμαστικούς εμβολιασμούς σε εφήβους το Δεκέμβριο. Έχει στη διάθεσή της 3.000 άτομα ηλικίας 12 έως 18 ετών. Το εμβόλιο που αναπτύσσει μπορεί να λάβει έγκριση ίσως και πριν από την έναρξη του νέου σχολικού έτους.

Μπορεί ο κίνδυνος του κορωνοϊού για τα παιδιά να μην είναι τόσο αυξημένος όσο για τους ενήλικες, ωστόσο, ειδικοί προειδοποιούν πως εάν θέλουμε να πετύχουμε την ανοσία της αγέλης τότε στα προγράμματα εμβολιασμού θα πρέπει να συμπεριληφθούν και αυτά.

Με πληροφορίες από το Bloomberg