Σοφία Μπεκατώρου : «Πριν αποκαλύψω τη σεξουαλική κακοποίησή μου μίλησα στα παιδιά μου»

Σύσσωμο το πανελλήνιο έχει συγκλονιστεί με τις αποκαλύψεις της Χρυσής Ολυμπιονίκης , Σοφία Μπεκατώρου, αναφορικά με τη σεξουαλική κακοποίηση που είχε δεχτεί στο παρελθόν από παράγοντα του αθλητισμού. Η κορυφαία Ελληνίδα αθλήτρια πήρε την απόφαση να λύσει τη σιωπή της και να αποκαλύψει τα όσα οδυνηρά βίωσε με στόχο να παροτρύνει κι άλλες γυναίκες να υψώσουν τη φωνή τους σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Η αθλήτρια πρότυπο αποκάλυψε τον εφιάλτη που έζησε

Εκπροσώπησε την Ελλάδα σε δύο Ολυμπιακές διοργανώσεις, κατακτώντας χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το 2004 και χάλκινο μετάλλιο στο Πεκίνο, το 2008. Το 2016, στους Ολυμπιακούς του Ρίο, έγινε η πρώτη γυναίκα σημαιοφόρος που εισήλθε σε Ολυμπιακό Στάδιο κατά τη διάρκεια τελετής έναρξης, από καταβολής σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

«Είμαι στη διάθεση των φορέων για να βοηθήσω στην περαιτέρω εκπαίδευση για τα παιδιά και με στόχο την ενημέρωση και γενικά το γκρέμισμα του ταμπού, να το πούμε έτσι, δηλαδή να φύγουν πια αυτά τα στερεότυπα τού δεν μιλάμε, να ξέρουμε ότι αυτά τα πράγματα – ατυχώς- συμβαίνουν, αλλά όταν γίνονται, πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε κατάματα, να υπάρχουν υποστηρικτικές δομές από τους φορείς αλλά και από την οικογένεια φυσικά και από ειδικούς, έτσι ώστε να μπορεί το άτομο να το ξεπεράσει και να μπορέσει να προχωρήσει στην κανονικότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά η Σοφία Μπεκατώρου για την θαρραλέα της απόφαση να μιλήσει ανοιχτά για την κακοποίησή της.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «ΟΝ time», η Ολυμπιονίκης αποκάλυψε ότι  είχε μιλήσει στα παιδιά της για την κακοποίηση που υπέστη πριν προβεί στις δημόσιες αναφορές ώστε να αφυπνίσει τα παιδιά της για όσα συμβαίνουν αλλά και για να μάθουν να σέβονται τα δικαιώματα των άλλων.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε “Το έχω συζητήσει με τα παιδιά μου. Τους έχω εξηγήσει τι γίνεται και ήταν μια αφορμή και για μένα να μιλήσω για το θέμα της σεξουαλικότητας και της βίας και πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε, πώς πρέπει να σεβόμαστε τα δικαιώματα του άλλου.”

Η ενδοοικογενειακή βία και τα δύσκολα παιδικά χρόνια

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει πριν πέντε χρόνια στο gazzetta.gr η Σοφία Μπεκατώρου είχε εξομολογηθεί ότι είχε βιώσει ενδοοικογενειακή βία: «Δεν είχαμε καθόλου εύκολη οικογενειακή ζωή. Ούτε ήμασταν μία απλή οικογένεια. Αυτό το κατάλαβα στην πορεία των χρόνων, όταν διαπίστωσα ότι υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν μεγαλώσει χωρίς τρομερές ψυχικές πληγές. Οι γονείς μου δεν ήταν διαζευγμένοι, αλλά στο σπίτι υπήρχαν θέματα που έπρεπε να διαχειριστώ από πολύ μικρή ηλικία, και αυτό δεν ήταν εύκολο».