2.170 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού – 101 νεκροί

Στα  2.170 ανέρχονται τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγα λεπτά στην ειδική ενημέρωση των ιατρικών συντακτών στο Υπουργείο Υγείας από τον Λοιμωξιολόγο, κ. Σωτήρη Τσιόδρα.

Το προφίλ των ασθενών

Ανακοινώθηκαν 25  νέα κρούσματα και συνολικά έχουμε 2.170 κρούσματα.Το 26% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σχετίζεται με ταξίδι στο εξωτερικό και το % σχετίζεται με ήδη γνωστό κρούσμα.

Nοσηλεύονται 76 ασθενείς διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 68 έτη. Οι 17 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 80% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι άνω των 70 ετών.

Συνολικά έχουν ληφθεί 48798 κλινικά δείγματα.

101 νεκροί

Ανακοινώθηκαν 2 νέοι θάνατοι και πλέον έχουμε 101 νεκρούς.

Mειώνεται ο ρυθμός μετάδοσης της νόσου

Το σημαντικό που ανακοίνωσε ο κ.Τσιόδρας πάντως, είναι ότι ο ρυθμός μετάδοσης της νόσου στην Ελλάδα (R0) έχει μειωθεί και πλέον είναι κάτω από 1, δηλαδή ένας ασθενεής μολύνει λιγότερους από έναν υγιείς. Ειδικότερα ο καθηγητής δήλωσε τα εξής: “Θα ήθελα να σας πω με σαφήνεια ότι αυτή τη στιγμή καταγράφεται σταδιακή μείωση των κρουσμάτων που νοσηλεύονται και των σοβαρών κρουσμάτων που καταγράφονται.

Το γνωστό σε όλους μας R0, που αντιπροσωπεύει το μέσο αριθμό ανθρώπων που θα κολλήσουν τη νόσο από έναν άνθρωπο, δηλαδή αν τον αφήσεις χωρίς μέτρα και έχει ένα R0 πάνω από το 2, θα κολλήσει ο ένας τουλάχιστον άλλους δύο, φαίνεται πως μειώνεται. Για όλα τα Κράτη το επιθυμητό αποτέλεσμα θα ήταν, δυστυχώς δεν το κατάφεραν όλοι, η χρυσή ισορροπία καταγραφής ενός αριθμού των λοιμώξεων που θα μπορούσε να χειριστεί το σύστημα υγείας, χωρίς να υπάρχει μαζική εισροή περιστατικών και πολύ θάνατο.

Εμείς δεν είδαμε τέτοια απότομη κορυφή. Το σύστημα υγείας μας πιέστηκε λιγότερο, χάρις στις προσπάθειες όλων. Το R0 στην Πατρίδα μας αυτή τη στιγμή είναι κάτω από το 1, χάρη στα μέτρα. Τι σημαίνει αυτό; Τι σημαίνει ότι το R0 παραμένει κάτω από 1; Σημαίνει ότι η νόσος φθίνει, σβήνει δηλαδή και τελικά εξαφανίζεται. Ελπίζουμε στη διατήρηση αυτών των μεγεθών. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάποια πρόβλεψη.”