«Υπάρχει χώρος για μένα»: Η σχέση παιδιού – μητέρας σε έναν κύκλο συναντήσεων στο Ίδρυμα Β&Μ Θεοχαράκη (10/2)

Η πιο σημαντική και πιο περίπλοκη σχέση στη ζωή ενός ανθρώπου είναι εκείνη με την μητέρα του.

Ο άνθρωπος που πάντα επικαλούμαστε, ακόμα και αν δεν έχουμε και τις καλύτερες σχέσεις, είναι η μητέρα μας.

Γι’ αυτήν την καίρια σχέση ζωής θα μιλήσει η κα. Φωτεινή Τσαλίκογλου, Ψυχολόγος, συγγραφέας και καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο το ερχόμενο Σάββατο (10/2) στο Ίδρυμα Β&Μ Θεοχαράκης.

Αφορμή γι’ αυτή την ομιλία στάθηκε η ελληνική έκδοση του best seller βιβλίου της ερευνήτριας, ψυχολόγου και οικογενειακής συμβούλου, Karyl Mc Bride «Υπάρχει χώρος για μένα; Οι περιπέτειες του ναρκισσισμού στην εποχή μας μέσα από τις σχέσεις μάνας-κόρης», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πορφύρα.

Στα τριάντα και πλέον χρόνια της ως θεραπεύτριας, η Mc Bride έχει διαπιστώσει πως ο ναρκισσισμός, μια διαταραχή προσωπικότητας που ξεπερνά τον απλό εγωισμό και τη ματαιοδοξία, είναι μια από τις κυρίαρχες αιτίες οικογενειακών προβλημάτων.

Σύμφωνα με την ειδικό, ο νάρκισσος απαιτεί όλοι οι προβολείς της προσοχής να πέφτουν πάνω του. Συχνά, υπερεκτιμά τις ικανότητές του, μειώνοντας τους πάντες γύρω του. Ακόμη κι αν πρόκειται για το ίδιο του το παιδί. Η σχέση εξάρτησης που δημιουργείται, η τοξική αγάπη, η χειραγώγηση έχει πολύ σοβαρές συνέπειες στην εξέλιξη και-τελικά-στην ευτυχία της κόρης: Διαρκείς συναισθηματικές ματαιώσεις, ενοχές, διατάραξη της ηρεμίας, διαστρέβλωση προσδοκιών κ.ά.

Στο πλαίσιο της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου γίνονται και άλλες συναντήσεις, οι οποίες εντάσσονται στον κύκλο ομιλιών που διοργανώνουν γι’ ακόμη μια χρονιά τον Φεβρουάριο οι εκδόσεις Πορφύρα στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, και σχετίζονται με την μητέρα, αλλά και την επιρροή που εκείνη ασκεί στα παιδιά της και το αντίστροφο! Στον κύκλο ομιλιών θα φωτιστούν όλες οι πλευρές της σχέσης ναρκίσσου-μητέρας και κόρης, σε μια προσπάθεια αναγνώρισης αλλά και επίλυσης αυτού του τόσο προβληματικού μοτίβου σχέσης.

Η ψυχολόγος, συγγραφέας και καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιοκα Φωτεινή Τσαλίκογλου έχει αναλάβει την ευθύνη της παρούσας διοργάνωσης και ενός θέματος με πολλές προεκτάσεις που παραμένει-δυστυχώς-πάντα επίκαιρο

Αναλυτικό πρόγραμμα:

Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018, 18:00-20:00
Φωτεινή Τσαλίκογλου, Ψυχολόγος, συγγραφέας και καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
«Μάθε με να υπάρχω». Η σχέση με τη Μητέρα: Ανάμεσα στη ζωή και τον ψυχικό θάνατο.

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018, 18:00-21:00
Δημήτρης Κυριαζής,Ψυχίατρος, παιδοψυχίατρος, ψυχαναλυτής (ΕΕΨΨ).
«Καθρέπτισμα»: Υπάρχει διέξοδος από τον παθολογικό δεσμό Μητέρας-Κόρης;
Παράλληλα,θα παρουσιαστεί το θεατρικό δρώμενο «Ο Αγώνας. Σχέσεις προσδιορισμού, σχέσεις εξάρτησης, σχέσεις επικράτησης και ανταγωνισμού».

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018, 18:00-21:30
Τζένη Σουμάκη, Ψυχίατρος παιδιών & εφήβων, ψυχαναλύτρια-ψυχοθεραπεύτρια.
«Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…»: Η αναζήτηση της εφηβικής ταυτότητας.
και
Στέλιος Στυλιανίδης, Καθηγητής της Κοινωνικής Ψυχιατρικής και μέλος της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας και της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης.
«Ναρκισσισμός, κοινωνικοί δεσμοί και κουλτούρα του κενού σήμερα». Υπάρχουν απαντήσεις;

Κρατήσεις θέσεων για την κάθε ομιλία γίνονται μέχρι την Πέμπτη πριν από την ομιλία που σας ενδιαφέρει. Έπειτα, μπορείτε να αγοράσετε το εισιτήριό σας την ημέρα και ώρα της εκδήλωσης.

Κόστος συμμετοχής:
Προαγορά συναντήσεων: 40€ (είσοδος με το καταθετήριο της τράπεζας)
Προαγορά μιας συνάντησης: 11 € (είσοδος με το καταθετήριο της τράπεζας)
Αγορά την ημέρα της εκδήλωσης: 13€
Εισιτήριο για την τελευταία διπλή συνάντηση:18€

Πού: Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, Β. Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, τηλ.: 210 3611206, www.thf.gr
Πότε: Σάββατο 10 Φεβρουαρίου, 18:00-20:00