«Το “κουτσουρεμένο” πρόγραμμα εμβολιασμών είναι εξίσου επικίνδυνο με τον μη εμβολιασμό»: Ο παιδίατρος προειδοποιεί

Mε μια νέα του ανάρτηση στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook ο παιδίατρος Αντώνιος Δαρζέντας θίγει ένα φαινόμενο που δυστυχώς όλο και πληθαίνει στις μέρες μας και το οποίο θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία αλλά και την υγεία μικρών παιδιών. Ο λόγος για τον μερικό εμβολιασμό των παιδιών που ουσιαστικά αποτελεί μια συμβιβαστική λύση στην οποία καταφεύγουν πολλοί γονείς που είναι επιφυλακτικοί με τον εμβολιασμό. To θλιβερό της υπόθεσης είναι το γεγονός ότι ο “κουτσουρεμένος” και εν πολλοίς επιλεκτικός εμβολιασμός των παιδιών γίνεται με τις “ευλογίες” και το “καλώς έχειν” μιας μερίδας παιδιάτρων που υποτιμούν τη σημασία του εμβολιασμού και  επιδεικνύουν παράβαση καθήκοντος εναντιώμενοι στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού που έχει ορίσει το Υπουργείο Υγείας.

Δείτε την ανάρτηση του παιδιάτρου

Τον τελευταίο καιρό πυκνώνουν οι αναφορές πως συνάδελφοι Παιδίατροι, ακολουθούν ή προτείνουν απροκλητα “εναλλακτικό” ή κουτσουρεμένο πρόγραμμα εμβολιασμών με αποτέλεσμα πολλά βρέφη να μην λαμβάνουν τα προβλεπόμενα από τον εθνικό εμβολιασμό εμβόλια. Το γεγονός πως περίπου 1 στους 4 γονείς “ανησυχεί” για τα εμβόλια οδηγεί απ’ ό,τι φαίνεται όλο και περισσότερους παιδιάτρους, να μετατρέπουν το πρόγραμμα εμβολιασμού προς ένα πιο “επιθυμητό” από τον γονιό.

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας είναι σχεδόν πανομοιότυπο με των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και αποτέλεσμα μελέτης δεκάδων ειδικών επιστημόνων και διεθνών οργανισμών. Η μετατροπή του σε πιο Light θα έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στην ανοσία αγέλης με αποτέλεσμα να θυμηθούμε ξανά παλαιά νοσήματα.

Το πρόσφατο παράδειγμα της επιδημίας ιλαράς που μόλις βρήκε λίγο χώρο ξαναφούντωσε είναι χαρακτηριστικό. Όπως στον πολιτικό μηχανικό δεν μπορούμε να του υποδείξουμε πώς να στηρίξει το σπίτι μας και πόσο μπετόν και σκυρόδεμα θα βάλει έτσι και στον εθνικό εμβολιασμό δεν χωρούν συμβιβασμοί και “νερώματα”. Η ευθύνη μας ως προς την εφαρμογή των σωστών οδηγιών όσον αφορά το εμβολιαστικο πρόγραμμα είναι τεράστια.

Οι Παιδίατροι δεν μπορούν να κάνουν πολιτική και να ακολουθούν τις εκάστοτε μόδες. Εδώ μιλάμε για επιστήμη με δεδομένα και ζωές παιδιών. Δυστυχώς ο λαϊκισμός που έχει διαπεράσει όλη την ελληνική κοινωνία αρχίζει και εισβάλει και στην καθημερινή εφαρμογή της επιστήμης. Αντί ο Παιδίατρος να εξηγήσει με υπομονή στο γονιό τη σημαντικότητα των εμβολίων συμπεριφερεται σαν πολιτικός και καβαλάει το κύμα του λαϊκισμού και της εύκολης προσκαιρης λύσης.  Στον εφησυχασμό και στην εγκληματική επιστημονική αμέλεια η φύση θα είναι αμείλικτη.

Και θα κοστίσει ζωές παιδιών.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1877720512527029&id=100008672956784