3 σημάδια ότι το νηπιάκι σας είναι χαρισματικό

Πολλοί γονείς πεθαίνουν από περιέργεια να μάθουν αν τα παιδιά τους -προσχολικής ηλικίας μπορεί να είναι χαρισματικά, όμως έχουν στη διάθεσή τους ελάχιστα σημεία αναφοράς για να το διαπιστώσουν.

Για παράδειγμα, μπορεί ο 3χρονος γιος σας να παρουσιάζει ενδείξεις ότι είναι ένα προικισμένο παιδί -διαθέτει το λεξιλόγιο ενός ενήλικα και κάνει πολλές ερωτήσεις, αλλά δεν μπορείτε πραγματικά να το συγκρίνετε με άλλα παιδιά της ηλικίας του επειδή δεν πηγαίνει ακόμη στο σχολείο. Οι γονείς των παιδιών προσχολικής ηλικίας μπορεί πράγματι να χρειαστεί να περιμένουν έως ότου τα παιδιά τους ξεκινήσουν το σχολείο πριν τα ονομάσουν «χαρισματικά».

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν μητέρες που εξετάζουν τις τρεις ακόλουθες ενδείξεις που φανερώνουν ότι ένα μικρό παιδί είναι χαρισματικό και παρέχουν συμβουλές για το πώς μπορεί να καλλιεργηθεί το ταλέντο κάθε παιδιού.

1. Μαθαίνει γρήγορα να μιλάει

«Ο γιος μου, σχεδόν 3 ετών, αναγνωρίζει όλα τα γράμματα και τους περισσότερους ήχους, ξέρει τα χρώματα, τους αριθμούς, μετράει αντικείμενα και έχει ένα τεράστιο λεξιλόγιο. Αναρωτιέμαι αν είναι ένα προικισμένο παιδί και αν πρέπει να το ενθαρρύνω ή να το αφήσω να είναι απλά ένα μικρό παιδί», λέει μία μαμά.  Μία από τις πρώτες ενδείξεις των παιδιών με ικανότητες πάνω από το μέσο όρο είναι η ταχύτητα με την οποία μαθαίνουν τα γράμματα του αλφαβήτου και διευρύνουν το λεξιλόγιό τους.

2. Έχει μεγάλη αγάπη για τη μάθηση

Τα χαρισματικά παιδιά μερικές φορές απογοητεύονται όταν δεν μαθαίνουν. Για παράδειγμα, υπάρχουν παιδιά που αντί να βλέπουν τηλεόραση προτιμούν να παρακολουθούν βίντεο στο διαδίκτυο για το πώς μπορούν να μάθουν να γράφουν ή να μετρούν σε μια ξένη γλώσσα! Ένα ταλαντούχο παιδί δεν είναι χαρούμενο αν δεν μαθαίνει συνεχώς κάτι νέο. Η περίεργη φύση ενός ταλαντούχου παιδιού να μαθαίνει νέα πράγματα απαιτεί συχνά συνεχή συζήτηση και προσοχή. Επιπλέον, τα προικισμένα παιδιά μαθαίνουν με διαφορετικό τρόπο και επομένως χρειάζονται πιο εμπλουτισμένες δραστηριότητες.

3. Καλλιεργεί κι άλλα ταλέντα

Είτε ένα παιδί προσχολικής ηλικίας είναι χαρισματικό ή όχι, δεν χρειάζεται να μεγαλώνει διαφορετικά. Οι μητέρες πρέπει να ενθαρρύνουν την αγάπη των παιδιών τους για τη μάθηση, αλλά όχι να ωθούν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας να υπερηφανεύονται για τις ακαδημαϊκές επιδόσεις τους. Επαινέστε το παιδί σας για το πόσο σκληρά προσπαθεί, παρά για το πόσο έξυπνο και ευγενικό είναι. Αυτό θα το βοηθήσει να μην τα παρατήσει όταν τα πράγματα αρχίσουν να γίνονται πιο δύσκολα. Και πάνω απ’ όλα, ένας γονέας πρέπει να σέβεται τα προσόντα του παιδιού του. Ακριβώς επειδή μερικά παιδιά δεν έχουν υψηλότερο IQ δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τα αγαπάμε γι’ αυτό που είναι πραγματικά.

Πηγή: popsugar.com