Αρχική Γωνιά του μαθητή Πώς μπορεί να καταλάβει ο δάσκαλος αν ένας μαθητής είναι χαρισματικός;

Πώς μπορεί να καταλάβει ο δάσκαλος αν ένας μαθητής είναι χαρισματικός;

Η έρευνα καταδεικνύει πως οι εκπαιδευτικοί δυσκολεύονται να επισημαίνουν τους χαρισματικούς μαθητές ώστε εντοπίζοντάς τους να μπορούν οι μαθητές αυτοί να ενταχθούν σε ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα. Οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί κατονομάζουν έναν μαθητή/τρια ως «άριστο ή ακόμη και χαρισματικό» αν αυτός/αυτή έχει σταθερά υψηλή επίδοση -πολλές φορές επίδοση που ξεπερνά τις προσδοκίες του εκπαιδευτικού-, καλή και ευπροσάρμοστη συμπεριφορά (πειθαρχημένος/η, υπάκουος/η, προσεκτικός/η) και όταν ο μαθητής/μαθήτρια συμμετέχει στο μάθημα ενεργά.

Ο χαρακτηρισμός «χαρισματικός/ή» ενίοτε δημιουργεί δυσκολίες για τον ίδιο τον/την μαθητή/τρια καταρχήν γιατί τοποθετεί τον/την μαθητή/τρια σε μια ειδική κατηγορία με την οποία επιφορτώνεται το βάρος των προσδοκιών και των στερεοτύπων των εκπαιδευτικών και των γονιών.

Κατά τον Monks η χαρισματικότητα ορίζεται ως η συνισταμένη τριών παραγόντων: της υψηλής νοητικής ικανότητας, της υπερδημιουργικότητας και της έντονης παρακίνησης και αυτοδέσμευσης προς το έργο. Αυτή η συνισταμένη παραγόντων μπορεί να φέρει υψηλά επιτεύγματα μόνο όταν υπάρχει αλληλεπίδραση και διάδραση μεταξύ τριών περιβαλλοντικών παραγόντων: της οικογένειας, του σχολείου και της παρέας των συνομηλίκων (Monks, 1986).

Διαβάστε περισσότερα στο Infokids.com.cy


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.