Τα παιδιά χάνουν εκατομμύρια σχολικές ώρες λόγω κακής στοματικής υγείας κάθε χρόνο

Η Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία έχει ορίσει την 20η Μαρτίου ως ημέρα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας, με κύριο στόχο να συνειδητοποιήσουμε όλοι τις επιπτώσεις που έχει η στοματική υγεία στη γενικότερη σωματική υγεία και ευημερία μας.

Η αμέλεια της στοματικής υγείας ξεκινά από την παιδική ηλικία. Γι’ αυτό, πρέπει να εμφυσήσετε τις συνήθειες της καλής στοματικής υγείας στα παιδιά από νωρίς, ώστε να τα βοηθήσετε να εξασφαλίσουν υγιές στόμα και σώμα, πράγμα που θα τα βοηθήσει να επιτύχουν στην πορεία.

Η Παγκόσμια Επιβάρυνση από τις Στοματικές Παθήσεις

Οι στοματικές παθήσεις πλήττουν 3,9 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε παγκόσμια κλίμακα, με την παραμελημένη και μη θεραπευμένη οδοντική τερηδόνα να πλήττει περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού, καθιστώντας την ως την πιο διαδεδομένη πάθηση σε σύνολο 291 παθήσεων. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ποσοστό 60-90% των παιδιών σχολικής ηλικίας και σχεδόν 100% των ενηλίκων υποφέρουν από οδοντική τερηδόνα.

Κάθε χρόνο εκατομμύρια ημέρες εργασίας και σχολικής παρακολούθησης χάνονται από κακή στοματική υγεία, γεγονός που μπορεί να έχει οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στους ανθρώπους. Για τα παιδιά αυτό ίσως έχει αρνητικό αντίκτυπο στις επιτυχίες που μπορεί να έχουν στο μέλλον, στην πορεία της ζωής τους. Συγκεκριμένα, περισσότερες από 50 εκατομμύρια σχολικές ώρες χάνονται κάθε χρόνο λόγω προβλημάτων οδοντιατρικής φύσεως, ενώ η κακή στοματική υγεία μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα απόδοσης ενός παιδιού στο σχολείο.

Τα παιδιά με κακή στοματική υγεία είναι 12 φορές πιθανότερο, σε σύγκριση με τα παιδιά χωρίς οδοντιατρικά προβλήματα, να έχουν χαμηλότερο επίπεδο δραστηριοτήτων εξαιτίας σχετικών ασθενειών.

Όπως ακριβώς συμβαίνει και με άλλες σοβαρές ασθένειες, η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία είναι κρίσιμης σημασίας, προκειμένου να διασφαλίσουμε την καλύτερη έκβαση και τον περιορισμό των στοματικών παθήσεων και των συνδεόμενων με αυτές επιπλοκών στην υγεία.

• Οι τακτικοί έλεγχοι στον οδοντίατρο μπορούν να ανιχνεύσουν ενδείξεις διατροφικών ελλείψεων και σοβαρά νοσήματα, όπως οι βακτηριακές λοιμώξεις, οι διαταραχές του ανοσοποιητικού και ο καρκίνος του στόματος.
• Η στοματική και η γενική υγεία σχετίζονται στενά, κυρίως λόγω των κοινών μεταξύ τους παραγόντων κινδύνου και θα πρέπει να εξετάζονται σφαιρικά και συνολικά.

Οι στοματικές παθήσεις μπορούν να επηρεάσουν κάθε πτυχή της ζωής μας: τις σχέσεις μας, την αυτοπεποίθηση, το σχολείο, τη δουλειά, την απόλαυση του φαγητού. Τα δόντια διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση της εμφάνισης και σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της ένταξης του ατόμου στο κοινωνικό σύνολο.

Πηγή: medlabnews.gr