4 προτάσεις εξόδου για ψαγμένες ανοιξιάτικες εκδρομές με τα παιδιά

To Infokids.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει 4 σπουδαίους πολιτιστικούς -αρχαιολογικούς χώρους για μοναδικές ανοιξιάτικες σχολικές εκδρομές εντός Αττικής που συνδυάζουν με μάθηση και ψυχαγωγία σε καταπράσινα τοπία!

Οι εν λόγω χώροι θα προσφέρουν στους μαθητές όμορφες εμπειρίες που θα τους μείνουν αξέχαστες. Φυσικά, μπορείτε να τους επισκεφθείτε και οικογενειακώς κάποιο Σαββατοκύριακο κατόπιν συνεννοήσεως!

Πύργος Βασιλίσσης

Λίγα μόνο χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Αθήνας, στο Ίλιον, βρίσκεται μία καταπράσινη έκταση 250 περίπου στρεμμάτων, το κτήμα του Πύργου της Βασιλίσσης, ένα μνημείο της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας, το οποίο συνορεύει με το Πάρκο Τρίτση.

Η έκταση αυτή αγοράστηκε το 1848 από τη βασίλισσα Αμαλία και καθ’ όλη τη διάρκεια της βασιλείας του Όθωνα  προσπαθούσε να δημιουργεί όμορφους χώρους πρασίνου.  Ο Πύργος αποτελείται από δύο ορόφους 102 μέτρων ο καθένας.  Τα έπιπλα που βρίσκονται σήμερα εκεί είναι ακριβή αντίγραφα των αυθεντικών, εκτός από τον πολυέλαιο, ο οποίος είναι από τα χρόνια της Αμαλίας.

Η ξενάγηση στον Πύργο Βασιλίσσης είναι μια μοναδική εμπειρία. Διαρκεί 2,5 ώρες και ξεκινά με την υποδοχή στους στεγασμένους χώρους του κτήματος και συνεχίζεται με την επίσκεψη στον Πύργο (εσωτερικά και εξωτερικά). Η ξενάγηση στο δεύτερο όροφο του Πύργου γίνεται πάντα χωρίς παπούτσια για λόγους προστασίας του εξαιρετικού παρκέ-μαρκετερί. Περιλαμβάνεται, επίσης, περιήγηση στον βιολογικό αμπελώνα, στους στάβλους με τα άλογα, στους κήπους του κτήματος, καθώς και επίσκεψη στο Οινοποιείο.

Σχετικά με την επίσκεψη  στον Πύργο και το πρόγραμμα των ξεναγήσεων μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κ. Ελένη Αθανασιάδη στο 210 2313 607

Πύργος Βασιλίσσης

Λεωφ. Δημοκρατίας 67, Ίλιον

Ίδρυμα ΤΑΚΙΣ – Κέντρο Ερευνών για την Τέχνη & τις Επιστήμες

Το Ίδρυμα ΤΑΚΙΣ-Κ.Ε.Τ.Ε.  διοργανώνει ξεναγήσεις σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου καθημερινά από τις 10 το πρωί με σκοπό την γνωριμία και την εξοικείωση των παιδιών με τα έργα του καλλιτέχνη.

Μέσα από τη στοχευμένη ξενάγηση στους χώρους του Ιδρύματος, οι μαθητές κατανοούν τον τρόπο με τον οποίο η τέχνη μπορεί να συνδυαστεί με τις επιστήμες (μαθηματικά, γεωμετρία, φυσική, χημεία, μουσική, εικαστικά, θέατρο, χορό).

Επιστημονικά ερωτήματα, εφαρμογές και εργαστηριακά πειράματα, μελέτη των φυσικών φαινομένων και της ενέργειας προς όφελος της προστασίας του περιβάλλοντος και πολλά άλλα είναι θέματα που απασχόλησαν τον Takis και μέσω των μοναδικών του γλυπτών έδωσε την δική του καλλιτεχνική απάντηση.

Για να κανονίσετε την επίσκεψη σας καλέστε στο 210 2313410 και 210 2389019

ΙΔΡΥΜΑ ΤΑΚΙΣ – Κέντρο Ερευνών για την Τέχνη & τις Επιστήμες

Τέρμα Δερβενακίων, Γεροβουνό

Αρχαιολογικός χώρος Βραυρώνας

Το Ιερό της Βραυρωνίας Αρτέμιδος είναι από τα αρχαιότερα και πιο σεβάσμια ιερά της Αττικής. Η Βραυρωνία Άρτεμις λατρευόταν ως θεά της βλάστησης και του κυνηγιού αλλά και ως προστάτρια του τοκετού και των νεογνών. Η Ιφιγένεια ως ιέρεια της Αρτέμιδος πεθαίνει και θάβεται στην Βραυρώνα όπου τιμάται επίσης ως θεά του τοκετού. Το ιερό της Αρτέμιδος είχε τον χαρακτήρα αγροτικού ιερού και έγινε ονομαστό για την γιορτή των Βραυρωνίων, που τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια και κατά την διάρκεια των οποίων οργανωνόταν πομπή από το Βραυρώνιο της Αθήνας έως το ιερό της Βραυρώνος.

Τα σημαντικότερα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου είναι:

• Η μεγάλη δωρική στοά σε σχήμα Π που ήταν ανοικτή προς το ναό της Αρτέμιδος.

• Ο ναός της Αρτέμιδος που οικοδομήθηκε στη θέση ενός παλαιότερου αρχαϊκού ναού. Χρονολογείται στο πρώτο μισό του 5ου αιώνα π.Χ.

• Ο ναός ή το ηρώο της Ιφιγένειας που σχετίσθηκε με τον τάφο και τη λατρεία της Ιφιγένειας, όταν κατέπεσε η οροφή του βράχου.

• Η λίθινη γέφυρα του ποταμού Ερασίνου.

Αρχαιολογικός Χώρος Βραυρώνας

22990 27020, 27340

Εθνική Γλυπτοθήκη – Εθνική Πινακοθήκη στο Άλσος Στρατού

Η Εθνική Γλυπτοθήκη στεγάζεται σε δυο ανακαινισμένα ιστορικά κτήρια του 1900, τα οποία βρίσκονται στο Άλσος Στρατού στο Γουδί, και χρησίμευαν άλλοτε ως βασιλικοί στάβλοι. Στο ένα από τα κτήρια παρουσιάζεται η μόνιμη συλλογή γλυπτών με έργα του 19 ου και του 20ού αιώνα, που εικονογραφούν την ιστορία της νεότερης ελληνικής γλυπτικής. Στον περιβάλλοντα χώρο έκτασης επτά στρεμμάτων λειτουργεί υπαίθριο μουσείο γλυπτικής.
Στο δεύτερο κτήριο στεγάζεται ένα μέρος της συλλογής ζωγραφικής, που καλύπτει την περίοδο 1830-1960. Στους χώρους του μουσείου διοργανώνονται εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία έχουν ως στόχο την εξοικείωση των παιδιών με τη νεοελληνική τέχνη.

Πληροφορίες και ραντεβού για σχολεία: 210 72 35 938, 210 72 35 857, 210 77 09 855

Εθνική Γλυπτοθήκη – Εθνική Πινακοθήκη στο Άλσος Στρατού

Άλσος Στρατού, Γουδή, 115 25 Αθήνα

Είσοδος από Λεωφόρο Παναγιώτη Κανελλόπουλου (Κατεχάκη)

210 7709855