5 ασκήσεις για να «ξυπνήσετε» το σώμα των παιδιών τις ημέρες της τηλεκπαίδευσης

Η καραντίνα vol.2 συνεχίζεται και η τηλεκπαίδευση, αλλά και οι χώροι άθλησης που έχουν κλείσει, έχουν περιορίσει τα παιδιά στο σπίτι. Διαδικτυακά τα πάντα και έτσι τα πιτσιρίκια περνούν πολλές ώρες στην καρέκλα μπροστά από την οθόνη.

Και φυσικά όλο αυτό έχει σαν συνέπεια και να «μπουχτίσουν» όσον αφορά τη διάθεσή τους, αλλά και το σώμα ή να ραθυμεί ή να «διαμαρτύρεται».

Η καλύτερη λύση είναι η γυμναστική που μπορούν να κάνουν τα παιδιά μέσα στο σπίτι και να τα βοηθήσει να αλλάξει και η διάθεσή τους, αλλά και να «ξεπιάνεται» λίγο το σώμα.

Έχουμε πέντε ιδέες να σας προτείνουμε για αυτό!

Καλλισθενική γυμναστική με ιδέες από ζωάκια

Μία ωραία ιδέα από την καλλισθενική γυμναστική είναι η στάση της Γάτας, η οποία βελτιώνει τη στάση και την ισορροπία, δυναμώνει τη σπονδυλική στήλη και το λαιμό, δύο πολύ σημαντικά σημεία του σώματος που καταπονούνται ιδιαίτερα με την τηλεκπαίδευση και όχι μόνο.

Πάρτε θέση στα τέσσερα με την πλάτη σε ουδέτερη, ελαφρώς χαλαρή θέση. Εισπνέοντας και «μαζεύοντας» τους μύες του στομάχου, τεντώστε την πλάτη στρογγυλεύοντάς την όσο το δυνατό περισσότερο.

Μείνετε για 40 δευτερόλεπτα και νιαουρίστε λίγο δυνατά για να βγει όλη η ένταση, αλλά και να το διασκεδάσετε.

Μπουσουλήστε σαν αρκουδάκια

Η άσκηση αυτή δυναμώνει τα χέρια, τους ώμους, το στήθος, ενισχύει την αντοχή και βελτιώνει τη συνολική σταθερότητα του κέντρου.

Πάρτε θέση στα τέσσερα με τα χέρια σας στο ύψος των ώμων και τα πόδια πίσω σας, με τους γοφούς σηκωμένους. Κοιτάξτε εμπρός και μπουσουλήστε στο δάπεδο, ξεκινώντας με δεξί χέρι και αριστερό πόδι. Συνεχίστε με αριστερό χέρι και δεξί πόδι. Κάντε περίπου 6 βήματα και στη συνέχεια γυρίστε πίσω.

Γιόγκα

Η γιόγκα κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος και στην παιδική ηλικία. Αν θέλετε να κινητοποιήσετε το παιδάκι σας να κινήσει το σώμα του, αλλά και να χαλαρώσει, τι καλύτερο από τη γιόγκα. Υπάρχουν ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε μεμονωμένα, αλλά και σε ζευγάρια.

Ενδεικτικά μπορείτε να κάνετε τη στάση της κόμπρας. Ξαπλώνετε μπρούμυτα, τοποθετείτε τα χέρια δίπλα στο στήθος και σηκώνετε ελαφρά το σώμα, δημιουργώντας μία μικρή καμπύλη στη μέση, χωρίς να πιέζετε. Σηκώστε το κεφάλι αργά, τεντώνοντας το προς τα πίσω. Το στήθος ακολουθεί αργά, την ανοδική κίνηση του κεφαλιού. Το υπόλοιπο σώμα, από τη μέση και κάτω, παραμένει χαλαρό και ακίνητο. Η στάση αυτή βοηθά στους πόνους της πλάτης.

Διπλή βάρκα

Καθίστε στο πάτωμα αντικριστά, στους γλουτούς σας με τα πέλματα προς κάτω. Τεντώστε και κρατείστε τα χέρια σας. Κρατώντας ο ένας τα χέρια του άλλου, σηκώστε τα πόδια και ενώστε τις πατούσες σας. Πιέστε τις πατούσες και ισορροπήστε. Τεντώστε τα πόδια πάνω κρατώντας τις πατούσες σας ενωμένες. Και ναι, είστε «βάρκες»!

Μπασκέτα Δωματίου

Δεν κοστίζουν πολύ και μπορείτε εύκολα να τις βρείτε και στο διαδίκτυο. Είτε λίγο πιο μικρές, είτε μεγαλύτερες, αναλόγως με το χώρο μία μπασκετούλα για το δωμάτιο θα «ξεπιάσει» τα χέρια των παιδιών και θα τα σηκώσει λίγο από την καρέκλα ή το κρεβάτι, ακόμη και για να τρέξουν να πιάσουν τη μπαλίτσα.

Χορός

Ο  χορός αναμφισβήτητα είναι μία πολύ καλή λύση, αφού επίσης γυμνάζει όλο το σώμα και βελτιώνει τη διάθεση. Επίσης, αποβάλει το άγχος και κάνει τα παιδιά να περάσουν όμορφα και δημιουργικά την ώρα τους στο σπίτι.

Οι γονείς μπορούν να βάλουν μουσική στα παιδιά για να χορέψουν κι αν θέλουν να ακολουθήσουν και οι ίδιοι μαζί τους. Δεν χρειάζεται να κάνουν συγκεκριμένα βήματα, απλά κίνηση με τον ρυθμό της μουσικής.

Σχοινάκι

Το σχοινάκι είναι η καλύτερη αερόβια άσκηση και γυμνάζει όλο το σώμα. Αυξάνει το οξυγόνο στο σώμα, ενδυναμώνοντας την καρδιά, τους πνεύμονες και το κυκλοφορικό σύστημα τη στιγμή που τα παιδιά θα διασκεδάζουν και θα καίνε πολλές θερμίδες χωρίς να το καταλαβαίνουν.