6 εναλλακτικά αθλήματα για να γυμνάσουν τα παιδιά σώμα αλλά και πνεύμα

Το αιώνιο ερώτημα που βασανίζει όλους τους γονείς από τη στιγμή που αρχίζουν τα παιδιά τους να περπατάνε. Ομαδικό ή ατομικό; Με έντονη σωματική άσκηση ή ήπιο; Σε ποια αθλήματα ταιριάζει καλύτερα ο σωματότυπός του;

Γενικός κανόνας είναι το παιδί να αποφασίσει μόνο του τι θα επιλέξει γιατί έτσι έχει περισσότερες πιθανότητες να το ακολουθήσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση μην ξεχνάτε ότι η επιλογή ενός αθλήματος δεν είναι τελεσίδικη υπόθεση. Το παιδί μπορεί, όποτε θέλει, να αλλάξει αθλητική δραστηριότητα προκειμένου να βρει εκείνη που του αρέσει και το γεμίζει. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό όμως να θυμάστε ότι στο τέλος εκείνο που θα αποφασίσει είναι το παιδί. Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία ποιο άθλημα θα διαλέξει, αρκεί να μάθει ότι ο αθλητισμός είναι μέρος της καθημερινότητάς μας και αν τo συνοδέψει σε όλη του τη ζωή τα οφέλη του θα είναι πολλά, τόσο για την σωματική όσο και τη πνευματική του υγεία.

Αν ψάχνεις, λοιπόν, σε ποιο τμήμα θα… γράψεις το παιδί σου φέτος, ρίξε μια ματιά στις παρακάτω προτάσεις του Infokids.gr για να βρεις μερικές από τις εναλλακτικές εξωσχολικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν άφθονη άθληση και μπόλικη ψυχαγωγία!

Pilates

Το pilates για παιδιά βοηθά στην σωστή ανάπτυξη των μυών και έτσι διορθώνονται πιο εύκολα τα προβλήματα της σπονδυλικής στήλης, βοηθά στην ευελιξία και την ισορροπία και έτσι το παιδί μπορεί να μάθει καλύτερα το σώμα του. Να σημειωθεί ότι είναι ακίνδυνο όταν υπάρχει σωστή καθοδήγηση, γιατί οι ασκήσεις στην πλειοψηφία τους δεν ασκούν δυνάμεις στην σπονδυλική στήλη. Δίνει ιδιαίτερη βάση στη σπονδυλική στήλη και στην αναπνοή ώστε να αναπτύξει το σώμα ένα ισχυρό κέντρο, και να τονώσει ταυτόχρονα τους κοιλιακούς και την πλάτη, βελτιώνοντας τον συντονισμό και την ισορροπία. Εξάλλου, ο ίδιος ο Joseph Pilates είχε πει πως το pilates πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία από το δημοτικό σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα αθλήματα. Είναι ιδανικό άθλημα για παιδιά 10 ετών και άνω.

Πινγκ Πονγκ (Επιτραπέζια Αντισφαίριση)

Το πινγκ πονγκ είναι ένα άθλημα που μπορούν να εξασκηθούν τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια. Δεν απαιτεί μεγάλη μυϊκή υποστήριξη οπότε τα παιδιά μπορούν άνετα να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του αθλήματος. Τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο αποτελεί μια ευχάριστη δραστηριότητα που ενδυναμώνει και γυμνάζει το παιδί είτε ασχολείται για λόγους ψυχαγωγίας είτε στοχεύοντας στον πρωταθλητισμό. Η προπόνηση των παιδιών συμβάλλει στην ανάπτυξη της αερόβιας και της αναερόβιας ικανότητας, βελτιώνει τη μυϊκή δύναμη, την αντοχή και την ισχύ, ενδυναμώνει την συναρμογή των μυών, αυξάνει την ευκαμψία και την ταχύτητα. Επιπλέον, λόγω της φύσης του αθλήματος, το αθλούμενο παιδί εξασκεί και ενδυναμώνει τον οπτικοκινητικό του συντονισμό καθώς παρατηρεί διαρκώς τη μετακίνηση της μπάλας. Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της εξάσκησης στο εν λόγω άθλημα είναι η αποφυγή τραυματισμών καθώς δεν προβλέπεται καμία επαφή με τον αντίπαλο παίκτη.
Εκτός από σωματική άσκηση, η επιτραπέζια αντισφαίριση προσφέρει και πνευματικά οφέλη. Το παιδί σχεδιάζει στρατηγικές και οι αποφάσεις του πρέπει να εκτελεστούν σε δέκατα του δευτερολέπτου. Έτσι αυξάνονται τα επίπεδα συγκέντρωσης και η ικανότητα λήψης αποφάσεων. Είναι κατάλληλο για παιδιά 7 ετών και άνω.

Χόκεϊ επί πάγου

Είναι ένα από τα πιο γρήγορα ομαδικά αθλήματα στον κόσμο. Παίζεται με πέντε παίκτες σε κάθε ομάδα, οι οποίοι αλλάζουν κάθε δύο λεπτά, και έναν τερματοφύλακα. Η ομάδα αποτελείται από 20 παίκτες και 2 τερματοφύλακες. Το παιχνίδι χωρίζεται σε τρεις περιόδους των 20 λεπτών. Τα παιδιά ξεκινούν από τις βασικές αρχές πατινάζ στον πάγο και αργότερα μαθαίνουν την τεχνική με το μπαστούνι, τους κανόνες και τις τακτικές του παιχνιδιού. Είναι ασφαλές εφόσον τα παιδιά φορούν πλήρη προστατευτικό εξοπλισμό και έχουν την καθοδήγηση έμπειρων προπονητών. Είναι ένα άθλημα που «κερδίζει» τα παιδιά γιατί εκτός από εξαιρετική άσκηση για το σώμα, τα διδάσκει να χρησιμοποιούν το μυαλό τους στο παιχνίδι. Ένα άθλημα εντυπωσιακό το οποίο απαιτεί τεχνική, δύναμη, ταχύτητα, αντοχή, συγχρονισμό. Ιδανικό για παιδιά από 5 ετών και άνω.

Συγχρονισμένη Κολύμβηση

Πρόκειται για ένα καθαρά γυναικείο άθλημα. Πρόκειται για το δυσκολότερο άθλημα της πισίνας. Θέλει δύναμη, αντοχή, καρδιοαναπνευστική ικανότητα, ευλυγισία και μεγάλη πειθαρχία. Από τις τρεις ώρες της προπόνησης, οι δύο είναι κολύμπι. Η αθλήτρια πρέπει πρώτα να γίνει μία άριστη κολυμβήτρια. Υστερα, να μάθει να τοποθετεί σωστά το σώμα της στο νερό και να χρησιμοποιεί δημιουργικότητα στην κίνηση, πρωτοτυπία, ικανότητα αυτοέκφρασης, θεατρική έκφραση και δραματική τέχνη. Θα πρέπει να μπορεί ν’ αποδώσει έννοια και σκοπό στην κίνηση και να μην εκτελεί την χορογραφία απλώς για επίδειξη τεχνικών ικανοτήτων. Τα παιδιά εκτός από το ασκούνται, μαθαίνουν να συνεργάζονται για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μέσα από το παιχνίδι και τη διασκέδαση. Προτείνεται για παιδιά 6 ετών και άνω.

Μπέιζμπολ για παιδιά

Είναι παιχνίδι τακτικής και τεχνικής και όχι τόσο αντοχής. Τα χέρια πρέπει να δουλεύουν συντονισμένα με τα μάτια, για να πιάσεις την μπάλα, που έρχεται με 120 χιλιόμετρα την ώρα. Η μπάλα φεύγει από το ρόπαλο ακόμη και με 160 χλμ. Το παιδί αρχικά θα διδαχθεί τη σωστή τεχνική, του πώς θα ρίχνει την μπάλα, ώστε να μην τραυματιστεί στον ώμο. Αργότερα αρχίζει η διδασκαλία της τακτικής. Ταυτόχρονα, μπορεί να δουλέψει φυσική κατάσταση, ταχύτητα, δύναμη. Αυτά έρχονται με την ηλικία. Τα παιδιά πρέπει πρώτα να μάθουν το άθλημα και μετά, αφού «δέσει» το σώμα τους, ν’ αρχίσουν ενδυνάμωση με βάρη. Ιδανικό για παιδιά από 8 ετών και άνω.

Fu Jow Pai

Το Fu-Jow Pai περιλαμβάνει φόρμες και τεχνικές με έμφαση στις χαμηλές βάσεις, τα δυνατά και εκρηκτικά χτυπήματα καθώς και στις αρπαγές με τα δάχτυλα. Το παιδί μαθαίνει διαφόρους τρόπους για να αποκρούει και να χτυπάει, τον τρόπο για να στέκεται σωστά, να λακτίζει και τέλος την ισορροπία μεταξύ μυαλού και σώματος. Συμβάλλει στη σωματική ανάπτυξη του παιδιού και στη βελτίωση του καρδιοαναπνευστικού και μυοσκελετικού του συστήματος. Παράλληλα βοηθά το παιδί να εντάσεται σε μία ομάδα και διδάσκεται βασικές κινήσεις που το βοηθούν στο να αναπτύξει την αυτοπεποίθηση και τον αυτοέλεγχο του. Προτείνεται για παιδιά 5 ετών και άνω.