8 δραστηριότητες για να απασχολήσετε δημιουργικά το παιδί στο σπίτι

Πολλοί γονείς πλέον θέλουν μια δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά τους όσο βρίσκονται στο σπίτι και όχι απλά να κάθονται μπροστά στην τηλεόραση ή να περιφέρονται άσκοπα μέσα στο σπίτι. Η Ευαγγελία Γιαννακοπούλου, Λογοθεραπεύτρια, δίνει στους γονείς μερικές ιδέες για παιχνίδια!

1. Διασκέδαση με μπαλόνια: Φουσκώνετε μπαλόνια και αγοράζετε πλαστικά πιάτα. Τοποθετείτε τα μπαλόνια πάνω στα πιάτα και ορίζετε ένα σημείο εκκίνησης και ένα σημείο που θα πρέπει να στρίψετε για να ξαναγυρίσετε στο σημείο εκκίνησης. Το μπαλόνι δεν θα πρέπει να πέσει από το πιάτο και όποιος φτάσει πρώτος είναι και ο νικητής!

2. Έργα τέχνης: Μαζέψτε καπάκια, φύλλα, κουκουνάρια, ρεβύθια και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε! Βάλτε το παιδί να σκεφτεί ένα θέμα, ώστε να μπορεί να δημιουργήσει με τα υλικά που έχετε συλλέξει. Μην αφήνετε το παιδί απλά να κόβει και να κολλά χωρίς στόχο. Αφού διαλέξετε το θέμα, δημιουργήστε ένα έργο τέχνης κι έπειτα σκαρφιστείτε μια μικρή ιστορία. Τα παιδιά θα το λατρέψουν!

3. Κρυμμένες εικόνες: Πάνω σε λευκά χαρτιά ζωγραφίζετε με λευκό μολύβι διάφορες εικόνες όπως ένα δέντρο, αυτοκίνητο, λουλούδι κτλ. Όταν το παιδί δει τα χαρτιά δεν θα καταλάβει κάτι, γι’ αυτό θα πρέπει να ανακαλύψει την κρυμμένη εικόνα, περνώντας ένα χοντρό πινέλο και νερομπογιές. Μόλις περάσει το πινέλο πάνω από το χαρτί θα αρχίσει σιγά-σιγά να εμφανίζεται η εικόνα.

4. Στόχος το σοκολατάκι: Μία φορά την εβδομάδα ακόμα και οι πιο αυστηροί γονείς επιτρέπουν στα παιδιά τους να φάνε ένα σοκολατάκι. Σ’ αυτή την περίπτωση μπορούμε να θέσουμε ως στόχο το σοκολατάκι και το να πάρουμε βόλους. Το παιδί ρίχνει τους βόλους και μόλις ο βόλος ακουμπήσει το σοκολατάκι το κερδίζει. Ας μην το δώσετε έτσι απλά, αλλά να κοπιάσει για να το κερδίσει.

5. Ένα παιχνίδι φαντασίας: Διαλέγετε διάφορα μικροαντικείμενα και ζητάτε από το παιδί να φανταστεί για τι άλλο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί. Για παράδειγμα, μια οδοντογλυφίδα για το κοντάρι σημαίας. Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη!

6. Φτιάξτε ένα ημερολόγιο, με μεγαλύτερα παιδιά, για τους μήνες που απομένουν και ζωγραφίστε ή κολλήστε θέματα σχετικά μ’ αυτό το μήνα. Ψάξτε και βρείτε σχετικές πληροφορίες!

7. Παιχνίδι λέξεων: Είναι για παιδιά από 8 ετών και άνω. Ο ένας λέει δύο τυχαίες λέξεις με την ίδια αρχική συλλαβή, π.χ. πόδι-ποτήρι και ο άλλος συμπαίκτης θα ψάξει στο λεξικό να βρει άλλες λέξεις που ξεκινάνε με την ίδια συλλαβή.