Αρχική InfoBaby 0-36 μηνών Η απελευθέρωση της πώλησης βρεφικού γάλακτος έκανε καλό στη τσέπη των νοικοκυριών

Η απελευθέρωση της πώλησης βρεφικού γάλακτος έκανε καλό στη τσέπη των νοικοκυριών

Εξοικονόμηση 3 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση έφερε στα ελληνικά νοικοκυριά το άνοιγμα της αγοράς του βρεφικού γάλακτος πρώτης ηλικίας. Τη σημαντική εξοικονόμηση για τους καταναλωτές από την απελευθέρωση των καναλιών διάθεσης βρεφικού γάλακτος διαπιστώνει μελέτη του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) με θέμα τη σύγκριση τιμών πριν την απελευθέρωση της αγοράς βρεφικού γάλακτος (2011) έως και σήμερα.

Οπως αναφέρει η μελέτη του ΙΕΛΚΑ, από οικονομικής άποψης το βρεφικό γάλα έχει ιδιαίτερα σημαντικό βάρος στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Στοιχεία της ελληνικής κατανάλωσης υπολογίζουν ότι το μηνιαίο κόστος για ένα βρέφος έως 6 μηνών με βάση την κατανάλωση μπορεί ξεπερνάει τα 120 ευρώ, με τη συνολική αγορά να διαμορφώνεται στα 28-32 εκατ. ευρώ ετησίως.

Εως το 2011 το βρεφικό γάλα πωλούνταν αποκλειστικά από τα φαρμακεία ενώ για τα προϊόντα γάλακτος δεύτερης βρεφικής ηλικίας δεν υπήρχε αντίστοιχος περιορισμός, καθώς διατίθενται και μέσω των καταστημάτων λιανικής πώλησης τροφίμων (αλυσίδες σουπερμάρκετ ή μεμονωμένα καταστήματα).

Από το 2012 και έπειτα απελευθερώθηκε η αγορά και τα προϊόντα άρχισαν να πωλούνται και μέσω λοιπών καναλιών όπως τα σουπερμάρκετ και τα ηλεκτρονικά καταστήματα. Τα αποτελέσματα της έρευνας τιμών του ΙΕΛΚΑ για πέντε διαφορετικά προϊόντα τον Δεκέμβριο του 2016 δείχνουν ότι η απελευθέρωση λειτούργησε ευεργετικά για τις τιμές, με αποτέλεσμα τα προϊόντα να πωλούνται έως και 9,40% φθηνότερα από το κανάλι των μεγάλων σουπερμάρκετ σε σχέση με το 2011.

Μάλιστα το 2016 ο ΦΠΑ είναι αυξημένος σε σχέση με το 2011 και ως εκ τούτου η διαφορά τιμής προ ΦΠΑ είναι μεγαλύτερη.

Η μείωση αυτή στις τιμές αντιστοιχεί σε εξοικονόμηση 3 εκατ. ευρώ για το σύνολο των καταναλωτών και πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ένα νοικοκυριό που για 6 μήνες θα χρησιμοποιήσει γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας θα εξοικονομήσει περίπου 120 ευρώ.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.