8 πράγματα που τα παιδιά πρέπει άμεσα να μάθουν για την ασφάλειά τους

Είστε σίγουροι, ότι τα παιδιά σας ξέρουν τι πρέπει να κάνουν σε μια έκτακτη ανάγκη; Έχετε συζητήσει ποτέ, για παράδειγμα, τι να κάνουν αν κάποιος τα σταματήσει και τους μιλήσει στον δρόμο; Ή πώς να προστατευτούν αν βρεθούν εν μέσω κάποιας φυσικής καταστροφής; Μπορεί να σκέφτεστε, ότι το πιθανότερο είναι μη σας συμβεί ποτέ, κανένα κακό -το ευχόμαστε και το ελπίζουμε με την καρδιά μας. Ωστόσο, η σωστή προετοιμασία και η πρόληψη δεν έβλαψαν ποτέ κανέναν. Ειδικά, μετά το άκουσμα της είδησης για την απόπειρα αρπαγής μαθητή έξω από σχολείο της Κερατέας, η συζήτηση επιβάλλεται! Προσεγγίστε το παιδί σας με ήρεμο τρόπο, χωρίς να το τρομάξετε και εξηγήστε του ορισμένα βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζει.

Είναι πολύ καλύτερο να ξέρουμε πριν μας συμβεί κάποιο κακό, δεν συμφωνείτε;

  1. Το παιδί σας πρέπει να ξέρει τους αριθμούς έκτακτης ανάγκης: Το παιδί σας πρέπει να είναι σε θέση να καταλάβει ποια είναι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τι να κάνει σε μια τέτοια περίπτωση. Οι αριθμοί έκτακτης ανάγκης (βρείτε τους όλους εδώ) πρέπει να βρίσκονται σε εμφανές και γνωστό σε όλους σημείο στο σπίτι, καθώς και στη σάκα του. Επίσης, το παιδί σας πρέπει να είναι σε θέση να καλέσει την πυροσβεστική ή την αστυνομία αν νιώσει πως βρίσκεται σε κίνδυνο. Να είστε σίγουροι, ότι το παιδί σας ξέρει να χρησιμοποιεί το σταθερό, αλλά και το κινητό σας τηλέφωνο ακόμα και από μικρή ηλικία.
  2. Το παιδί σας πρέπει να ξέρει τι να κάνει σε περίπτωση πυρκαγιάς: Όλοι το απευχόμαστε, αλλά η φωτιά είναι πολύ πιθανό να προκληθεί από το παραμικρό. Καλό είναι να έχετε μιλήσει στο παιδί σας γι’ αυτό το ενδεχόμενο και φυσικά να έχετε στο σπίτι έναν πυροσβεστήρα. Τα παιδιά πρέπει να είναι σε θέση να τον χρησιμοποιούν και φυσικά να γνωρίζουν, ότι ο αριθμός της Πυροσβεστικής είναι το 199! Σε καμία περίπτωση μην αφήνετε τα παιδιά χωρίς επίβλεψη όταν υπάρχει εστία φωτιάς στο σπίτι (ηλεκτρική κουζίνα, σεσουάρ κ.ά.), ακόμα και όταν αυτή δεν είναι σε λειτουργία! Διαβάστε αναλυτικά της οδηγίες του Πυροσβεστικού Σώματος.
  3. Το παιδί σας πρέπει να ξέρει τι να κάνει σε περίπτωση φυσικών καταστροφών: Τα τελευταία δυσάρεστα γεγονότα στην Μάνδρα Αττικής αποδεικνύουν πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε τι να κάνουμε σε περίπτωση που ξεσπάσει δυνατή καταιγίδα και το σπίτι πλυμμηρίσει. Πρέπει πάντα να υπάρχει ένα σχέδιο εκκένωσης του χώρου σας. Το ίδιο πρέπει να συμβαίνει και με τους σεισμούς. Επειδή, ακριβώς είναι απρόβλεπτοι τα παιδιά σας πρέπει να γνωρίζουν τι πρέπει να έχουν μαζί τους και τι πρέπει να κάνουν αν κάτι τέτοιο συμβεί! Δείτε εδώ τις σχετικές οδηγίες της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας.
  4. Το παιδί σας πρέπει να ξέρει τι να κάνει αν κάτι συμβεί σε εκείνον που το προσέχει: Εξηγήστε στο παιδί σας, ότι υπάρχει πιθανότητα το άτομο που το προσέχει να νιώσει κάποια στιγμή αδιαθεσία και, ίσως, να λιποθυμήσει. Όπως ακριβώς πρέπει να ξέρει το τηλέφωνο της Πυροσβεστικής έτσι πρέπει να ξέρει και ποιον να καλέσει αν κάτι συμβεί σε κάποιον μεγαλύτερο. Ο αριθμός “166” πρέπει να είναι γραμμένος σε εμφανές σημείο, όπως ακριβώς και οι δικοί σας αριθμοί τηλεφώνων.
  5. Το παιδί σας πρέπει να ξέρει τι να κάνει αν το πλησιάσει κάποιος άγνωστος: Το παιδί σας πρέπει να γνωρίζει από τη στιγμή που ξεκινά να μιλάει και να συναναστρέφεται κόσμο πώς να αντιδρά σε όποιον το προσεγγίζει, ειδικά αν αυτός είναι άγνωστος. Ο τρόπος που θα το διδάξετε εξαρτάται από την ηλικία και τον χαρακτήρα του παιδιού σας, αλλά επιβάλλεται να μιλήσετε στο παιδί σας για τον “ξένο”. Χωρίς να το τρομάξετε, χωρίς να το κάνετε να μισήσει τον κόσμο. Διαλέξτε πολύ προσεκτικά τα λόγια σας και θυμίστε στα παιδιά, ότι ένας μεγάλος δεν θα σταματήσει ποτέ ένα μικρό παιδί στον δρόμο για να ζητήσει βοήθεια…
  6. Το παιδί σας πρέπει να ξέρει τι να κάνει αν σας χάσει μέσα στο πλήθος: Ενημερώστε το παιδί σας για το ποιον μπορεί να εμπιστευτεί όταν βρίσκεστε έξω. Αν, για παράδειγμα, ψωνίζετε σε ένα εμπορικό κέντρο καλό είναι να ξέρει ότι μπορεί να μιλήσει ΜΟΝΟ σε κάποια μαμά που έχει δίπλα το παιδάκι της ή να τρέξει στο ταμείο ενός καταστήματος και να ζητήσει βοήθεια. Σε περίπτωση που βρίσκεστε σε κάποια πλατεία ή πάρκο και χαθείτε πρέπει από πριν να έχετε ορίσει ένα κοινό σημείο συνάντησης.
  7. Το παιδί σας πρέπει να ξέρει τι να κάνει σε μια τρομοκρατική επίθεση: Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να το σκεφτόμαστε, αλλά, δυστυχώς, είναι μία περίσταση που μπορεί να γίνουμε μάρτυρες. Γι’ αυτό, όταν βρίσκεστε σε κλειστό, δημόσιο χώρο με το παιδί σας, καλό είναι να εντοπίσετε αλλά και να του δείξετε πού βρίσκονται όλες οι πιθανές έξοδοι. Επίσης, πάρτε λίγο χρόνο και σκεφτείτε και εσείς προσεκτικά ποιες είναι οι επιλογές που έχετε.
  8. Το παιδί σας πρέπει να ξέρει, ότι μπορεί να μιλήσει σε εσάς για ό,τι του συμβαίνει: Είτε πρόκειται για κάτι που αφορά το ίδιο είτε για κάτι στο οποίο έγινε μάρτυρας, το παιδί σας πρέπει να νιώθει άνετα να σας μιλήσει γι’αυτό. Να ξέρει ότι μπορεί να σας εμπιστευθεί για να λυθεί ομαλά το ζήτημα.