8 προειδοποιητικά σημάδια του καρκίνου των ωοθηκών που δεν πρέπει με τίποτα να αγνοήσεις

Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι ο έβδομος συχνότερος καρκίνος στον γυναικείο πληθυσμό παγκοσμίως, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF International). Το 2012, οι νέες διαγνώσεις έφτασαν τις 239.000. Η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου χαρακτηρίζεται ως «σιωπηλός δολοφόνος», καθώς συνήθως δεν παρουσιάζει εμφανή συμπτώματα σε αρχικό στάδιο, επομένως η διάγνωση καθυστερεί σημαντικά. Οι δείκτες πενταετούς επιβίωσης για τον καρκίνο των ωοθηκών κυμαίνονται από 30 έως 50%.

Ανίχνευση του καρκίνου των ωοθηκών

Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών είναι δύσκολη, γιατί δεν υπάρχουν ειδικά συμπτώματα στα αρχικά στάδια και ευαίσθητες ειδικές εξετάσεις. Τα συμπτώματα στα αρχικά στάδια του καρκίνου των ωοθηκών είναι ανύπαρκτα ή ακαθόριστα. Παρόμοια  άτυπα συμπτώματα συχνά αποδίδονται, απο τις ασθενείς ή ακόμη και απο τους γιατρούς, σε καλοήθεις παθήσεις, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διάγνωση.Η  διάγνωση διογκώσεων στις ωοθήκες γίνεται αρχικά με τη γυναικολογική εξέταση ή με υπερηχογράφημα των έσω γεννητικών οργάνων.

Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι ιδιαίτερα θεραπεύσιμος, εάν ανιχνευθεί νωρίς. Εάν ο καρκίνος είναι μόνο στην ωοθήκη (στάδιο 1), το μέσο ποσοστό πενταετούς επιβίωσης είναι 90%. Ωστόσο, οι πιθανότητες επιβίωσης είναι πολύ χαμηλότερες, αν ο καρκίνος είναι σε πιο προχωρημένο στάδιο.

Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα που πρέπει να δώσετε προσοχή

  • Φούσκωμα ή πρήξιμο στην κοιλιά: Αν και πρόκειται για ένα συνηθισμένο σύμπτωμα μιας ποικιλίας προβλημάτων υγείας, η αίσθηση πρηξίματος στην κοιλιά και η αύξηση του μεγέθους της μπορεί να φανερώνουν καρκίνο των ωοθηκών. Αν παρατηρήσετε ότι το πρόβλημα αυτό εμφανίζεται συχνά, καλύτερα να δείτε ένα γιατρό.
  • Πεπτικά προβλήματα: εκτός από το φούσκωμα στην κοιλιά, τα συμπτώματα όπως η δυσπεψία, η δυσκοιλιότητα, οι κράμπες και η δυσφορία στην περιοχή της κοιλιάς ή οποιαδήποτε αλλαγή στις συνήθειες κένωσης αποτελούν επίσης προειδοποιητικά σημάδια.
  • Πόνος στην πύελο: ο πυελικός πόνος μπορεί να αποτελεί πολύ σημαντική ένδειξη αυτής της νόσου. Αν ο πόνος είναι συχνός και φαίνεται να μην έχει εξήγηση, καλύτερα να συμβουλευτείτε ένα γιατρό και να αποφύγετε την κάλυψή του με κάποιο παυσίπονο.
  • Πόνος στη μέση: αν πονάτε χαμηλά στην πλάτη και δεν βρίσκετε κάποια εξήγηση, ίσως πρόκειται για ακόμα ένα σύμπτωμα της ασθένειας.
  • Συχνή και ανεξέλεγκτη ούρηση: αν ξαφνικά αισθάνεστε την επιθυμία να ουρείτε συχνά και σχεδόν δεν μπορείτε να την ελέγξετε, είναι πιθανό ότι κάτι δεν πάει καλά. Συνήθως οι ενοχλήσεις αυτές συνοδεύονται από πόνο ή κάψιμο κατά την ούρηση και συχνή ούρηση ανά σύντομα διαστήματα. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να φανερώνουν αδυναμία των μυών του πυελικού εδάφους ή μπορεί να αποτελούν σαφείς ενδείξεις μιας ουρολοίμωξης. Ωστόσο είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε ένα γιατρό, αφού έχει αποδειχτεί ότι τα παραπάνω μπορεί επίσης να αποτελούν συνηθισμένα συμπτώματα καρκίνου των ωοθηκών.
  • Ανεξήγητη αύξηση ή μείωση βάρους: πολλές γυναίκες συχνά αισθάνονται πολύ χαρούμενες όταν ανεξήγητα χάνουν πολύ βάρος, όμως θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό δεν είναι φυσιολογικό και μπορεί να δείχνει ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά με το σώμα. Το ίδιο ισχύει και για την ανεξήγητη αύξηση του βάρους. Γενικά ίσως επίσης να αντιμετωπίζετε απώλεια όρεξης ή την αίσθηση ότι είστε συνεχώς χορτάτες.
  • Κόπωση: οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται κόπωση λόγω διαφόρων προβλημάτων υγείας, ακόμα και λόγω άγχους. Ωστόσο το σύμπτωμα αυτό είναι επίσης συνηθισμένο όταν μια γυναίκα πάσχει από καρκίνο των ωοθηκών. Μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένες, χωρίς ενέργεια και αδύναμες αρκετά συχνά, σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά.
  • Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή: αν αντί να απολαμβάνετε τη σεξουαλική επαφή συχνά υποφέρετε από πόνο, συμβουλευτείτε το γιατρό σας, καθώς αυτό επίσης αποτελεί ένα συνηθισμένο σύμπτωμα του καρκίνου των ωοθηκών.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό

Κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας εάν έχετε οποιαδήποτε συμπτώματα που σας ανησυχούν. Αν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου των ωοθηκών, ή καρκίνου του μαστού, μιλήστε με το γιατρό σας για τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου και σε εσάς. Ο γιατρός μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ειδικό για εξετάσεις συγκεκριμένων γονιδιακών μεταλλάξεων, οι οποίες έχει αποδειχτεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών. Ωστόσο, μόνο ένα μικρό ποσοστό των γυναικών που έχουν τέτοιες γενετικές μεταλλάξεις, εκδηλώνουν τελικά καρκίνο των ωοθηκών.