Αειφόρα ελληνικά δημόσια σχολεία: Και όμως υπάρχουν – Δείτε πού βρίσκονται

Ξέρετε ότι υπάρχουν ελληνικά δημόσια σχολεία που φέρουν το τίτλο “αειφόρα”; Με αφορμή την πρόσφατη βράβευση του 3ου Δημοτικού Σχολείου Λαγονησίου με την Σημαία του Αειφόρου Σχολείου θελήσαμε να μάθουμε περισσότερα για αυτή την διάκριση που επιβραβεύει πρωτοβουλίες Αειφόρου Ανάπτυξης στην Εκπαίδευση όσο και την Αειφορία της ίδιας της Εκπαίδευσης.

Η ιδέα της ανάδειξης των αειφόρων ελληνικών σχολείων ανήκει στην ομάδα “Αειφόρο Ελληνικό Σχολείο” που λειτουργεί στο πλαίσιο του Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Έχοντας ως βασική τους φιλοσοφία το “Όλοι νοιαζόμαστε, όλοι συμμετέχουν” προσκαλούν εκπαιδευτικούς και μαθητές να συνεργαστούν ενεργά για την μετεξέλιξη του σχολείου σε έναν οργανισμό μάθησης και την υιοθέτηση πρακτικών που θα βοηθήσουν αμφότερους στην αντιμετώπιση των προκλήσεων του
21ου αιώνα.

Το σχολείο του μέλλοντος

Δεν είναι μάλιστα τυχαίο ότι το αειφόρο σχολείο θεωρείται από πολλούς ως το σχολείο του μέλλοντος καθώς η αειφορία έχει τεθεί ως  παγκόσμιος στόχος από τον ΟΗΕ, την UNESCO, και την Ε.Ε.
Το αειφόρο σχολείο προσφέρειμια ολοκληρωμένη προσέγγιση στη διδασκαλία, στη μάθηση, στη δημοκρατική λειτουργία, στην προστασία του περιβάλλοντος. Σέβεται όλες τις ανάλογες πρωτοβουλίες, ωστόσο δεν επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στον τομέα του περιβάλλοντος ή του πολιτισμού ή κάποιον άλλο, αλλά υποστηρίζει εξίσου τη βελτίωση κάθε πλευράς της σχολικής ζωής (παιδαγωγικός τομέας, κοινωνικός και οργανωσιακός τομέας, περιβαλλοντικός τομέας).

Τα θέματα Αειφορίας θα πρέπει να ενσωματωθούν σε όλες τις πλευρές του αναλυτικού σχολικού προγράμματος. Τέτοια θέματα είναι: Η προστασία του περιβάλλοντος, η προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού και του ανθρώπου γενικότερα, η κατανόηση και αναγνώριση άλλων ανθρώπινων πολιτισμών, η πρόληψη και η προστασία της υγείας του ανθρώπου και των ζωντανών οργανισμών, η εκπαίδευση για την ειρήνη και την ειρηνική συμβίωση, ο διάλογος των θρησκειών, η αποφυγή της βίας κάθε μορφής, η λειτουργία των οικονομικών συστημάτων, κ.ά.

Η περίπτωση του 3ου Δημοτικού Σχολείου Λαγονησίου

Το 3ο Δημοτικό Σχολείο Λαγονησίου βραβεύτηκε για την συμμετοχή του με δράσεις επί δύο σχολικά έτη (2017-18 και 2018-19) στους 8 πυλώνες της Αειφορίας (Δημοκρατία και Συμμετοχή, Προαγωγή μάθησης, Προαγωγή τεχνών και πολιτισμού, Αειφορικό κτίριο και αυλή, Εξοικονόμηση Ενέργειας/ Πολιτική Μετακινήσεων, Εξοικονόμηση πόρων, Προαγωγή της υγείας στο σχολείο, Από την τοπική στην πλανητική κλίμακα).

Δείτε τη λίστα των ελληνικών αειφόρων δημόσιων σχολείων πατώντας εδώ