Τετάρτη 30 Απριλίου

Αυτό είναι το πραγματικό τίμημα της εγκυμοσύνης στο σώμα: Mελέτη σε 3.000 τοκετούς δίνει την πιο λεπτομερή εικόνα

Δεδομένα από 300.000 γεννήσεις αποκαλύπτουν πώς μεταβάλλονται βασικές βιολογικές λειτουργίες στο σώμα της γυναίκας όταν αποκτά παιδί.

Η είδηση ότι μια γυναίκα είναι έγκυος μόνο χαρά και ευτυχία μπορεί να φέρει και στην ίδια και στην οικογένεια που την πλαισιώνει. Συμβαίνει όμως το ίδιο και με το σώμα της γυναίκας; Ποιες είναι οι αλλαγές που πρέπει να περιμένει; Και κυρίως πόσο γρήγορα επανέρχεται το σώμα στην προτέρα κατάσταση; Οι βιολόγοι δημιούργησαν μια από τις πιο λεπτομερείς εικόνες των αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα των γυναικών πριν και μετά την εγκυμοσύνη, συγκεντρώνοντας και μελετώντας περίπου 44 εκατομμύρια φυσιολογικές μετρήσεις από περισσότερες από 300.000 γεννήσεις.

Πώς η εγκυμοσύνη μεταμορφώνει τον εγκέφαλο για να τον προετοιμάσει για τη γονεϊκότητα;

Η μελέτη η οποία χρησιμοποίησε τα αποτελέσματα αίματος, ούρων και άλλων εξετάσεων που έγιναν πριν, κατά τη διάρκεια και περισσότερο από ένα χρόνο μετά την εγκυμοσύνη, ανωνύμως, αποκαλύπτει το μέγεθος του φόρου που επιβάλλουν στο σώμα η μεταφορά ενός μωρού και ο τοκετός – από τις μυριάδες αλλαγές που γίνονται για να υποστηριχθεί το έμβρυο μέχρι τις επιπτώσεις της απότομης αποχώρησής του από το σώμα κατά τη γέννηση. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Science Advances στις 26 Μαρτίου.

Η μελέτη δείχνει ότι η μεταγεννητική περίοδος στο σώμα είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι τείνουν να υποθέτουν οι άνθρωποι, λέει η Jennifer Hall, η οποία ερευνά την αναπαραγωγική υγεία στο University College του Λονδίνου. Υπάρχει μια κοινωνική προσδοκία ότι επανέρχεστε γρήγορα μετά τον τοκετό, λέει η ίδια. «Κι όμως δεν είναι έτσι».

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν επίσης ότι ίσως είναι δυνατόν να εντοπιστούν οι γυναίκες που κινδυνεύουν από ορισμένες κοινές επιπλοκές της εγκυμοσύνης -συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης της αρτηριακής πίεσης, της προεκλαμψίας και του διαβήτη κύησης– πριν από τη σύλληψη. Επί του παρόντος, οι καταστάσεις αυτές διαγιγνώσκονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η δύναμη των δεδομένων

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ανώνυμα δεδομένα από ιατρικούς φακέλους που παρείχε ο μεγαλύτερος πάροχος υγειονομικής περίθαλψης του Ισραήλ και κάλυπταν την περίοδο από το 2003 έως το 2020. Για να δημιουργήσουν μια εικόνα μιας τυπικής εγκυμοσύνης, χρησιμοποίησαν αποτελέσματα εξετάσεων μόνο από γυναίκες ηλικίας 20-35 ετών που δεν έπαιρναν φάρμακα ή δεν αντιμετώπιζαν χρόνιες ασθένειες.

Η αργή αποκατάσταση του οργανισμού από τον τοκετό:

Χρονοδιάγραμμα που δείχνει τα αποτελέσματα μιας μελέτης 76 φυσιολογικών δεικτών σε εκατοντάδες χιλιάδες εγκυμοσύνες, εξετάζοντας πόσος χρόνος χρειάστηκε για κάθε δείκτη για να κατασταλάξει μετά τον τοκετό. Η μελέτη εξέτασε την πήξη του αίματος, το μυοσκελετικό σύστημα, το ενδοκρινικό σύστημα, το ανοσοποιητικό σύστημα, τη λειτουργία των νεφρών, τη λειτουργία του ήπατος και την υγεία των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Το 47% των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σταθεροποιείται εντός 1 μηνός από τον τοκετό. Ένα επιπλέον 41% των αποτελεσμάτων χρειάζονται περισσότερες από 10 εβδομάδες για να σταθεροποιηθούν.

Η ομάδα συγκέντρωσε αποτελέσματα από 76 κοινές εξετάσεις – συμπεριλαμβανομένων μετρήσεων της χοληστερόλης, των ανοσοποιητικών κυττάρων, των ερυθρών αιμοσφαιρίων, της φλεγμονής και της υγείας του ήπατος, των νεφρών και του μεταβολισμού – που πραγματοποιήθηκαν έως και 4,5 μήνες πριν από τη σύλληψη και έως και 18,5 μήνες μετά τον τοκετό. Αυτό τους επέτρεψε να καθορίσουν τις μέσες τιμές για κάθε εξέταση για κάθε εβδομάδα της περιόδου αυτής.

Η έρευνα για την υγεία των γυναικών στερείται χρηματοδότησης – αυτά τα διαγράμματα δείχνουν πώς

«Μου κόπηκε η ανάσα όταν είδα ότι κάθε εξέταση έχει αυτό το δυναμικό προφίλ που είναι τόσο περίτεχνο, εβδομάδα με εβδομάδα, και δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ πριν», λέει ο Uri Alon, βιολόγος συστημάτων στο Ινστιτούτο Επιστημών Weizmann στο Rehovot του Ισραήλ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της μελέτης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, κατά τον πρώτο μήνα μετά τη γέννηση, το 47% των 76 δεικτών σταθεροποιήθηκε κοντά στις τιμές τους πριν από τη σύλληψη. Αλλά το 41% των δεικτών χρειάστηκε περισσότερο από 10 εβδομάδες για να σταθεροποιηθεί. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονταν διάφορες μετρήσεις της ηπατικής λειτουργίας και της χοληστερόλης που χρειάστηκαν περίπου έξι μήνες για να σταθεροποιηθούν, καθώς και ένας δείκτης της υγείας των οστών και του ήπατος, που χρειάστηκε ένα χρόνο.

Αρκετές μετρήσεις – συμπεριλαμβανομένου ενός δείκτη φλεγμονής και αρκετών δεικτών της υγείας του αίματος – καταστάλαξαν αλλά δεν επέστρεψαν στα προ της σύλληψης επίπεδά τους ακόμη και μετά από 80 εβδομάδες, οπότε και έληξε η μελέτη.Το αν τέτοιες μακροχρόνιες διαφορές οφείλονται στην ίδια την εγκυμοσύνη και τον τοκετό ή σε συμπεριφορές που αλλάζουν μετά τον ερχομό ενός παιδιού είναι ένα ερώτημα για μελλοντική έρευνα, λένε οι επιστήμονες.

Ροή Ειδήσεων