Παρασκευή 25 Απριλίου

Άγχος στην εφηβεία: Αυτοί είναι οι τρόποι να βοηθήσετε το παιδί σας να διαχειριστεί το στρες

Βρισκόμαστε εν μέσω μιας κρίσης ψυχικής υγείας στα παιδιά – και οι γονείς πρέπει να αναλάβουν δράση.

Τα τελευταία δύο χρόνια, η πανδημία δεν σκότωσε μόνο εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, αλλά μας έκανε εγκλεισμό, μας έκοψε τις κοινωνικές επαφές, έβγαλε τους γονείς από την εργασία και τα παιδιά από το σχολείο. Οι συνέπειες ήταν τεράστιες. Και μία από αυτές τις συνέπειες είναι ότι βλέπουμε ανησυχητικές εκρήξεις άγχους και κατάθλιψης στα παιδιά και τους εφήβους μας.

Μια εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης μεταξύ των παιδιών και των εφήβων


Το φθινόπωρο του 2021, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής μαζί με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδικής και Εφηβικής Ψυχιατρικής και την Ένωση Νοσοκομείων Παίδων κήρυξαν εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων. Ζήτησαν αυξημένη χρηματοδότηση για πόρους ψυχικής υγείας, καθώς και άλλες δράσεις, όπως μεγαλύτερη ενσωμάτωση της φροντίδας ψυχικής υγείας στα σχολεία και την πρωτοβάθμια περίθαλψη, περισσότερα συστήματα με βάση την κοινότητα για τη σύνδεση των ανθρώπων με προγράμματα ψυχικής υγείας, στρατηγικές για την αύξηση του αριθμού των παρόχων ψυχικής υγείας και τη διασφάλιση της ασφαλιστικής κάλυψης της φροντίδας ψυχικής υγείας.

Όλα αυτά είναι απαραίτητα και οι προσπάθειες για τη διασφάλιση τους είναι συνεχείς. Όσο όμως εργαζόμαστε για την οικοδόμηση συστημάτων ψυχικής υγείας, υπάρχουν πράγματα που μπορούν να κάνουν οι γονείς για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να ξεπεράσουν αυτή την κρίση.

Η ψυχική υγεία είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική υγεία

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να το καταλάβουμε αυτό. Αν ένα παιδί έχει πυρετό ή επίμονο βήχα, οι γονείς αντιδρούν – δίνουν προσοχή και ζητούν βοήθεια. Αλλά αν ένα παιδί φαίνεται λυπημένο ή ευερέθιστο ή ενδιαφέρεται λιγότερο για δραστηριότητες που συνήθιζε να απολαμβάνει, τείνουν να το θεωρούν ως μια φάση, ή εφηβικό άγχος ή κάτι άλλο που μπορεί να αγνοηθεί. Η ψυχική υγεία των παιδιών μας είναι ζωτικής σημασίας. Η ψυχική υγεία δεν επηρεάζει μόνο τη σωματική υγεία, αλλά τα μη θεραπευμένα προβλήματα ψυχικής υγείας επηρεάζουν τη μάθηση, την κοινωνικοποίηση, την αυτοεκτίμηση και άλλες σημαντικές πτυχές της ανάπτυξης του παιδιού που μπορεί να έχουν δια βίου επιπτώσεις. Και για ορισμένα παιδιά, τα προβλήματα ψυχικής υγείας οδηγούν στην αυτοκτονία.

Δώστε λοιπόν προσοχή και λάβετε σοβαρά υπόψη σας αυτό που βλέπετε. Εάν το παιδί σας παρουσιάζει σημάδια άγχους ή κατάθλιψης, καλέστε το γιατρό σας. Μην το αναβάλλετε. Εάν το παιδί σας μιλάει για το ότι θα βλάψει τον εαυτό του ή άλλους, ζητήστε αμέσως βοήθεια, όπως για παράδειγμα πηγαίνοντας στα επείγοντα περιστατικά της περιοχής σας. Σε αυτή την περίπτωση, είναι προτιμότερο να αντιδράσετε υπερβολικά παρά να υπολειτουργήσετε.

Δημιουργήστε τρόπους επικοινωνίας και ασφαλείς χώρους για συζήτηση

Είναι εύκολο να χάσουμε τη σύνδεση με τα παιδιά μας, ειδικά με τους εφήβους μας. Είτε πρόκειται για οικογενειακό δείπνο, είτε για βραδιά οικογενειακών παιχνιδιών, είτε για συζήτηση κατά τη διαδρομή προς το σχολείο, είτε για νυχτερινό έλεγχο πριν από τον ύπνο, είναι σημαντικό να έχετε τακτικές ώρες για να κάνετε ανοιχτές ερωτήσεις και να ακούτε τα παιδιά σας.

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας έχει χρόνο για ξεκούραση

Όλοι το χρειαζόμαστε αυτό, και τα παιδιά το χρειάζονται ιδιαίτερα. Βεβαιωθείτε ότι δεν έχουν υπερβολικό πρόγραμμα- βεβαιωθείτε ότι υπάρχει χρόνος για να κάνουν πράγματα που τους αρέσουν.

Ενθαρρύνετε υγιείς συνήθειες στα μέσα ενημέρωσης

Ένα από τα πράγματα που απολαμβάνουν τα παιδιά στις μέρες μας είναι η ενασχόληση με τις συσκευές τους, η οποία μπορεί να είναι διασκεδαστική και να τα συνδέει με τους φίλους τους, αλλά μπορεί επίσης να συμβάλει σε προβλήματα ψυχικής υγείας. Μιλήστε με το παιδί σας για το πώς χρησιμοποιεί τα μέσα ενημέρωσης.

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας κοιμάται αρκετά και ότι ασκείται

Και τα δύο είναι πολύ σημαντικά τόσο για την ψυχική όσο και για τη σωματική υγεία. Ακολουθούν συμβουλές για να βοηθήσετε το παιδί σας να έχει τον ύπνο που χρειάζεται. Και ακόμη και οι σύντομες εκρήξεις άσκησης μπορούν να μειώσουν το άγχος.

Κρατήστε επαφή με τους δασκάλους, τους προπονητές και άλλους ενήλικες στη ζωή του παιδιού σας

Όχι μόνο μπορεί να έχουν πληροφορίες για το παιδί σας που χρειάζεστε, αλλά μπορούν επίσης να διαδραματίσουν σημαντικό υποστηρικτικό ρόλο. Οι ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας μαζί τους μπορούν να κάνουν τη διαφορά – και να βοηθήσουν στη δημιουργία κοινότητας, την οποία όλοι χρειαζόμαστε, ειδικά τώρα.

Προσπαθήστε να κάνετε το σπίτι σας ένα ασφαλές καταφύγιο χωρίς κρίσεις

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε και δεν πρέπει να έχετε προσδοκίες σχετικά με τη συμπεριφορά ή τους βαθμούς.Αλλά μπορείτε να έχετε προσδοκίες χωρίς κριτική- μπορείτε και πρέπει να αφήσετε το παιδί σας να ξέρει ότι το αγαπάτε ό,τι κι αν συμβαίνει, ότι μπορεί να λέει ό,τι νιώθει και ότι θα το βοηθάτε πάντα. Κάντε ό,τι μπορείτε για να ακούτε περισσότερο από ό,τι μιλάτε- να έχετε ενσυναίσθηση και συγχώρεση. Για να είστε ειλικρινείς σε αυτό, θα πρέπει να είστε ενσυναισθητικοί και συγχωρητικοί προς όλους, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού σας.

Δώστε προσοχή στη δική σας ψυχική υγεία

Τα παιδιά δίνουν μεγαλύτερη προσοχή σε αυτά που κάνουν οι γονείς παρά σε αυτά που λένε. Αν είναι φανερό ότι παλεύετε με άγχος ή κατάθλιψη και δεν κάνετε τίποτα γι’ αυτό, αυτό στέλνει λάθος μήνυμα στα παιδιά σας. Επίσης, δυσκολεύει το να είστε καλός γονιός.

Πηγή: Harvard health

Διαβάστε επίσης:

Συναγερμός για τη δημοφιλή καραμέλα “Μαύρος Θάνατος” – 10χρονη στο νοσοκομείο από χημικό έγκαυμα στο λαιμό

Τροποποίηση απόφασης που αφορά “Ρύθμιση θεμάτων εκπαιδευτικού οδηγού των Προτύπων Επαγγελματικών Λυκείων (Π.ΕΠΑ.Λ.)”

Ροή Ειδήσεων