Αγωνία και αβεβαιότητα για τους παιδικούς σταθμούς – Τι θα γίνει φέτος με τα voucher μέσω ΕΣΠΑ

Το παρατεταμένο λουκέτο στους παιδικούς σταθμούς, σ.σ. είναι κλειστοί από τις 10 Μαρτίου, έχει οδηγήσει τον Σύλλογο Ιδιωτικών Μεγάλων και Μικρών Παιδικών Σταθμών και Νηπιαγωγείων Ελλάδος (ΣΙΜΜΙΠΑΣΕ) σε αδιέξοδο καθώς μέχρι στιγμής δεν έχουν λάβει καμία απολύτως οδηγία από την κυβέρνηση για το τι μέλλει γενέσθαι με την επαναλειτουργία τους. Μάλιστα, προγραμματίζουν πορεία προς το Υπουργείο Εργασίας στις 20 Μαΐου στις 10 το πρωί με σχολικά λεωφορεία.

Τι καταγγέλουν οι ιδιοκτήτες των παιδικών σταθμών

«Απομείναμε μέχρι σήμερα, χωρίς καταβολή διδάκτρων, χωρίς κάποια οικονομική στήριξη, καθώς δεν έχουμε λάβει ούτε τα 600€, ούτε τα 800€, εφόσον ο ΚΑΔ που μας περιλαμβάνει δεν είχε ενταχθεί στους προβλεπόμενους ΚΑΔ των μέτρων στήριξης της κυβέρνησης. Ελάχιστοι συνάδελφοι έλαβαν το voucher τηλεκατάρτισης των 600€, ήτοι 200€ επί τρεις μήνες, για να στηρίξουν επιχείρηση-σπίτι-οικογένεια και μάλιστα μόνο όσοι είχαν ατομική επιχείρηση, διότι οι εταιρείες-επιχειρήσεις έχουν αποκλειστεί από όλα τα μέτρα στήριξης» ανέφερε ο ΣΙΜΜΙΠΑΣΕ σε πρόσφατη ανακοίνωσή του.

Το πρόβλημα με την χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ

«Παράλληλα, η επιδότηση του Προγράμματος ΕΣΠΑ «Δράση Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», θεωρήθηκε ως διπλή χρηματοδότηση για τον κλάδο μας, επειδή οι εργαζόμενοί μας δηλώθηκαν στο ΠΣ Εργάνη (κατ’ εντολή του κράτους και του υπουργείου εργασίας) και εφόσον οι επιχειρήσεις μας έκλεισαν κατόπιν κρατικής εντολής.

»Μέχρι σήμερα πέτυχαν να μας στερήσουν και αυτά τα χρήματα του Προγράμματος «Δράση Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», ενώ αντίθετα, οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, οι οποίοι συμμετέχουν στο ίδιο πρόγραμμα πληρώνονται κανονικά. Στα πλαίσια της ισονομίας-ισοπολιτείας υπάρχει μεγάλη ανισότητα. Είναι τρεις μήνες, που οι επιχειρήσεις των παιδικών σταθμών έχουν εισπράξει ουδέν και επιπρόσθετα, το Υπουργείο Παιδείας, στις 13 Μαΐου 2020, εξήγγειλε τη δίχρονη υποχρεωτικότητα σε όλους τους υπόλοιπους δήμους της χώρας, χωρίς να υπάρχουν υποδομές και προτρέποντας την φοίτηση των προνηπίων σε κοντέινερ».

Πώς επηρεάζει η δίχρονη προσχολική αγωγή τα voucher μέσω ΕΣΠΑ για τους παιδικούς σταθμούς

“Αυτό συνεπάγεται την στέρηση του voucher του ΕΣΠΑ – δωρεάν φοίτηση των προνηπίων ηλικίας τεσσάρων – πέντε ετών – και την αδιαφορία του κράτους για τις κτιριολογικές υποδομές στα δημόσια σχολεία και την τήρηση των υγειονομικών κανόνων και όρων ενόψει COVID-19 . Όλα αυτά παραδόξως συμβαίνουν ενόψει της νέας προσκλήσεως του ΕΣΠΑ 2020 – 2021, γεγονός που θα στερήσει στα παιδιά την δυνατότητα φοίτησης στο γνώριμο και ασφαλές περιβάλλον που μεγάλωσαν, δηλαδή των παιδικών σταθμών, απομακρύνοντάς τα από τις οικείες συναναστροφές που τα συντροφεύουν στα τέσσερα πρώτα χρόνια της ζωής τους. »

Η δίχρονη υποχρεωτικότητα θα επηρεάσει την ζωή χιλιάδων παιδιών-Προνηπίων, τα οποία στην ευαίσθητη αυτή ηλικία των τεσσάρων ετών, μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες, θα πρέπει να ενταχθούν στην υποχρεωτική εκπαίδευση, χωρίς όμως, να είναι εξασφαλισμένες οι αναγκαίες δημόσιες υποδομές, για να καλυφθούν οι ανάγκες τους. Χιλιάδες οικογένειες σε όλη τη χώρα, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μαζί με την ήδη επιβαρυμένη καθημερινότητά τους πολύ μεγάλες δυσλειτουργίες. Είναι γνωστόν, ότι τα νηπιαγωγεία δεν λειτουργούν τους τρεις από τους δώδεκα μήνες του χρόνου, ενώ η ημερήσια λειτουργία τους δεν εξυπηρετεί τους εργαζόμενους γονείς, αφού το ωράριο τους είναι μικρότερο σε σχέση με το διευρυμένο ωράριο των παιδικών σταθμών” τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση.

Δε διασφαλίζεται η σίτιση

“Επιπροσθέτως, δεν διασφαλίζονται η σίτιση και η υγιεινή διαβίωση των παιδιών (απουσία βοηθητικού προσωπικού). Ο ΣΙΜΜΙΠΑΣΕ είναι αποφασισμένος να προασπίσει τα συμφέροντα του κλάδου, των παιδιών, των γονέων, τον κοινωνικό χαρακτήρα των ιδιωτικών παιδικών σταθμών κόντρα στα συμφέροντα που θέλουν την διάλυση τους και να διαφυλάξει το δικαίωμα του παιδαγωγικού και λοιπού προσωπικού στην εργασία, όπως και των γονέων να εμπιστευτούν τα παιδιά τους σε έναν θεσμό που λειτουργεί με επιτυχία και μόνο θετικά σχόλια έχει αποσπάσει όλα αυτά τα χρόνια!».