Αγωνία στην Θάσο: Παραλίγο τραγωδία για 4χρονη – Μελάνιασε και δεν μπορούσε να αναπνεύσει

Στο Νοσοκομείο Παίδων 11χρονος με πνευμονική εμβολή λόγω επιπλοκών του κορωνοϊού

Μια τραγωδία αποφεύχθηκε στο παρά πέντε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας όταν μια 4χρονη από τη Ρουμανία που παραθέριζε οικογενειακώς στην Ποταμιά της Θάσου υπέστη αλλεργικό σοκ από φιστίκι που έφαγε.

Οι ώρες αγωνίας

Η 4χρονη άρχισε να βήχει και να έχει δύσπνοια λίγο μετά αφότου έφαγε έναν ξηρό καρπό. Από το ξενοδοχείο άρχισαν να επικοινωνού με το Κέντρο Υγείας Πρίνου ωστοσο μέχρι να γίνουν οι συνεννοήσεις και να καταλάβουν οι γιατροί τα συμπτώματα του παιδιού ο κορεσμός του συνέχισε να πέφτει με αποτέλεσμα το κοριτσάκι να μην μπορεί να αναπνεύσει.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του kavalanews.gr οι γονείς το μετέφεραν εσπευσμένα σε ιδιωτικό ιατρείο που εφημέρευε. Όταν το παιδί έφτασε στο ιατρείο ήταν μελανό και έχασε τις αισθήσεις του. Τότε ο γιατρός σε συνεργασία με την παιδίατρο κατάφεραν να το επαναφέρουν μετά από αρκετή ώρα. Κλήθηκε και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ Θάσου.

Η γιατρός του Κέντρου Υγείας έκρινε ότι από την Ποταμιά η 4χρονη έπρεπε να διακομιστεί επειγόντως στο Νοσοκομείο Καβάλας. Το παιδί μεταφέρθηκε και η υγεία του κρίνεται ικανοποιητική.

Χίος: Στο νοσοκομείο με κορωνοϊό ένα βρέφος και ένας 12χρονος

ΤΑ “ΥΠΟΠΤΑ” ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΝΟΣ ΑΛΛΕΡΓΙΚΟΥ ΣΟΚ

Το αλλεργικό σοκ είναι συστηματική αναφυλακτική αντίδραση του οργανισμού μετά από έκθεση σε αντίστοιχο αλλεργιογόνο. Είναι επικίνδυνη για τον οργανισμό αφού αποτελεί πολυσυστηματική κατάσταση.

Πολύ χαρακτηριστικό πρώιμο, όχι όμως και απαραίτητο σύμπτωμα, είναι ο κνησμός παλαμών, πελμάτων και περιγεννητικά.Το δέρμα συμμετέχει στο 90% των περιπτώσεων. Το αλλεργικό σοκ αποτελεί απειλητική κατάσταση για τη ζωή του ασθενούς. Είναι πολύ σύνηθες ο ασθενής να εμφανίζει αγγειοοίδημα γύρω από τους οφθαλμούς, στα χείλη ή στη γλώσσα.

Στο 65% συμμετέχει το κατώτερο αναπνευστικό και ο ασθενής εμφανίζει βήχα, δύσπνοια, συσφιγκτικό αίσθημα στο στήθος, συριγμό εικόνα η οποία αποτελεί αποτέλεσμα σπασμού των βρόγχων.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΛΛΕΡΓΙΚΟΥ ΣΟΚ

Η αντιμετώπιση είναι επείγουσα και νοσοκομειακή και αρχίζει πριν ξεκινήσει ο άρρωστος για το νοσοκομείο. Το μνημοτεχνικό «ΑΕΚ» [Αντιισταμινικό – Επινεφρίνη (Αδρεναλίνη) – Κορτιζόνη] συνοψίζει την άμεση, προνοσοκομειακή αντιμετώπιση, με πρώτη τη χορήγηση επινεφρίνης (αδρεναλίνης). Κάθε άτομο με ιστορικό σοβαρού αναφυλακτικού επεισοδίου, πρέπει να έχει πάντοτε μαζί του αυτοενέσιμη αδρεναλίνη. Υπάρχει έτοιμο σκεύασμα στα φαρμακεία σε καθορισμένη δόση, γίνεται από τον γονέα ή άτομο που συνοδεύει το παιδί και ανανεώνεται ανά τακτά διαστήματα.

Διαβάστε επίσης:

Αγοράκι 8 ετών βρέθηκε ζωντανό μέσα σε φρεάτιο – Πώς επέζησε επτά ημέρες εγκλωβισμένο

Η παιδοκαρδιολόγος Τζωρτζίνας και Ίριδας “καταπέλτης” για την Ρούλα- Ως ύποπτη για τους θανάτους Μαλένας και Ίριδας καλείται η Πισπιρίγκου

Γεν. Γρ. Βιομηχανίας: Ανακαλείται επικίνδυνο παιχνίδι από την ελληνική αγορά – Δείτε για ποιο πρόκειται