Αγωνία στο Ηράκλειο: 12χρονος έπαθε ηλεκτροπληξία προσπαθώντας να φορτίσει το κινητό του

Καλά νέα για τον 4χρονο Κωνσταντίνο που νοσηλεύεται με εγκεφαλική αιμορραγία

Αγωνία και πανικός επικράτησε όταν 12χρονος στη Μεσάρα υπέστη ηλεκτροπληξία ενώ φόρτιζε το κινητό του τηλέφωνο.

Όπως διαβάζουμε στο neakriti.gr ο 12χρονος μόλις χτυπήθηκε από ρεύμα, μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Μοιρών. Εκεί, οι γιατροί έκριναν επιβεβλημένη τη μεταφορά του στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑΣ

Λάβετε επίσης υπ’ όψιν ότι τα συμπτώματα της ηλεκτροπληξίας ενδέχεται να εκδηλωθούν ακόμη και αρκετές ώρες μετά το περιστατικό.

Τα συμπτώματα που είναι πιθανό να εκδηλωθούν είναι τα εξής:

-Ασφυξία

-Σοκ

-Απώλεια αισθήσεων

-Εγκαύματα

-Καρδιακή αρρυθμία

-Οπτικές λάμψεις

-Κώφωση

-Σπασμοί

Τι πρέπει να κάνετε

-Kατεβάστε αμέσως το γενικό διακόπτη ή βγάλτε την ηλεκτρική συσκευή από την πρίζα.

-Αν δεν μπορείτε να το κάνετε, απομακρύνετε το θύμα από την πηγή του ηλεκτρισμού ως εξής: πατήστε και με τα δυο σας πόδια πάνω σε ένα αντικείμενο φτιαγμένο από υλικό που είναι κακός αγωγός της θερμότητας (ξύλο, λάστιχο ή χαρτί). Πάρτε ένα μακρύ ξύλινο αντικείμενο (π.χ. ένα σκουπόξυλο) και σπρώξτε το θύμα μακριά από την πηγή του ηλεκτρισμού. Προσοχή: Aπαγορεύεται να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε αντικείμενο φτιαγμένο από μέταλλο ή πλαστικό.

-Καλέστε αμέσως ασθενοφόρο ή μεταφέρετε το θύμα στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Πρώτες βοήθειες

-Αν το θύμα δεν έχει σφυγμό και δεν αναπνέει, κάντε καρδιοαναπνευστική. Αν έχει σφυγμό, αλλά δεν αναπνέει, προχωρήστε σε τεχνητή αναπνοή.

-Αν το θύμα έχει χάσει τις αισθήσεις του, ξαπλώστε το στο πλάι, με το κεφάλι του να στηρίζεται σε ένα μαξιλάρι ή σε ένα διπλωμένο ύφασμα και με λυγισμένο το γόνατό του που δεν ακουμπά στο έδαφος.

-Εφόσον το θύμα διατηρεί τις αισθήσεις του, βοηθήστε το να ξαπλώσει ανάσκελα στο έδαφος και τοποθετήστε ένα μαξιλάρι ή ένα διπλωμένο ύφασμα κάτω από τους αστραγάλους του.

-Αν διαπιστώσετε ότι το θύμα φέρει εγκαύματα με διάμετρο που δεν ξεπερνά τα 5 εκατοστά, τοποθετήστε πάνω τους κομπρέσες με δροσερό νερό ή πάγο τυλιγμένο σε πετσέτα και αφήστε τα εκεί για 5 λεπτά. Στη συνέχεια, σκουπίστε και σκεπάστε τα εγκαύματα με μία γάζα.

-Αν διαπιστώσετε πως τα εγκαύματα έχουν διάμετρο που ξεπερνά τα 5 εκατοστά, σκεπάστε τα με μία γάζα. Σε αυτή την περίπτωση, απαγορεύεται να ακουμπήσει στην περιοχή του εγκαύματος νερό, βρεγμένη κομπρέσα ή πετσέτα τυλιγμένη σε πάγο.

-Φροντίστε για τη μεταφορά του θύματος στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

-Ενημερώστε το ιατρικό προσωπικό που θα περιθάλψει το θύμα σχετικά με την τάση του ρεύματος, δηλαδή αν ήταν οικιακό ρεύμα χαμηλής τάσης ή βιομηχανικό ρεύμα υψηλής τάσης.

Διαβάστε επίσης:

Προσοχή στο νεανικό εαρινό εξάνθημα των αυτιών: Ο παιδίατρος προειδοποιεί για τα 6 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε

Οι σχολικές εκδρομές να συνεχιστούν ανεμπόδιστα – «Τα πούλμαν αποτελούν το πλέον ασφαλές μέσο μετακίνησης»

Τέμπη: “Φταίξιμο έχουν οι σταθμάρχες που άφησαν τον άπειρο κι έφυγαν, πρέπει να σουβλιστούν” ξεσπά η γιαγιά του 20χρονου