Aikido: Η πολεμική τέχνη του Steven Seagal

Τα τελευταία χρόνια, όλο και αυξάνεται το ποσοστό των εφήβων που επιλέγουν να ασχοληθούν με το αικίντο. Συναντήσαμε τον πρόεδρο του Ελληνικού Ομίλου Αικίντο και δάσκαλο 5ο Dan, κ. Μπάμπη Κεράνη, ο οποίος διδάσκει aikido σε παιδιά και εφήβους, ζητώντας να μας μυήσει στα άδυτα της ιαπωνικής πολεμικής τέχνης.


Ποιες είναι οι βασικές φιλοσοφικές αρχές του aikido;

Το aikido είναι μια παραδοσιακή ιαπωνική πολεμική τέχνη, η πολεμική τέχνη της ειρήνης και της αγάπης όπως άλλωστε την ονόμασε και ο ιδρυτής της Morihei Ueshiba. Η λέξη aikido αποτελείται από τα 3 ιδεογράμματα το αί, το κι και το ντο. Το άι υποδηλώνει την αρμονία και το πνεύμα, το κί την ζωτική ενέργεια και την πνοή και τέλος το ντό δηλώνει τον τρόπο, το δρόμο, την ατραπό. Σε ελεύθερη απόδοση, το aikido είναι ο τρόπος να εναρμονιστούμε πρώτα με τον εαυτό μας, μετά με τους άλλους ανθρώπους και περαιτέρω με το περιβάλλον σε καθεστώς ειρηνικής συνύπαρξης χωρίς βία και ανταγωνισμό. Το aikido είναι πολεμική τέχνη αυτοάμυνας και επ’ ουδενί δεν αποσκοπεί στην πρόκληση βίας και τραυματισμών.

Για ποιους λόγους ένας έφηβος θα επιλέξει να ασχοληθεί με το Aikido;

1. Το Aikido διδάσκει τους εφήβους να είναι ήρεμοι και πειθαρχημένοι, γεγονός που θα τους βοηθήσει και στην εκτός προπόνηση ζωή τους καθώς μαθαίνουν να επικεντρώνονται στην εκτέλεση των υποχρεώσεων και των καθηκόντων που κάθε φορά καλούνται να εκπληρώσουν. Η ηρεμία που απορρέει από την φιλοσοφία του Aikido είναι ένα βασικό πλεονέκτημα της τέχνης σε αντίθεση με τις άλλες πολεμικές τέχνες.

2. Διδάσκει την πρακτική αυτοάμυνα, χρησιμοποιώντας την ισορροπία του εφήβου σε συνδυασμό με την ασφαλή ακινητοποίηση του επιτιθέμενου.

3. Εμπνέει τα νεαρά παιδιά να αντιμετωπίζουν με θετικά συναισθήματα το κόσμο και την κοινωνία γενικότερα. Μια από τις βασικές αρχές της διδασκαλίας ορίζει ότι προκειμένου να δημιουργηθεί κάτι σημαντικό, το άτομο θα πρέπει να λειτουργεί σε πλήρη αρμονία με το περιβάλλον του. Εν ολίγοις, αν το μυαλό βρίσκεται σε σωστή, ήρεμη, και πάνω απ’ όλα θετική διανοητική κατάσταση, τότε το παιδί είναι σε θέση να πραγματοποιήσει κάτι καλό.

4. Συμβάλλει τα μέγιστα στην πρόοδο στο σχολείο. Μέσω της προπόνησης, οι έφηβοι αναπτύσσουν και καλλιεργούν το αίσθημα της ηρεμίας, οξύνεται η αντιληπτική τους ικανότητα, βοηθώντας τα παράλληλα να έχουν καθαρό μυαλό. Ως εκ τούτου γίνονται περισσότερο δεκτικοί στην πρόσληψη γνώσης και στην κατανόηση της ήδη υπάρχουσας με μεγαλύτερη σαφήνεια.

5. Βελτιώνει τις αθλητικές επιδόσεις των ασκουμένων. Ο Sadaharu Oh, o Ιάπωνας “βασιλιάς” του baseball, ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως ένας μέτριος παίκτης. Στο τέλος της καριέρας του, δεν παρέλειψε να παραδεχθεί ότι μεγάλο μέρος της επιτυχίας του οφείλεται αναμφίβολα στην εξάσκησή του στο Aikido. Η ηρεμία που έμαθε να αναπτύσσει μέσω του Aikido, του έδωσε τη δυνατότητα να περιμένει υπομονετικά να έρθει η μπάλα στα χέρια του. Βασισμένο σε κατεξοχήν αεροβικές ασκήσεις, το Aikido γυμνάζει το σύνολο του σώματος και μέσω των ασκήσεων ενδυνάμωσης, τα παιδιά αθλούνται ολοκληρωμένα. Επίσης εξασκούνται τα αντανακλαστικά, η ευκινησία και ιδιαίτερα η μυική τους ευλυγισία.

6. Ο καθένας μπορεί να είναι καλός στο Aikido καθώς δεν απαιτείται κανενός είδους αθλητικό ταλέντο. Το μυστικό για την επίτευξη προόδου και βελτίωσης έγκειται αποκλειστικά στην επιμονή, στην υπομονή και στην συνεχή άσκηση πνεύματος και σώματος.

7. Το Aikido ως παραδοσιακή πολεμική τέχνη μαθαίνει στους εφήβους τις αρχές του αυτοελέγχου, της πειθαρχίας, της ανιδιοτελούς συνεισφοράς και του σεβασμού στον συνάνθρωπο. Δίνει αυτοπεποίθηση ακόμα και στα πιο ευαίσθητα, εσωστρεφή ή αδύναμα παιδιά καθώς μέσω της προπόνησης μαθαίνουν να διοχετεύουν την ενέργεια τους με θετικό τρόπο έναντι του κοινωνικού συνόλου.


Babis Keranis Sensei

President of the Hellenic Aikido Association – Fukushinkan Dojo, Athens Greece
5th dan Αikikai Shidoin, Technical Director


Ελληνικός Όμιλος Αϊκίντο

FukuShinKan Dojo, 3ης Σεπτεμβρίου 144, 5ος όροφος
Τηλέφωνο: 210 8811768 (τις ώρες λειτουργίας της σχολής)
Email : hellenicaikidoassociation@yahoo.gr
http://www.hellenicaikido.gr/index.html