Αν θέλετε να μυήσετε τα παιδιά στο τελετουργικό του Πάσχα και τους εξηγήσετε τι γιορτάζουμε αξίζει να ακούσετε δωρεάν μαζί τους τη σειρά πασχαλινών ιστορίων σε podcast που έφτιαξαν και φιλοξενούν τα Paramithokamomata.gr.
7 υπέροχες πασχαλινές ιστορίες που ξεδιπλώνουν το μήνυμα της θυσίας του Ιησού
Αγάπη. Ελευθερία. Πίστη. Ελπίδα. Ιστορίες από την παγκόσμια προφορική παράδοση και λογοτεχνία που μεταφέρουν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο τους συμβολισμούς της Μεγάλης Εβδομάδας. Έτσι κάθε μέρα, ξεκινώντας από την Κυριακή των Βαΐων και μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο, θα ακούμε και από μία ιστορία ακολουθώντας τον δρόμο για την Ανάσταση. Κάθε μέρα θα είναι διαθέσιμη η ιστορία που σχετίζεται με την ημέρα καθώς και οι προηγούμενες ιστορίες.
Ξεκινάμε λοιπόν με την πρώτη ιστορία
Κυριακή των Βαΐων Το Πουλί το Αηδόνι.
Ένας πατέρας και τρία αδέρφια. Μία αποστολή: ποιος θα βρει το πουλί το αηδόνι. Η ζήλεια που οδηγεί τον άνθρωπο να αδικήσει τον ίδιο του τον αδερφό. Ένα παραμύθι που θυμίζει την ιστορία του Ιωσήφ από την Παλαιά Διαθήκη, τον οποίο τα αδέρφια του από ζήλια αρχικά τον έριξαν σε ένα λάκκο και προσπάθησαν να εξαπατήσουν τον πατέρα τους χρησιμοποιώντας ένα ματωμένο ρούχο ότι δήθεν τον κατασπάραξε κάποιο θηρίο. Αφού δεν μπόρεσαν να εξαπατήσουν τον πατέρα τους τον πούλησαν σε εμπόρους που με τη σειρά τους τον πούλησαν στον αρχιμάγειρα του Φαραώ της Αιγύπτου. Την ιστορία του Ιωσήφ ψέλνουν στην εκκλησία το βράδυ της Κυριακής των Βαΐων.
Πηγή: Ελληνικά Παραμύθια, τ. 2, Α. Μέγας, εκδ. Εστία
Μεγάλη Δευτέρα – Η Πόλη των Πηγαδιών
Μια πόλη που οι κάτοικοί της είναι πηγάδια. Τι θα συμβεί όταν αποφασίσουν να καλλιεργήσουν το εσωτερικό τους; Ποιες ενέργειες θα φέρουν την πραγματική καλλιέργεια του εσωτερικού τους κόσμου; Η ιστορία αυτή θυμίζει την παραβολή των ταλάντων που ακούγεται το βράδυ της Μ. Δευτέρας και η οποία μας διδάσκει να είμαστε εργατικοί και ότι πρέπει να καλλιεργούμε και να αυξάνουμε τα πνευματικά μας χαρίσματα.
Πηγή: Ιστορίες για να σκεφτείς, Χόρχε Μπουκάι, εκδ. Όπερα
Μεγάλη Τρίτη – Ο άνθρωπος που έσπαγε πέτρες
Ο άνθρωπος που πόθησε κάτι πέρα από αυτό που ήταν για να κατανοήσει στο τέλος ότι μόνο όταν είμαστε ο εαυτός μας, είμαστε ευτυχισμένοι. Η ταπεινότητα και η μετάνοια που φέρνουν την πραγματική ευτυχία στην ανθρώπινη ψυχή. Όμοια με την «εν πολλαίς αμαρτίας περιπεσούσα γυνή» που ψέλνεται τη Μ. Τρίτη στην εκκλησία.
Παραδοσιακό παραμύθι από την Ιαπωνία
Μεγάλη Τετάρτη – Παράδεισος και Κόλαση
Τι σημαίνει αλήθεια παράδεισος και τι κόλαση; Άνθρωποι γύρω από ένα τραπέζι μαζεμένοι διδάσκουν έμπρακτα τι είναι το ένα και τι το άλλο. Όμοια με το άλλο τραπέζι γύρω από το οποίο έκατσαν ο Χριστός και οι μαθητές του. Οι δύο όψεις της αγάπης, η χαρά και η λύπη, το φως και το σκοτάδι. Η αγάπη του Χριστού προς τους μαθητές του και τον άνθρωπο φέρνει τη λύτρωση από τα πάθη. Η αγάπη όμως του Ιούδα προς τα τριάκοντα αργύρια είναι καταστροφική και τον οδηγεί από το φως στο σκοτάδι. Ο παράδεισος και η κόλαση της ψυχής.
Πηγή: Παραδοσιακό παραμύθι από την Κίνα όπως το άκουσα και κατέγραψα σε μια όμορφη συντροφιά
Μεγάλη Πέμπτη – Η Φλογερή Καρδιά του Ντάνκο
Ο Ντάνκο είχε μια καρδιά γεμάτη αγάπη για τον άνθρωπο. Θέλησε να τον σώσει οδηγώντας τον στο φως. Όμως η αγνωμοσύνη των ανθρώπων είναι κακό μεγάλο. Ο Ντάνκο, σαν ένας άλλος Ιησούς, θυσιάστηκε από αγάπη για τον άνθρωπο. Μεγάλη Πέμπτη. Η Σταύρωση του Ιησού. Ο Ντάνκο και η φλογερή καρδιά του.
Πηγή: Η φλογερή καρδιά του Ντάνκο – Μαξίμ Γκόργκι – εκδ. Σύγχρονη Εποχή
Μεγάλη Παρασκευή – Ο άνθρωπος που περιπλανιόταν
Ζούσε κάποτε ένας άνθρωπος ελεύθερος. Σπίτι του ήταν ολόκληρη η γη. Μα πως οι άνθρωποι μπορούν να δεχτούν τόσο ελευθερία; Ο Ιησούς
Πηγή: παραμύθι από την Περσία όπως το άκουσα από τον Ιταλό αφηγητή Davide Bardi
Μεγάλο Σάββατο – Ο κυνηγός Ογκαλούσα
Ο κυνηγός Ογκαλούσα εξαφανίζεται. Χρόνια μετά ο μικρός του γιος θα αναρωτηθεί για τον πατέρα του. Και ο Ογκαλούσα θα επιστρέψει από τους νεκρούς. Η Ανάσταση. Η νίκη της ζωής απέναντι στον θάνατο. Όμοια με τον Χριστό. Άλλωστε κανείς δεν πεθαίνει όσο υπάρχει έστω κι ένας πάνω στη γη που τον θυμάται.
Πηγή: Παραμύθια λαϊκά ενάντια σε δύσκολους καιρούς – Δημήτρης Προύσαλης – εκδ. Εύμαρος
Μπορείτε να ακούσετε αναλυτικά τις ιστορίες εδώ
Διαβάστε επίσης:
“Δεν θα ξεχάσω ποτέ εκείνο το Πάσχα που το παιδί μου πάλευε με τον καρκίνο στο νοσοκομείο…”