Αν δείτε αυτό το ψάρι δολοφόνο εκεί που κολυμπάτε, απομακρυνθείτε – Κινδυνεύετε από το τσίμπημά του

Τα τελευταία χρόνια έχει κάνει δυναμικά την εμφάνισή του στις ελληνικές θάλασσες, το λεοντόψαρο, το ψάρι-δολοφόνος με τα έντονα χρώματα και φτερά .

Πρόκειται για ένα σαρκοβόρο ψάρι που στο πέρασμά του καταστρέφει τα πάντα . Τρέφεται με ψάρια, μαλάκια, ασπόνδυλα και μικρά καρκινοειδή.

Εκτός από την απευθείας επίθεση με το στόμα και τα δηλητηριώδη αγκάθια, κάποιες φορές ταράσσει τα νερά και αποπροσανατολίζει το θήραμά του, ώστε να του προκαλέσει σύγχυση και να το πιάσει πιο εύκολα.

Γιατί θεωρείται τόσο επικίνδυνο

Το λεοντόψαρο φέρει αιχμηρά δηλητηριώδη αγκάθια στα ραχιαία, κοιλιακά και εδρικά πτερύγια. Σε περίπτωση τσιμπήματος, ο πόνος είναι οξύς και παρατηρείται φλεγμονή στην περιοχή γύρω από το τσίμπημα. Αν και το τσίμπημα του λεοντόψαρου δεν είναι θανατηφόρο, υπάρχουν καταγεγραμμένες περιπτώσεις που οδήγησε άτομα να νοσηλευτούν υπό εντατική παρακολούθηση λόγω αναφυλακτικού σοκ.

Πρώτες βοήθειες αν σας τσιμπήσει

Σε περίπτωση τσιμπήματος από λεοντόψαρο συνιστάται η χρήση σακούλας άμεσης θερμότητας «heat pack» ή μούλιασμα της περιοχής σε χλιαρό νερό όχι πέραν των 50 βαθμών. Λόγω του ότι το δηλητήριο του λεοντόψαρου είναι πρωτεϊνικής φύσεως, η υψηλή θερμοκρασία έχει την ιδιότητα να το εξουδετερώνει. Επίσης, ο κάθε άνθρωπος αντιδρά διαφορετικά στο δηλητήριο, έτσι σε περίπτωση τσιμπήματος καλό θα ήταν να επισκεφθούμε ιατρικό κέντρο.

Πού έχει εντοπιστεί

Σύμφωνα με τις ενημερώσεις βρίσκεται στις θάλασσες της Κρήτης, στη Ρόδο, στην Γαύδο και στην Κάλυμνο.