Απομένει περίπου ένας μήνας μέχρι να χτυπήσει ξανά το πρώτο κουδούνι και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για μικρές, χαλαρές επαναλήψεις που θα βοηθήσουν το παιδί να ξαναμπεί σταδιακά σε ρυθμό.
Οι καλοκαιρινές διακοπές μπορεί να συνεχίζονται, όμως σιγά σιγά πλησιάζει η στιγμή που τα παιδιά θα αφήσουν τις παραλίες, τα ξενύχτια και τα ατελείωτα παιχνίδια και θα επιστρέψουν στα θρανία.
Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι πρέπει από τώρα να ανοίξουν τα βιβλία για ατελείωτες ώρες.
Ο τελευταίος μήνας πριν από το σχολείο μπορεί να αξιοποιηθεί πολύ πιο έξυπνα: με σύντομες επαναλήψεις, παιχνίδι και μια σταδιακή επιστροφή στη σχολική ρουτίνα.
Δεν χρειάζεται να γίνει το σπίτι… φροντιστήριο
Το μεγαλύτερο λάθος είναι να προσπαθήσουμε να καλύψουμε μέσα σε λίγες εβδομάδες ολόκληρη την ύλη της προηγούμενης τάξης.
Το παιδί χρειάζεται επανάληψη των βασικών, όχι καθημερινό πρόγραμμα που θα του θυμίσει απότομα τις υποχρεώσεις του χειμώνα.
Ακόμη και 20-30 λεπτά την ημέρα, με διαλείμματα και χωρίς πίεση, μπορούν να είναι αρκετά για να ξαναθυμηθεί βασικές γνώσεις.
Ποια μαθήματα αξίζει να μπουν πρώτα στο πρόγραμμα;
Δεν χρειάζεται να ανοίξουν όλα τα βιβλία μαζί.
Γλώσσα
Μερικές σελίδες ανάγνωσης κάθε μέρα μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά.
Ένα βιβλίο που αρέσει στο παιδί είναι πολύ καλύτερη επιλογή από το να του δώσουμε υποχρεωτικά ένα σχολικό κείμενο.
Μπορεί επίσης να γράψει ένα μικρό κείμενο για τις διακοπές του, να περιγράψει μια φωτογραφία ή να κρατήσει ένα μικρό καλοκαιρινό ημερολόγιο.
Μαθηματικά
Εδώ χρειάζεται κυρίως επανάληψη των βασικών πράξεων και όσων είχε ήδη διδαχθεί.
Λίγες ασκήσεις κάθε φορά είναι προτιμότερες από ένα μεγάλο φύλλο εργασίας που θα το κάνει να βαρεθεί.
Μπορείτε ακόμη να μετατρέψετε τα μαθηματικά σε παιχνίδι: υπολογισμός χρημάτων στο σούπερ μάρκετ, ώρας, αποστάσεων ή ακόμη και μιας συνταγής.
Ορθογραφία και γραφή
Μερικές λέξεις την ημέρα είναι αρκετές για μια πρώτη επαφή.
Ακόμη καλύτερα, μπορείτε να τις εντάξετε σε μικρές προτάσεις ώστε το παιδί να θυμηθεί όχι μόνο πώς γράφεται μια λέξη αλλά και πώς χρησιμοποιείται.
Το μυστικό είναι η συνέπεια, όχι οι ώρες
Αν το παιδί διαβάζει μία ώρα μία μέρα και μετά δεν ανοίγει βιβλίο για μία εβδομάδα, η προσπάθεια δεν έχει ιδιαίτερο νόημα.
Πιο αποτελεσματικό είναι ένα μικρό και σταθερό πρόγραμμα.
Για παράδειγμα:
Δευτέρα: 20 λεπτά Μαθηματικά
Τρίτη: 20 λεπτά Γλώσσα
Τετάρτη: ανάγνωση βιβλίου
Πέμπτη: λίγες ασκήσεις Μαθηματικών
Παρασκευή: ορθογραφία και γραφή
Το Σαββατοκύριακο μπορεί να μείνει εντελώς ελεύθερο.
Και κάτι ακόμη: Μην ξεκινήσετε από το ξυπνητήρι!
Οι επαναλήψεις δεν είναι το μόνο πράγμα που χρειάζεται να αλλάξει πριν ανοίξουν τα σχολεία.
Εξίσου σημαντικό είναι να επιστρέψει σταδιακά το παιδί σε κανονικό ωράριο ύπνου και πρωινού ξυπνήματος.
Αν μέχρι την τελευταία εβδομάδα κοιμάται στις 2 τα ξημερώματα και ξυπνάει το μεσημέρι, η πρώτη σχολική ημέρα θα μοιάζει πολύ πιο δύσκολη.
Γι’ αυτό, όσο πλησιάζει ο Σεπτέμβριος, μπορείτε να μετακινείτε σταδιακά την ώρα του ύπνου και του ξυπνήματος.
Δεν θέλουμε ένα παιδί που φοβάται τον Σεπτέμβριο
Ο στόχος των επαναλήψεων δεν είναι να γίνει το παιδί «προετοιμασμένο για εξετάσεις».
Είναι να ανοίξει ξανά το βιβλίο χωρίς να νιώθει ότι έχει ξεχάσει τα πάντα.
Λίγο διάβασμα, λίγη ανάγνωση, μερικές ασκήσεις και σταδιακή επιστροφή στη ρουτίνα είναι αρκετά για να μπει σε σχολικό κλίμα χωρίς να χαθεί η μαγεία των τελευταίων ημερών του καλοκαιριού.
Άλλωστε, ένας μήνας πριν από το πρώτο κουδούνι δεν είναι η ώρα για πίεση. Είναι η ώρα για μια ήρεμη επανεκκίνηση.
