Ανατροπή από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας: Αναποτελεσματικό το κλείσιμο των σχολείων

Αναποτελεσματικό θεωρεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το κλείσιμο των σχολείων, εκτιμώντας πως τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν μικρή συμμετοχή στη διασπορά του κορωνοϊού.

Η εν λόγω διαπίστωση εκ μέρους ΠΟΥ προβληματίζει καθώς ήδη αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των χωρών που επιλέγουν όπως η Ελλάδα να βάλουν προσωρινά λουκέτο σε όλα τα σχολεία σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η διασπορά της covid-19.

Γιατί το μέτρο του κλεισίματος των σχολείων θεωρείται αναποτελεσματικό;

Σύμφωνα με τον Χανς Κλούγκε, διευθυντή για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η επιβολή νέων lockdown στην Ευρώπη μπορεί να αποφευχθεί, μέσω μεταξύ άλλων της γενικευμένης χρήσης μάσκας προκειμένου να αποφεύγεται η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Ο Κλούγκε τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ότι «τα lockdown μπορούν να αποφευχθούν, εμμένω στη θέση μου ότι τα lockdown είναι το έσχατο μέσο. Αν η χρήση μάσκας φτάσει το 95%, τα lockdown δεν θα χρειάζονται».

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, ο Κλούγκε υπογράμμισε ότι θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά, εξηγώντας ότι τα παιδιά και οι έφηβοι δεν ευθύνονται για την εξάπλωση της covid-19 και ότι το κλείσιμο των σχολείων «είναι αναποτελεσματικό».

Μια αντίστοιχη άποψη είχε διατυπώσει και η διευθύντρια της πνευμονολογικής κλινικής του “ΣΩΤΗΡΙΑ”, Μίνα Γκάγκα  διευκρινίζοντας ότι  υπάρχουν μελέτες σε όλο τον κόσμο που δείχνουν ότι τα παιδιά δεν μολύνονται και δεν μεταφέρουν τον ιό στο σπίτι και έφερε το παράδειγμα της Γαλλίας, η οποία με όλα αυτά τα κρούσματα και το πλήρες lockdown άφησε τα σχολεία ανοιχτά.

«Νομίζω ότι τα ίδια τα παιδιά δεν είναι πρόβλημα, αυτό που φοβούνται πολλοί είναι τους γονείς που συγχρωτίζονται. Αν φανεί ότι υπάρχει διαμόλυνση και στα σχολεία τότε και αυτά θα κλείσουν, όμως οι περισσότερες χώρες κράτησαν τα σχολεία ανοιχτά και ο ΠΟΥ παρακαλεί τις χώρες να τα διατηρήσουν ανοιχτά».