Ανατροπή: Κλείνουν τα Λύκεια σε Σέρρες και Θεσσαλονίκη – Ξεκινά η τηλεκπαίδευση – Πώς θα μετακινούνται οι μαθητές

Οι Σέρρες και η Θεσσαλονίκη μπαίνουν από αύριο το πρωί σε καθεστώς μίνι lockdown για 14 ημέρες.

Κλειστά τα Λύκεια

Την τελευταία στιγμή ανακοινώθηκε ότι κλειστά θα παραμείνουν τα Λύκεια και οι μαθητές θα παρακολουθούν τα μαθήματα υποχρεωτικά μέσω τηλεκπαίδευσης ενώ η λειτουργία των σχολείων Πρωτοβάθμιας καθώς και των Γυμνασίων θα συνεχιστεί κανονικά.  Υποχρεωτική είναι η τηλεκπαίδευση και για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Πώς θα γίνεται η μετακίνηση των μαθητών – Ποιο μήνυμα στέλνουμε

Σημειώνεται  ότι η μετάβαση ανήλικων τέκνων από και προς τις σχολικές μονάδες επιτρέπεται από έναν γονέα/κηδεμόνα με την αποστολή SMS – Επιλογή 4 και με πιστοποιητικό-βεβαίωση της Διεύθυνσης του σχολείου, στην οποία αναγράφονται η διεύθυνση της σχολικής μονάδας και η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή

Τι ισχύει για τις μετακινήσεις εκπαιδευτικών

Οι εκπαιδευτικοί για την κατ’ εξαίρεση μετακίνησή τους, πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς και βεβαίωση κίνησης σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.

Η βεβαίωση κίνησης χορηγείται μέσω της εφαρμογής του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου στην ιστοσελίδα apografi.gov.gr και κατ’ εξαίρεση, με βεβαίωση που συντάσσεται με ευθύνη του αρμόδιου προϊστάμενου προσωπικού.

Γιατί αποφασίστηκε ξαφνικά να κλείσουν τα Λύκεια σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες

Όπως επισημαίνεται σχετικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από πηγές που πρόσκεινται στην ηγεσία του υπουργείου, το κλείσιμο των λυκείων αποτελεί “προληπτικό μέτρο” και δεν αντανακλά διασπορά του ιού στα σχολεία. Τα κρούσματα παραμένουν μεμονωμένα και προέρχονται κυρίως εκτός σχολείου“, τονίζουν οι πηγές.

Επίσης, όπως αναφέρουν, τα παιδιά Λυκείου έχουν μεγαλύτερη και πιο στενή, πιο κοντινή κοινωνική δραστηριότητα με τους συμμαθητές τους. “Το μέτρο έχει νόημα εφόσον -όπως εν προκειμένω- εφαρμόζεται ολικό lockdown – δηλαδή τα παιδιά αυτά δεν θα πηγαίνουν σε πλατείες, δεν θα γυρνούν έξω”, τονίζουν οι πηγές.

Η έκκληση των εκπαιδευτικών στις Σέρρες εισακούστηκε από το Υπουργείο Παιδείας

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες η ΕΛΜΕ Σερρών με ανακοίνωση που εξέδωσε έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για την απόφαση κανονικής λειτουργίας των σχολείων εν μέσω τοπικού lock down κάνοντας λόγο για επικίνδυνη διασπορά του ιού Covid-19 στην Π.Ε Σερρών και την εμφάνιση καθημερινών κρουσμάτων στις σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Γιατί δεν ίσχυσε το ίδιο στα σχολεία της Κοζάνης και της Καστοριάς

Όσον αφορά τα σχολεία της Κοζάνης και της Καστοριάς, άτυπη ενημέρωση του υπουργείου αναφέρει ότι στα τεστ που διενεργήθηκαν σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, δειγματοληπτικά, στις περιοχές αυτές, που τις προηγούμενες ημέρες είχαν αυστηρά περιοριστικά μέτρα ωστόσο τα σχολεία συνέχισαν να λειτουργούν, βρέθηκαν 0,6% (4 στα 661 δείγματα) θετικά. Σύμφωνα με τις ίδιες, πάντα, πηγές, το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι και σε περιοχές υψηλού επιδημιολογικού φορτίου, τα σχολεία παραμένουν ένα ασφαλές περιβάλλον για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Μπορείτε να δείτε το ΦΕΚ εδώ ΦΕΚ ΚΛΕΙΣΤΑ ΛΥΚΕΙΑ ΣΕ ΣΕΡΡΕΣ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ