Άνοιγμα Σχολείων: Ποιες μέρες θα πρέπει να κάνουν τα τρία self test τα παιδιά

Άνοιγμα Σχολείων: Ποιες μέρες θα πρέπει να κάνουν τα τρία self test τα παιδιά

Ετοιμάζονται να επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Η επιστροφή τους στις 10 Ιανουαρίου θα έχει διαφορές, αφού τα τεστ αυξάνονται σύμφωνα με τις νέες οδηγίες του υπουργείου Παιδείας.

Δίνει μάλιστα μια σειρά από απαντήσεις για τα self tests και τα rapid και την επιστροφή των μαθητών στα θρανία.

Εξηγεί επίσης πώς πλέον θα αντιμετωπίζονται τα κρούσματα τόσο στους μαθητές όσο και στους εκπαιδευτικούς και πόσο θα έχει διάρκεια η καραντίνα.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπ. Παιδείας, οι μαθητές όλων των βαθμίδων, σύμφωνα με την καινούργια ΚΥΑ (ΦΕΚ Β ́ 7/06-01-2022) του Υπουργείου, θα προμηθεύονται από την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου ως και το Σάββατο 8 Ιανουαρίου πέντε (5) δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των δύο επόμενων εβδομάδων (10 – 21/1), και να προσέρχονται στο σχολείο σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών.

Ειδικότερα, το Υπουργείο συστήνει:

1. Να προμηθευτείτε τα δωρεάν self tests που δίνονται για όλους τους μαθητές (εμβολιασμένους και μη) μέχρι και το Σάββατο 8/1.

2. Την εβδομάδα 10-14/1, όλοι οι μαθητές (εμβολιασμένοι και μη) υποχρεούνται να κάνουν self test τις εξής ημέρες: Κυριακή 9/1, Δευτέρα 10/1, Πέμπτη 13/1 και να αποστείλουν/επιδείξουν στο σχολείο την Κάρτα Μαθητή την Δευτέρα 10/1, την Τρίτη 11/1 και την Παρασκευή 14/1.

Υπενθυμίζουμε ότι τα αποτελέσματα των self test υποβάλλονται στην πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr/#mathites απ’ όπου εκδίδεται και η Κάρτα Μαθητή.

3. Από την εβδομάδα 17/1 και εξής, όλοι οι μαθητές (εμβολιασμένοι και μη) θα κάνουν δύο self tests, κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, προκειμένου να επιδεικνύουν Κάρτα Μαθητή κάθε Τρίτη και Παρασκευή.

4. Παραμένει σε ισχύ η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του Σχολείου (οι μαθητές να έχουν καθημερινά μαζί τους 2-3 μάσκες).

Τι γίνεται σε περίπτωση θετικού κρούσματος στον μαθητή ή το οικογενειακό περιβάλλον

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος σε test, ενημερώνετε το Σχολείο και ο μαθητής/τρια παραμένει στο σπίτι για 5 μέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες (α) εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο – προεξάρχοντος του πυρετού – υποχωρούν, και (β) με αρνητικό self test. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό self (ή rapid) test, η απομόνωση θα παρατείνεται.

Σε περίπτωση κρούσματος στο οικογενειακό περιβάλλον μαθητή/τριας, ισχύουν τα εξής:

α) οι εμβολιασμένοι μαθητές προσέρχονται στο σχολείο κανονικά και κάνουν τρια self tests τις ημέρες 0-1, 3 και 5-7 από την έκθεση σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

β) οι ανεμβολίαστοι μαθητές, παραμένουν στο σπίτι για 5 ημέρες και διενεργούν self test την 5η μέρα μετά την έκθεση σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Διαβάστε επίσης:

Υπάρχει η δυνατότητα Webex, αν κλείσει ένα τμήμα λόγω κρούσματος;

«Δεν μπορεί να έχεις ανοιχτές άλλες δραστηριότητες και να κρατάς κλειστά τα σχολεία»

14χρονος με αρνητές γονείς… προσφεύγει στον εισαγγελέα για να εμβολιαστεί