Αποκλειστικό ρεπορτάζ – Οι λόγοι που οδήγησαν στην μείωση των self test στα σχολεία

8.278 τα νέα θετικά self test που εντοπίστηκαν σε μαθητές σήμερα

Διανύουμε τα μέσα της σχολικής χρονιάς και οι επιδημιολογικοί δείκτες καταγράφουν σταδιακή υποχώρηση της πανδημίας με τους ειδικούς να “βλέπουν” πως η έλευση της Άνοιξης σε συνδυασμό με την υψηλή εμβολιαστική κάλυψη θα συμβάλλουν τα μέγιστα στο να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Γιατί μειώνονται τα τεστ, ενώ η πανδημία εξακολουθεί να είναι σε έξαρση;

Η απόφαση της Επιτροπής των Ειδικών να προχωρήσουν σε μείωση των self test στα σχολεία και εφεξής οι μαθητές να υποβάλλονται σε έναν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο αντί για δύο την εβδομάδα προβλημάτισε έντονα τους γονείς με πολλούς εξ αυτών να επιθυμούν να παραμείνουν 2 τα self.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν πως από τη στιγμή που η πανδημία υφίσταται έστω και με μικρότερη ένταση και πολλά παιδιά συνεχίζουν να νοσούν, ενδεχομένως  δεν είναι φρόνιμο να γίνει μείωση στα self test καθώς ενέχεται  κίνδυνος περαιτέρω αύξησης των κρουσμάτων στις τάξεις.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Infokids.gr η απόφαση για την μείωση των self test αποτελεί επακόλουθο της ενθαρρυντικής επιδημιολογικής εικόνας που καταγράφεται στις σχολικές τάξεις όλης της χώρας

Με βάση τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, παρατηρείται μια κάποια σταθεροποίηση τις τελευταίες μέρες, καθώς και μια μείωση των κρουσμάτων στα παιδιά και στους εφήβους, με αντίστοιχη αύξηση στις μεγαλύτερες ηλικίες.  Σύμφωνα με τους ειδικούς περνάμε σε μια φάση κατά την οποία θα συνυπάρχουμε με τον ιό, οι παραλλαγές του προκαλούν ηπιότερη νόσο, ιδιαίτερα στους εμβολιασμένους, και η πλειοψηφία των πολιτών έχει ήδη εμβολιαστεί.

Τα σχολεία ακολουθούν το παράδειγμα της κοινωνίας

Όπως τόνισαν καλά πληροφορημένες πηγές στο Infokids.gr η εκπαιδευτική κοινότητα, όπως σε κάθε φάση της πανδημίας, προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα, ακολουθώντας τις συστάσεις των ειδικών. Η υποδειγματική τήρηση των μέτρων προστασίας και των υγειονομικών πρωτοκόλλων από την εκπαιδευτική κοινότητα είναι “κλειδί” στην αποφυγή της διασποράς στις τάξεις γεγονός που αποτυπώνεται και στα κλειστά λόγω κορωνοϊού τμήματα ανά την επικράτεια, που αυτή τη στιγμή δεν ξεπερνούν το 0,02%.

«Καλπάζει» ο κορωνοϊός στα σχολεία - Το "50+1" φρενάρει το λουκέτο στις τάξεις

Τι ισχύει σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η σταθερή υποχώρηση των επιδημιολογικών δεικτών τις τελευταίες εβδομάδες και στην Ελλάδα, την ενέταξε στις χώρες της Ευρώπης που απομακρύνονται από τον σκληρό πυρήνα της επιδημίας κορωνοϊού και αίρουν τους περιορισμούς λόγω της επιδημίας.

Η σαφής τάση που παρατηρείται είναι στην κατεύθυνση της άρσης της υποχρεωτικής διενέργειας τεστ για την προσέλευση στο σχολείο, ακόμη και στις λίγες χώρες στις οποίες απαιτείται.

Η συντριπτική πλειονότητα των κρατών-μελών της ΕΕ δεν απαιτεί self test για την προσέλευση των μαθητών στο σχολείο. Δεν είναι υποχρεωτικό το τεστ σε Βέλγιο, Γαλλία, Δανία, Ιρλανδία, Ισπανία, Λετονία (από 1/4), Λιθουανία, Μάλτα, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχία, Φινλανδία. Μόνο σε περίπτωση κρούσματος ζητούν τεστ σε Ιταλία, Κροατία, Πορτογαλία και Σλοβακία, ενώ στην Ολλανδία μόνο εφόσον οι μαθητές εμφανίσουν συμπτώματα.

Αισιοδοξία για την επόμενη μέρα

Είναι δεδομένο πως βαίνουμε με σταθερά βήματα προς μια κανονικότητα. Το testing στα σχολεία δύο φορές την εβδομάδα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση και διαχείριση της πανδημίας, οπότε σε αυτή φάση της με μια ήπια μετάλλαξη, κρίνεται πλέον ασφαλές οι μαθητές να υποβάλλονται μόνο σε ένα self test εβδομαδιαίως.

Διαβάστε επίσης:

Πώς μπορείς μέσα από καθημερινές πράξεις να μιλήσεις στο παιδί για την ευγνωμοσύνη

Άσυλο στον Σαϊντού: Ποιος είναι ο αριστούχος μαθητής που κινδυνεύει να απελαθεί – Όλο το σχολείο στο πλευρό του

Ανατροπή με τις μάσκες στα σχολεία – Αποκλειστικό ρεπορτάζ του Infokids.gr