Ας καθιερωθεί η 7η Οκτωβρίου σχολική ημέρα συζήτησης ενάντια στον φασισμό

Η 7η Οκτωβρίου 2020 θα είναι μια ημερομηνία σταθμός για τα ελληνικά χρονικά καθώς θα θυμίζει σε όλους την ιστορική απόφαση καταδίκης της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης και τη νίκη της Δημοκρατίας που έστειλε για πάντα στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας το μόρφωμα που γέννησε το Τέρας του Φασισμού που βρήκε γόνιμο έδαφος να αναπτυχθεί όταν η χώρα μας έφτασε στο χείλος της οικονομικής καταστροφής και τα μνημόνια ήταν η μοναδική σωτηρία μας.

Πέρα από την σπουδαιότητα της απόφασης και το πολιτικό συμβολισμό, η καταδίκη της Χρυσής Αυγής πρέπει να αποτελέσει και ένα σημαντικό μάθημα για τα παιδιά μας, τους αυριανούς πολίτες, που οραματιζόμαστε να μην κάνουν τα ίδια λάθη και να μην επιτρέψουν ξανά στο σπόρο του φασισμού να βρει γόνιμο έδαφος για να ασχημονήσει, να εξευτελίσει, να βασανίσει, να δολοφονήσει στο όνομα της λαϊκής απαίτησης.

Υπό το πρίσμα όλων αυτών αναδύεται για ακόμη μια φορά η αναγκαιότητα η Παιδεία και το ελληνικό σχολείο να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να συμβάλλουν στην καλλιέργεια και ανάπτυξη δημοκρατικής σκέψης στους μαθητές και να στείλουν ένα μήνυμα κατά του νεοφασισμού.

Η οικονομική κρίση μάς εξαθλίωσε, χάσαμε τις αξίες μας, αποπροσανατολίστηκε η ηθικοκοινωνικό-πολιτική μας πυξίδα, ξεχάσαμε τα ναζιστικά δεινά στην Ελλάδα και πολλοί εναπόθεσαν τις ελπίδες τους για μια καλύτερη χώρα στους θιασώτες του Φασισμού.

Ας απαγκιστρωθούμε από τη στείρα ανάγνωση της Ιστορίας και την επιφανειακή παρουσίαση του μαθήματος της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής. Ήρθε η ώρα τα παιδιά από μικρά να μάθουν και να γνωρίσουν βαθιά και ουσιαστικά την έννοια της Δημοκρατίας και το μεγαλείο της έναντι των άλλων πολιτευμάτων γιατί μόνο τότε θα είναι σε θέση να αξιολογήσουν σωστά κάθε πιθανό πολιτικό κίνδυνο.

Η γνώση είναι δύναμη και μόνο αν έχουμε γαλουχήσει γενιές παιδιών με δημοκρατικά συναισθήματα και κριτική σκέψη θα είμαστε σίγουροι ότι δεν θα ξαναβρεί πρόσφορο έδαφος το αυγό του φιδιού.

Όπως εύστοχα είχε πει ο Μάνος Χατζιδάκις  «Ο νεοναζισμός, ο φασισμός, ο ρατσισμός και κάθε αντικοινωνικό και αντιανθρώπινο φαινόμενο συμπεριφοράς δεν προέρχεται από ιδεολογία, δεν περιέχει ιδεολογία, δεν συνθέτει ιδεολογία. Είναι η μεγεθυμένη έκφραση-εκδήλωση του κτήνους που περιέχουμε μέσα μας χωρίς εμπόδιο στην ανάπτυξή του, όταν κοινωνικές ή πολιτικές συγκυρίες συντελούν, βοηθούν, ενισχύουν τη βάρβαρη και αντιανθρώπινη παρουσία του. Η μόνη αντιβίωση για την καταπολέμηση του κτήνους που περιέχουμε είναι η Παιδεία.

Η αληθινή παιδεία και όχι η ανεύθυνη εκπαίδευση και η πληροφορία χωρίς κρίση και χωρίς ανήσυχη αμφισβητούμενη συμπερασματολογία. Αυτή η παιδεία που δεν εφησυχάζει ούτε δημιουργεί αυταρέσκεια στον σπουδάζοντα, αλλά πολλαπλασιάζει τα ερωτήματα και την ανασφάλεια. Όμως μια τέτοια παιδεία δεν ευνοείται από τις πολιτικές παρατάξεις και από όλες τις κυβερνήσεις, διότι κατασκευάζει ελεύθερους και ανυπότακτους πολίτες μη χρήσιμους για το ευτελές παιχνίδι των κομμάτων και της πολιτικής. Κι αποτελεί πολιτική «παράδοση» η πεποίθηση πως τα κτήνη, με κατάλληλη τακτική και αντιμετώπιση, καθοδηγούνται, τιθασεύονται.”

Στο ίδιο μήκος κύματος είχε τοποθετηθεί και η αείμνηστη Άλκη Ζέη αναφέροντας ότι «Η πρώτη μας σκέψη και η πρώτη φροντίδα είναι το πώς θα απαλλαγούμε από τη Χρυσή Αυγή. Η πρώτη μας έννοια, ο φασισμός, πρέπει να είναι! Κι αυτό οφείλουμε να κάνουμε και όταν πηγαίνουμε στα σχολεία, να συζητάμε με τα παιδιά για τον φασισμό».

Μια πρόταση για την ημέρα

Ακολουθώντας, λοιπόν, τα λόγια αυτών των δύο σπουδαίων προσωπικοτήτων που άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στο γίγνεσθαι της χώρας μας, θεωρούμε επιβεβλημένο η 7η Οκτωβρίου να αναγνωριστεί και να καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα Κατά του Φασισμού. Μια σχολική μέρα που οι μαθητές θα πηγαίν0υν κανονικά στο σχολείο αλλά δεν θα παρακολουθούν το πρόγραμμα διδασκαλίας αλλά το πρόγραμμα θα είναι αφιερωμένο σε ομιλίες, συζητήσεις και προβολή ταινιών που θα δίνουν το έναυσμα για ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο για το φασισμό. Ο φασισμός δεν έχει θέση ούτε στο σχολείο ούτε πουθενά. Είναι χρέος όλων μας να μην επιτρέψουμε ξανά το δηλητήριο του φασισμού να απλωθεί. Απέναντι στη μισαλλοδοξία και τον εξτρεμισμό ορθώνουμε τη λογική, την αλληλεγγύη και αναγνωρίζουμε ότι όλοι είμαστε ίσοι μεταξύ μας. Κανένας δεν είναι ανώτερος, κανένας δεν είναι ο “εκλεκτός” και κανένας δεν έχει δικαιώμα να κάνει εκκαθαρίσεις στο όνομα της Δημοκρατίας.

Η Δημοκρατία είναι η απάντηση στο φόβο του κάθε τυράννου, μονάρχη, των δογμάτων.

«Όσοι αδιαφορούν για τα κοινά είναι καταδικασμένοι να εξουσιάζονται
πάντα από ανθρώπους κατώτερούς τους».

Πλάτων, 427-347 π.Χ., αρχαίος φιλόσοφος