Αυτά είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι πλησιάζει η πρώτη περίοδος της κόρης σου

Παρόλο που δεν είναι αυστηρή η ηλικία κατά την οποία έρχεται για πρώτη φορά περίοδος σε ένα κορίτσι, υπάρχουν ορισμένα σημάδια που δείχνουν, ότι αυτή πλησιάζει, τα οποία μάλιστα εμφανίζονται με συγκεκριμένη σειρά. Είναι σημαντικό ο γονιός -ιδανικά η μαμά- να τα παρατηρήσει αυτά εγκαίρως, ώστε να ενημερώσει την κόρη και να μην βρεθεί απροετοίμαστη (ή και πανικοβληθεί) όταν έρθει αυτή η ώρα.

Τα χαρακτηριστικότερα δείγματα σύμφωνα με τα οποία η πρώτη περίοδος ενός κοριτσιού είναι κοντά είναι:

-Η αύξηση του στήθους: Το σύνηθες είναι η πρώτη περίοδος να έρχεται περί τα 2 χρόνια αφού το στήθος του κοριτσιού αρχίσει λίγο-λίγο να μεγαλώνει. Όταν η κόρη σας θα χρειαστεί τον πρώτο της στηθόδεσμο, τότε αρχίστε να την προετοιμάζετε και για την έμμηνο ρύση.

-Οι τρίχες στο εφήβαιο και τη μασχάλη: Ένα ακόμα δείγμα ότι η περίοδος πλησιάζει είναι η τριχοφυΐα κυρίως στις δύο αυτές περιοχές. Η τριχοφυΐα αυτή κατά κανόνα αρχίζει γύρω στα 8- 9 χρόνια με ένα απαλό χνούδι, το οποίο εξελίσσεται σε κανονικές τρίχες. Η περίοδος μπορεί να άρχει ακόμα και 1μιση χρόνο από τη στιγμή που τριχοφυΐα θα καλύψει τις περιοχές αυτές, αν και κατά μέσο όρο έρχεται περί τα 4 χρόνια μετά.

-Κολπικές εκκρίσεις: Περί τους 6 μήνες πριν την πρώτη περίοδο, το κορίτσι πιθανότατα θα έχει κολπικές εκκρίσεις (με την υφή βλέννας), υπογαλακτώδους χρώματος. Αυτές προκύπτουν από τις ορμονικές αλλαγές που υπόκειται το σώμα, κατά τις οποίες η μήτρα του παίρνει την τελική της μορφή.

Τα στατιστικά δείχνουν, ότι τα κορίτσια στον δυτικό κόσμο έχουν κατά μέσο όρο για πρώτη φορά περίοδο στα 12-13 χρόνια. Η ηλικία αυτή έχει μειωθεί συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με τους επιστήμονες, και γι’αυτό ευθύνεται κυρίως το αυξημένο βάρος του (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Διαβάστε ακόμα: Τα 5 πράγματα που πρέπει να κάνεις όταν στην κόρη σου έρχεται για πρώτη φορά περίοδος

Είναι σταθερές οι πρώτες περίοδοι του κοριτσιού;

Το πιθανότερο είναι οι πρώτες περίοδοι του κοριτσιού να μην έρθουν με σταθερή συχνότητα -και αυτό είναι φυσιολογικό. Ο κύκλος, όμως, θα πρέπει να σταθεροποιηθεί έπειτα από 2-3 χρόνια και η περίοδος της κόρης σας να έρχεται κάθε 4-5 εβδομάδες.

Μπορεί ένα κορίτσι να μείνει έγκυος αμέσως μετά την πρώτη περίοδο;

Ναι, αυτό μπορεί να συμβεί. Μπορεί να μείνει έγκυος ακόμα και ακριβώς πριν την πρώτη περίοδο, γιατί οι ορμόνες της είναι ήδη ενεργές και ίσως έχει ήδη κάνει ωορρηξία. Γι’αυτό φροντίστε να μιλήσετε εγκαίρως στην έφηβη πλέον κόρη σας για τις προφυλάξεις στο σεξ.

Χρειάζεται να επισκεφθούμε γυναικολόγο;

Το να κλείσετε ένα ραντεβού με την κόρη σας στον γυναικολόγο περί τον έναν χρόνο πριν της έρθει περίοδος δεν είναι καθόλου κακή ιδέα, όχι τόσο για τις συμβουλές που θα της δώσει, αλλά περισσότερο για να εξοικειωθεί με την ιδέα, ότι ο άνθρωπος αυτός είναι διαθέσιμος για να της λύση κάθε της σχετική απορία.

Τι θα πρέπει να σας ανησυχήσει και να σας οδηγήσει στον γυναικολόγο:

-Αν η κόρη σας έχει φτάσει τα 15 και δεν έχει ακόμα περίοδο.

-Αν της ήρθε περίοδος πριν 2 χρόνια και ακόμα δεν έχει σταθεροποιηθεί ο κύκλος της.

-Αν έχει αιμορραγία μεταξύ δύο περιόδων.

-Αν έχει εξαιρετικά επίπονες περιόδους που δεν ανακουφίζονται με απλό παυσίπονο.

-Αν έχει εξαιρετικά βαριά αιμορραγία (δηλαδή, το αίμα διαπερνά την σερβιέτα ή το ταμπόν μέσα σε μία 1 ώρα χρήσης).

-Αν η περίοδός της διαρκεί παραπάνω από μία εβδομάδα.

-Αν έχει σοβαρό προεμμηνορροϊκό σύνδρομο που εμποδίζει τις καθημερινές της δραστηριότητες.

Διαβάστε ακόμα:

Όλα όσα πρέπει να ξέρουν τα νέα κορίτσια για την ατομική υγιεινή της περιόδου

Αληθεύει ότι δεν θα ψηλώσω άλλο μόλις ξεκινήσει η περίοδός μου;