Τα 5 πράγματα που πρέπει να κάνεις όταν στην κόρη σου έρχεται για πρώτη φορά περίοδος

Θυμάστε την πρώτη φορά που σας ήρθε περίοδος; Πόσο άβολα και παράξενα νιώσατε; Η έμμηνος ρύση είναι ένα από τα πιο φυσιολογικά πράγματα στη ζωή μιας γυναίκας, αλλά μας προκαλεί ένα παράξενο και – καμιά φορά – δυσάρεστο συναίσθημα. Και αυτό επειδή, όταν συμβαίνει, είμαστε μικρές και ίσως να μην έχουμε ενημερωθεί επαρκώς για το τι πρόκειται να ακολουθήσει στο σώμα μας.

Ο καταλληλότερος άνθρωπος για να μας ενημερώσει για την περίοδο δεν είναι άλλος από τη μαμά μας. Συχνά, όμως, η φύση “προλαβαίνει” τις μαμάδες, αφού η περίοδος μπορεί να αρχίσει χωρίς κάποια προειδοποίηση και να ξαφνιάσει τόσο την μαμά όσο και την κόρη.

Τι μπορείτε να κάνετε, μαμάδες, όταν αυτό συμβεί και πώς πρέπει να αντιδράσετε για να μην νιώσει η κόρη σας άβολα και παράξενα με τη… νέα τάξη πραγμάτων στη ζωή της;

Αρχικά, παραμείνετε ψύχραιμες

Πολλές φορές οι μαμάδες αγχώνονται πολύ όταν οι κόρες τους αδιαθετούν και ίσως με αυτη τη συμπεριφορά αγχώνουν περισσότερο και τις κόρες τους. Ναι, η περίοδος είναι ένα μεγάλο γεγονός στη ζωή των κοριτσιών, το οποίο, όμως, δεν χρειάζεται να σας αγχώνει. Πρόκειται για το πιο φυσικό πράγμα που θα βιώσει ένα κορίτσι και δεν υπάρχει κανένας λόγος να νιώθετε άβολα, επειδή η κόρη σας εισέρχεται στην εφηβεία. Το κοριτσάκι σας μεγαλώνει με τον πιο φυσικό και υγιή τρόπο και εσείς είστε εκεί για να το ζήσετε μαζί της.

Εξηγήστε στην κόρη σας τι ακριβώς συμβαίνει

Ξεκαθαρίστε, ότι η έμμηνος ρύση είναι κάτι το απόλυτα φυσιολογικό και η κόρη σας μπορεί να συνεχίσει τη ζωή της χωρίς να αλλάξει τίποτα. Μπορεί ακόμη να τρέχει, να παίζει, να πηγαίνει βόλτες. Μιλήστε της για το τι θα συμβεί στο σώμα της, τις αλλαγές που μπορεί να έχει η διάθεσή της, αλλά και τη σεξουαλική δραστηριότητα. Αν το τελευταίο δεν το έχετε κάνει ακόμα, τότε αυτή είναι η ευκαιρία για να μιλήσετε στην κόρη σας για το αναπαραγωγικό της σύστημα.

Ακούστε προσεκτικά τι έχει να σας πει και ενθαρρύνετέ τις ερωτήσεις της

Δείξτε της ότι είστε εκεί για όσα θέλει να σας πει και κατανοήστε τα συναισθήματά της. Θυμηθείτε πώς νιώθατε και εσείς όταν αδιαθετήσατε για πρώτη φορά και μην μειώνετε τα όσα νιώθει. Μπορείτε μάλιστα να περιγράψετε στην κόρη σας τι συνέβη σε εσάς όταν σας ήρθε πρώτη φορά περίοδος και να την κάνετε έτσι να νιώσει πιο άνετα.

Αποφύγετε “επιθετικές” συμπεριφορές και ξεχάστε τις αναστολές σας

Υπάρχει μία παράδοση που θέλει τις μαμάδες να χαστουκίζουν τις κόρες τους όταν τους έρχεται περίοδος και μετά να φτιάχνουν γλυκό. Για να είναι γλυκός ο πόνος, λένε. Εσείς, προσπαθήστε να αφήσετε στην άκρη αυτές τις παραδόσεις και μιλήστε με ψυχραιμία στην κόρη σας, ξεπερνώντας τις αναστολές σας ή τα δικά σας αρνητικά βιώματα. Σημασία έχει η κόρη σας να καταλάβει, ότι αυτό που της συμβαίνει είναι κάτι φυσιολογικό, κάτι για το οποίο δεν πρέπει να ντρέπεται, να φοβάται ή να νιώθει άσχημα.

Ετοιμάστε προμήθειες

Τα προϊόντα για την περιποίηση της ευαίσθητης περιοχής είναι πολλά. Μιλήστε στην κόρη σας για τις επιλογές που έχει για την περίοδο και αφήστε τη να διαλέξει εκείνο που τη βολεύει να χρησιμοποιεί. Προτείνετέ της, ακόμα, να κρατά μία σερβιέτα ή ένα ταμπόν στην τσάντα της για να είναι προετοιμασμένη σε περίπτωση που η περίοδος ξαναέρθει κάποια στιγμή στο σχολείο, τη βόλτα ή κάποια δραστηριότητά της.

Αν, παρ’όλα αυτά, δεν γνωρίζετε πώς ακριβώς να προσεγγίσετε το θέμα “περίοδος” ή νιώθετε πολύ άβολα, μπορείτε να ενημερωθείτε από βιβλία, άρθρα, έρευνες για την περίοδο και φυσικά να συμβουλευτείτε έναν γυναικολόγο που εμπιστεύεστε ή κάποιον ψυχολόγο για να σας βοηθήσει να προσεγγίσετε το θέμα με όση περισσότερη επιτυχία γίνεται.