Περίοδος και υγιεινή: Όλα όσα πρέπει να ξέρουν τα νέα κορίτσια

Περίοδος και υγιεινή

Ο Γυναικολόγος αναλύει τα δύο βασικά αξεσουάρ περιόδου: σερβιέτες και ταμπόν.

Η περίοδος εμφανίζεται περίπου κάθε μήνα, για περίπου 40 χρόνια. Συνήθως η διάρκεια της είναι 4 – 6 ημέρες, ενώ η μέση ποσότητα αίματος είναι περίπου 30 ml. Με πιο απλά λόγια, η μέση ποσότητα του αίματος, που αποβάλλεται με κάθε περίοδο, αντιστοιχεί, κατά μέσο όρο, σε 6 κουταλάκια του τσαγιού, ενώ δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 12 με 15 συνολικά.

Περίοδος και υγιεινή: Όλα όσα πρέπει να ξέρουν τα νέα κορίτσια

Κατά τη διάρκεια της περιόδου οι γυναίκες χρησιμοποιούν κυρίως σερβιέτες ή ταμπόν. Δεν είναι λίγες οι φορές, που ανάλογα με την περίπτωση, κάποιες γυναίκες χρησιμοποιούν και συνδυασμό αυτών των δύο, καθώς οι σερβιέτες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη θάλασσα ή σε κάποια είδη γυμναστικής.

Σερβιέτες

Οι σερβιέτες τοποθετούνται στο εσωτερικό του εσώρουχου, με σκοπό να απορροφήσουν το αίμα της περιόδου. Υπάρχουν διάφορα μεγέθη και σχήματα. Έτσι κάθε γυναίκα χρησιμοποιεί τον καταλληλότερο για αυτή τύπο, ανάλογα με την ποσότητα του αίματος, το σωματότυπό της, αλλά και το ρουχισμό που χρησιμοποιεί. Καλό θα είναι κάθε γυναίκα να χρησιμοποιεί το είδος εκείνο που εξυπηρετεί καλύτερα τις δικές της ανάγκες. Οι ανάγκες αυτές διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα. Επίσης, η ποσότητα του αίματος δεν είναι η ίδια την πρώτη ημέρα της περιόδου μέχρι την τελευταία. Έτσι, κατά τις πρώτες ημέρες της περιόδου συνήθως χρησιμοποιούνται οι πιο απορροφητικές, ενώ κατά το τέλος της περιόδου, όταν η ροή του αίματος έχει σχεδόν σταματήσει, οι λεπτότερες σερβιέτες. Οι σερβιέτες με «φτερά» έχουν το πλεονέκτημα ότι συγκρατούνται καλύτερα πάνω στο εσώρουχο, προσφέροντας μεγαλύτερη ασφάλεια. Η απορροφητικότητα τους όμως είναι η ίδια.

Κάποιες εταιρείες έχουν κατασκευάσει αρωματισμένες σερβιέτες, με σκοπό να αποφεύγεται η αίσθηση της δυσάρεστης οσμής. Σε κάποιες γυναίκες όμως, πιθανά αυτές να προκαλούν συχνότερα κάποιο ερεθισμό στο δέρμα. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφεύγονται δυσάρεστες οσμές ή «διαρροές» είναι το συχνό άλλαγμα. Οι σερβιέτες πρέπει να αλλάζονται πολύ πριν γεμίσουν εντελώς, χωρίς όμως να φτάνουμε και σε επίπεδα υπερβολής. Σε κάθε περίπτωση όμως που η γυναίκα διαπιστώνει κάποια παράξενη και ασυνήθιστη για αυτήν οσμή, πρέπει να επισκέπτεται και να συμβουλεύεται το γυναικολόγο, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα κολπίτιδας.

Ταμπόν

Τοποθετούνται στο βάθος του κόλπου είτε με τα δάκτυλα είτε με την βοήθεια κάποιου applicator. Απορροφούν το αίμα της περιόδου.

Υπάρχουν σε διάφορα μεγέθη ανάλογα με την απαιτούμενη απορροφητικότητα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ανάλογα με την ανατομική κατασκευή του παρθενικού υμένα, κάποιες νεαρές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα πολύ μικρά σε μέγεθος ταμπόν, που είναι ειδικά για αυτές που δεν έχουν ξεκινήσει την σεξουαλική τους δραστηριότητα.

Κατά μέσο όρο, το ταμπόν πρέπει να αλλάζει κάθε 4 με 6 ώρες.

Το ποιον τύπο ταμπόν χρειάζεται κάθε κοπέλα μπορούμε να το καταλάβουμε από το πόσο συχνά χρειάζεται να το αλλάζει. Έτσι, εάν μια κοπέλα χρειάζεται να το αλλάζει συχνότερα από κάθε 4 ώρες, και η ποσότητα του αίματος της περιόδου είναι φυσιολογική, μάλλον χρειάζεται ένα ταμπόν μεγαλύτερης απορροφητικότητας. Εάν πάλι χρειάζεται να αλλάζει μόνο 2-3 φορές την ημέρα, τότε πιθανά χρησιμοποιεί ταμπόν μεγαλύτερης απορροφητικότητας από αυτή που χρειάζεται. Επίσης, σημεία που δείχνουν ότι μπορεί να είναι λάθος το μέγεθος είναι όταν υπάρχει δυσκολία να αφαιρεθεί το ταμπόν ή όταν κατά την αφαίρεση του αυτό διαλύεται.

Από τη στιγμή που τοποθετείται, η γυναίκα δεν πρέπει να νοιώθει το ταμπόν. Εάν η γυναίκα το αισθάνεται σημαίνει ότι έχει τοποθετηθεί λάθος ή είναι πολύ μεγαλύτερο το μέγεθος του από αυτό που ταιριάζει στη συγκεκριμένη γυναίκα.

Το ταμπόν πρέπει να τοποθετείται με απαλές κινήσεις προκειμένου να αποφευχθούν μικροτραυματισμοί.

Κανονικά το ταμπόν δεν επιτρέπει την ύπαρξη οσμών. Σε αντίθετη περίπτωση, πρέπει η γυναίκα να σκεφτεί μήπως έχει ξεχάσει να αλλάξει ταμπόν ή έχει κάποια έντονη κολπίτιδα.

Σε αντίθεση με τις σερβιέτες, τα ταμπόν επιτρέπουν το κολύμπι και άλλες αθλητικές δραστηριότητες. Επίσης επιτρέπει στη γυναίκα να έχει το ντύσιμο που θέλει, χωρίς η περίοδος να αποτελεί πρόβλημα.

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, έχει περιγραφεί η πρόκληση τοξικού shock κατά τη διάρκεια χρήσης ταμπόν. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή κατάσταση που χαρακτηρίζεται από πυρετό με ρίγος, ζάλη, τάση για λιποθυμία και ερυθρότητα. Στην σπάνια αυτή περίπτωση πρέπει να αφαιρεθεί αμέσως το ταμπόν και να επισκεφτεί άμεσα κάποιο γιατρό.

Σε μια συνάντηση συμβουλευτικού – διευκρινιστικού χαρακτήρα, ο Παιδογυναικολόγος είναι σε θέση να λύσει τις απορίες, που μπορεί να έχει μια έφηβη, αλλά να αισθάνεται άβολα ή αμήχανα να ρωτήσει τους γονείς της. Ο Εξειδικευμένος Γυναικολόγος Εφήβων έχει τη γνώση, τον τρόπο και την πείρα να συμβουλεύσει για όλα τα θέματα που αφορούν και μπορεί να ξενίζουν την έφηβη. Θέματα που ίσως ακούγονται απλά για μια έμπειρη γυναίκα, φαντάζουν παράξενα στα μάτια ενός κοριτσιού που μόλις πρωτοεμφάνισε περίοδο. Είναι σαφώς ωφέλιμο οι γονείς να συνοδεύουν τα κορίτσια τους στον Παιδογυναικολόγο και τέτοιου είδους συμβουλές να δίνονται από τον ειδικό, προκειμένου να αποφεύγεται η παραπληροφόρηση από τις «φίλες», την τηλεόραση και τα περιοδικά.

Δρ. Παναγιώτης Ν. Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG
Μαιευτήρας, Χειρούργος, Γυναικολόγος, Ειδικός Παιδογυναικολόγος,  Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Healthy Lady, Κέντρο Παιδικής κι Εφηβικής Γυναικολογίας Μουσών 1, Αθήνα (κόμβος Κηφισίας και Κατεχάκη)
τηλ.: 210 6919219

Email: [email protected]

Διαβάστε επίσης:

«Στην κόρη μου ήρθε περίοδος. Θα συνεχίσει να ψηλώνει;»

Η ειδικός μας προτείνει 9 τρόπους για να προετοιμάσουμε την κόρη μας για την πρώτη της περίοδο

Αυτά είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι πλησιάζει η πρώτη περίοδος της κόρης σου