Αυτή είναι η κατάλληλη διατροφή για τα παιδιά με ΔΕΠΥ

Αυτή είναι η κατάλληλη διατροφή για τα παιδιά με ΔΕΠΥ

Αυτή είναι η κατάλληλη διατροφή για τα παιδιά με ΔΕΠΥ

Είναι μάλλον κοινή η εικόνα ενός παιδιού που δεν κάθεται να φάει, στριφογυρίζει στην καρέκλα, σηκώνεται διαρκώς, δεν συγκεντρώνεται σε διάφορες δραστηριότητες όπως το διάβασμα.

Τέτοιες συμπεριφορές συχνά περιγράφονται με τον όρο υπερκινητικότητα και απασχολεί γονείς και κηδεμόνες πώς θα μπορούσαν να βοηθήσουν το παιδί να επιδεικνύει πιο ήρεμη συμπεριφορά.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι πολλοί παράγοντες στο περιβάλλον παίζουν σχετικό ρόλο, όπως το κλίμα στο οικογενειακό αλλά και το σχολικό περιβάλλον, η συμπεριφορά των ίδιων των κηδεμόνων, το ωράριο του ύπνου των παιδιών και η ενασχόλησή τους με σωματική δραστηριότητα.

Ποια είναι η κατάλληλη διατροφή για τη ΔΕΠΥ

Αυτή είναι η κατάλληλη διατροφή για τα παιδιά με ΔΕΠΥ

Καθώς διάφορες πτυχές της διατροφής έχουν φανεί να είναι αποτελεσματικές στον έλεγχο της συμπεριφορά παιδιών με ΔΕΠΥ, η εφαρμογή τους σε παιδιά με υπερδραστήρια συμπεριφορά μπορεί ενδεχομένως να έχει ένα όφελος. Άλλωστε, όλες οι διαπιστώσεις συνάδουν με μια ισορροπημένη διατροφή, τονίζοντας για ακόμα μια φορά την αξία της. Προσπαθήστε, συνεπώς, να εξασφαλίσετε για το παιδί σας τις διατροφικές συμβουλές, όπως περιγράφονται συνοπτικά στη συνέχεια.

Φροντίστε το παιδί σας να ακολουθεί συνολικά ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής.

Είναι εντυπωσιακό ότι το να ακολουθεί κανείς τις αρχές της Μεσογειακής δίαιτας είναι πιο σημαντικό από το να ελέγχει μεμονωμένες ομάδες τροφίμων, π.χ. να δίνει βάση μόνο στα φρούτα ή στα γλυκίσματα.

Εντάξτε συστηματικά το ψάρι στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο των παιδιών σας

Το είδος του λίπους που περιέχουν, τα λεγόμενα ω-3, λιπαρά οξέα, φαίνεται να βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων της υπερκινητικότητας.

Αποφύγετε  τρόφιμα που έχουν υποστεί σημαντική επεξεργασία και είναι πλούσια σε ζάχαρη

όπως μπισκότα, κέικ, πατατάκια. Μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με ανεπεξέργαστα τρόφιμα, που μπορεί να είναι πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ενώ ταυτόχρονα περιέχουν λιγότερα ή καθόλου χημικά πρόσθετα.

Μειώστε τα λιπαρά τρόφιμα στο γεύμα πριν τον ύπνο

καθώς καθυστερούν τη διαδικασία της πέψης και μπορεί να προκαλέσουν αναστάτωση στο παιδί.

Αυτή είναι η κατάλληλη διατροφή για τα παιδιά με ΔΕΠΥ

Αποφύγετε τη κατανάλωση τροφίμων και ποτών που περιέχουν καφεΐνη,

4-6 ώρες πριν τον ύπνο. Τέτοια τρόφιμα, πέρα από τον καφέ, είναι το τσάι, η σοκολάτα, ορισμένα αναψυκτικά, τα ενεργειακά ποτά.

Επιλέξτε τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β

όπως τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα όσπρια, το κρέας και τα γαλακτοκομικά.

Φροντίστε τα παιδιά σας να καταναλώνουν συστηματικά κρέας, όσπρια, ξηρούς καρπούς, δημητριακά,

πράσινα φυλλώδη λαχανικά και γαλακτοκομικά, για την εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων σιδήρου, μαγνησίου, χαλκού και ψευδαργύρου.

Για την εξασφάλιση αυτών των διατροφικών συνθηκών, μην ξεχνάτε και μια άλλη σημαντική παράμετρο, ότι τα παιδιά προσπαθούν να σας μιμηθούν.

Για αυτό, δώστε τους το καλό παράδειγμα: εφαρμόστε και εσείς ό,τι θέλετε να ακολουθήσουν, ώστε το όφελος να είναι διπλό!

Διαβάστε επίσης:

20 κορυφαίες χριστουγεννιάτικες ταινίες για να δει όλη η οικογένεια!

Kάντε τα φετινά Χριστούγεννα, μια αξέχαστη οικογενειακή εμπειρία

Κεραμέως: «Η βελτίωση του ερευνητικού πεδίου στη χώρα μας συνιστά επένδυση στο μέλλον»

 

Ροή Ειδήσεων