Πόσο διατροφικά σωστό είναι το πιάτο που σερβίρετε στο παιδί σας

Τολμήσατε να… ζυγίσετε τα παιδιά σας μετά τις διακοπές; Από όσους το κάνατε, οι περισσότεροι θα διαπιστώσατε με προβληματισμό αυτό που πολλές έρευνες έχουν επισημάνει: Ότι τα παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάρουν επιπλέον βάρος τους καλοκαιρινούς μήνες, παρόλο που οι μέρες τους είναι φαινομενικά πιο δραστήριες.

Κι όμως, τα καθημερινά παγωτά και το συχνό φαγητό εκτός σπιτιού, μαζί με τα ενδιάμεσα σνακ, συχνά χωρίς μέτρο, συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους των παιδιών, η οποία εν προκειμένω είχε ήδη ξεκινήσει από τον περασμένο Μάρτιο, οπότε το lockdown τα έκλεισε στο σπίτι για μήνες.

Όλη αυτή η αναστάτωση των τελευταίων μηνών αναπόφευκτα επηρέασε την διατροφή πολλών παιδιών και -ακόμα κι αν τα αποτελέσματα δεν φαίνονται στην ζυγαριά- τα οδήγησε στο να παραβλέψουν τους “κανόνες” που διέπουν την υγιεινή τους διατροφή.

Τα παιδιά μαθαίνουν πιο εύκολα παίζοντας

Η νέα σεζόν που ξεκινά μαζί με την επιστροφή στο σχολικό πρόγραμμα δίνει ιδανική ευκαιρία να επαναφέρουμε τις καλές διατροφικές συνήθειες στην καθημερινότητα των παιδιών μας και να τους θυμίσουμε τι έχει ανάγκη ο οργανισμός τους.

Και επειδή καλύτερος τρόπος από το παιχνίδι δεν υπάρχει για να αφομοιώσουν τα παιδιά τα πολύτιμα αυτά για τη ζωή τους μαθήματα, η Nestle, μέσω του προγράμματος Παιδιά όλο υγεία, με την επιστημονική επιμέλεια της ομάδας διατροφολόγων MedNutrition, δημιούργησε το Πιάτο της Σωστής Διατροφής!

Ο λόγος για ένα εκπαιδευτικό sous plat χάρη στο οποίο τα παιδιά θα μάθουν να παίζουν τις αρχές της ισορροπημένης διατροφής στα δάχτυλα! Θα καταλάβουν, δηλαδή, πόσο πρέπει να τρώνε αλλά και τι, καθώς η καθημερινή διατροφή τους πρέπει να χαρακτηρίζεται από ποικιλία. Αυτό το διατροφικό πιάτο παρουσιάζει με όμορφο τρόπο το πώς θα πρέπει να κατανέμονται τα θρεπτικά συστατικά ανά μερίδα, ενώ ταυτόχρονα περιλαμβάνει ένα πολύτιμο εργαλείο, τον δείκτη κορεσμού, αλλά και χρήσιμες συμβουλές:

Όπως θα παρατηρήσετε και εσείς, το “ιδανικό πιάτο” του παιδιού (και όχι μόνο, βέβαια) θα πρέπει να αποτελείται κατά το ήμισυ από λαχανικά (ωμά ή μαγειρεμένα), ενώ το άλλο μισό θα πρέπει να χωρίζετε σε ίση ποσότητα πρωτεΐνης (δηλαδή ψάρι, κοτόπουλο, κρέας, αυγά) και αμύλου (πατάτες, μακαρόνια, ρύζι, ψωμί). Έχοντας αυτή τη γενική ιδέα στο μυαλό τους, τα παιδιά μας θα δώσουν πολύ μεγαλύτερη αξία στη σαλάτα και θα καταλάβουν, ότι δεν πρέπει να τρώνε περισσότερες πατάτες από π.χ. κοτόπουλο.

Οι 6 συμβουλές στα δεξιά του πιάτου αξίζει να γίνουν για όλη την οικογένεια “μότο” που θα ακολουθούμε για μια ζωή, αφού μπορούν πραγματικά να συμβάλλουν στις καλύτερες διατροφικές μας συνήθειες.

“Φάε, παιδί μου… όσο θες!”

Ένα επιπλέον σημαντικό “εργαλείο” που έχει το Nestle Nutri Sousplat βρίσκεται στα αριστερά της εικόνας: Ο λόγος για τον δείκτη κορεσμού, ο οποίος επισημαίνει σε ποιον βαθμό (από το 1 έως το 10) είναι σημαντικό να σταματά να τρώει το παιδί, προκειμένου να μην λαμβάνει παραπάνω τροφή από αυτή που χρειάζεται.

Από γενιά σε γενιά έχει επικρατήσει η ιδέα, ότι τα παιδιά θα πρέπει να “καθαρίζουν” το πιάτο τους, ενώ δεν είναι λίγοι οι γονείς που θυμώνουν, όταν αναγκάζονται να πετάξουν το φαγητό που δεν έφαγε το παιδί τους. Όλο αυτό οδηγεί στο να πιέζεται το παιδί να φάει περισσότερο από όσο πραγματικά πεινάει -κάτι που αποδεικνύεται, επιστημονικά, εντελώς λάθος.

Η υγιής σχέση του παιδιού με το φαγητό βασίζεται στην ικανότητά του να “ακούει” το σώμα του, να “εκτιμά” τι έχει φάει και αν έχει φάει σωστά και να καταλαβαίνει τι σημαίνει είμαι χορτάτος.

Το να τρώει, λοιπόν, υγιεινά το παιδί μας, δεν έχει να κάνει μόνο με το τι βρίσκεται μέσα στο πιάτο του, αλλά και σε τι ποσότητα. Το να προτιμάμε μικρότερα πιάτα για τα παιδιά, να σερβίρουμε σε αυτά πρώτα τα λαχανικά, να επιτρέπουμε στα παιδιά να βάζουν μόνα τους όσο φαγητό πιστεύουν ότι θέλουν να φάνε και να τους δίνουμε υγιεινές εναλλακτικές, αποτελούν έξυπνα βήματα που θα οδηγήσουν στο να μεγαλώσουμε Παιδιά Όλο Υγεία!

Sponsored by Nestlé