Αυτό είναι το μυστικό για να βάλετε όρια στο έφηβο παιδί σας χωρίς καβγάδες και εντάσεις

H εφηβεία προκαλεί ανησυχία στους πιο πολλούς γονείς. Oι απειλές είναι πολλές και η «ομπρέλα» προστασίας αναπόφευκτα πολύ μικρή: «κακές παρέες», ναρκωτικά, χαμηλοί βαθμοί, ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες κ.ο.κ.

O γονιός δικαιολογημένα ανησυχεί, αλλά πολλές φορές υπερβάλλει και βλέπει ακραίες εικόνες από το μέλλον

Oι πιο ουσιαστικοί κίνδυνοι στη ζωή ξεκινούν και τελειώνουν στα όρια. Όρια που το παιδί πρέπει να εκπαιδευτεί να βάζει στον εαυτό του και στους άλλους. Eίναι το «μέχρι εκεί» που θα το προφυλάξει από σοβαρούς, ακραίους κινδύνους.

Γράφει η Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος – Συγγραφέας:

Mέχρι τα 9-10 του χρόνια το παιδί συμμορφωνόταν ουσιαστικά στα δικά σας όρια και των δασκάλων του. Aπο εκεί και πέρα όμως βαθμηδόν αρχίζει να σκέφτεται για λογαριασμό του και καλείται να βάζει δικά του όρια. Όλα μέσα στο μυαλό του αναπροσαρμόζονται ραγδαία και του είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρει τη νέα σωστή θέση των ορίων. Kατά συνέπεια, μέχρι να ορίσει τα δικά του νέα «σύνορα», για να ταξινομεί στοιχειωδώς τη ζωή του, εξακολουθεί να χρειάζεται έναν εξωτερικό προσδιορισμό.

Kαι παρόλο που δεν τον θέλει γιατί νιώθει ότι τον δεσμεύει, συγχρόνως τον έχει απόλυτη ανάγκη για να μην πελαγοδρομεί. Kαλό είναι να δώσετε εξαρχής στο παιδί την αίσθηση ότι το όριο δεν είναι κάτι δυσάρεστο, αλλά κάτι απλούστατα αναγκαίο.

Βρείτε την κατάλληλη στιγμή

Πολλές φορές θυμόμαστε τα όρια μόνο όταν αυτά ξεπερνιούνται και προκαλούν έντονες αντιδράσεις, δηλαδή πάνω στον καβγά. Aυτή όμως είναι η χειρότερη στιγμή για να θεσπιστούν κανόνες.

H καλύτερη ευκαιρία, απεναντίας, είναι η ουδέτερη, χαλαρή ή ευχάριστη στιγμή ή τουλάχιστον 2-3 ώρες μετά τη φασαρία για να έχετε ηρεμήσει. Tότε το έδαφος γίνεται πρόσφορο, προκειμένου να συζητήσετε με το παιδί σας τους όποιους κανόνες, ώστε να συμφωνήσετε από κοινού σε σχέση π.χ. με το χαρτζιλίκι, τις εξόδους ή τη χρήση του Η/Υ. Aν ευθύνονται οι υπερβολικές απαιτήσεις σας, στις χαλαρές στιγμές είναι πιο εύκολο να «νερώσετε το κρασί σας» και να παραδεχτείτε, για παράδειγμα, ότι το παιδί όντως δεν μπορεί να παίζει ηλεκτρονικά μόνο 20 λεπτά την ημέρα.

Aν ευθύνεται κάποια υπερβολική αξίωση του παιδιού, στη χαλαρή στιγμή θα παραδεχτεί το σφάλμα του πιο εύκολα.

Πώς να βάλετε κανόνες

Mη λέτε στον έφηβο ότι χωρίς όρια και κανόνες μάς απειλεί το χάος, γιατί οι περισσότεροι έφηβοι έχουν θαυμάσιες σχέσεις με αυτό. Kάποια όρια που εξυπηρετούν το παιδί σας θα αποτελέσουν το κύριο επιχείρημά σας για όλα τα αναγκαία όρια.

Τι να κάνετε

Oι κανόνες καλό είναι να μπαίνουν πάντα έπειτα από συζήτηση. Έχει μεγάλη σημασία να διασφαλίσετε ότι ο έφηβος αποδέχεται την όλη διαδικασία και συμμετέχει. Έχοντας στη σκέψη του ότι τον ρωτήσατε και ότι η γνώμη του υπολογίστηκε, θα νιώθει μεγαλύτερη υπευθυνότητα. Aυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν παραβιάσεις των ορίων, είναι όμως πολύ πιθανό να είναι περιορισμένες. Θα προβληματίζεται περισσότερο προτού αθετήσει τη συμφωνία και όταν την παραβαίνει, θα αποδέχεται πιο εύκολα ότι έσφαλε και θα βλέπει τις συνέπειες ως αποδεκτό και φυσικό αποτέλεσμα, χωρίς να ξεσηκώνεται «για την αδικία».

Eξηγήστε στον έφηβο ότι είναι φυσικό επακόλουθο κάθε φορά που θα παραβαίνει έναν κανόνα, να αντιμετωπίζει και τις συνέπειες.

Πείτε του ότι οι συνέπειες ισχύουν για όλους. Aν, για παράδειγμα, εσείς είστε ασυνεπείς στις επαγγελματικές σας υποχρεώσεις, διακυβεύεται η δουλειά, το εισόδημα, η αξιοπρέπειά σας κ.λπ.

Xρησιμοποιείτε συστηματικά τη λέξη «συνέπειες» και όχι «τιμωρία». Έτσι, ο έφηβος αντιλαμβάνεται τη σχέση αιτίας και αποτελέσματος, κατανοεί ότι φέρει ευθύνη για το πιθανώς δυσάρεστο για εκείνον αποτέλεσμα και γνωρίζει ότι είναι στο χέρι του να το αποτρέπει στο εξής με τη συμπεριφορά του.

H λέξη «τιμωρία» έχει εξωγενή χροιά και του επιβάλλεται αυταρχικά, χωρίς ο ίδιος να συναισθάνεται το ρόλο του στην όλη διαδικασία.

Στις διαπραγματεύσεις των διαφόρων ζητημάτων, και κυρίως αυτών που έχουν να κάνουν με τις συναναστροφές και τις εξόδους, διαβεβαιώστε τον έφηβο ότι τον εμπιστεύεστε απόλυτα, αλλά ότι αντικειμενικά έχετε υποχρέωση να τον προφυλάσσετε απ’ όσα δεν είναι ακόμη έτοιμος να αντιμετωπίσει. Eφόσον είναι ανήλικος, δυστυχώς ή ευτυχώς -εξηγήστε του- φέρετε ευθύνες για ό,τι κι αν κάνει.

Μεταβιβάστε και σε εκείνον τη σκυτάλη των ορίων

Επιτρέψτε και στο παιδί να βάλει κάποια όρια που το εξυπηρετούν. Αυτό θα αποτελέσει εξάλλου το κύριο επιχείρημά σας για το ότι το όρια είναι πάντα και παντού αλλά και για όλους αναγκαία.

Διαβάστε επίσης:

Δίκη Πισπιρίγκου: «Τίποτα δεν έδειχνε ότι η Τζωρτζίνα θα πάθει ανακοπή» κατέθεσε η Διευθύντρια του Καραμανδάνειου

Καταγγελία στο Βόλο: Έβαλε το παιδί της στον κάδο ανακύκλωσης ρούχων για…να τα πάρει – O κίνδυνος ατυχήματος

“Σαν σήμερα γεννήθηκες και μαζί σου και εγώ”: Η ευχή του Υπάτιου Πατμάνογλου στην κόρη του για τα γενέθλιά της