Αρχική Σχολή Γονέων «Αυτός είναι ο λόγος που βάζουμε τα παιδιά μας για ύπνο από τις 20:00»

«Αυτός είναι ο λόγος που βάζουμε τα παιδιά μας για ύπνο από τις 20:00»

Αν είστε μαμά και δη μικρών παιδιών γνωρίζετε την διαμάχη του ύπνου. Εσείς θέλετε τα παιδιά σας να κοιμηθούν νωρίς και εκείνα δεν ηρεμούν αν το ρολόι δεν δείξει δέκα το βράδυ.

Πόσο προσπαθήσατε να τα πείσετε, ότι είναι για το καλό τους να κοιμηθούν νωρίς; Τους τάξατε τα πάντα, τους δώσατε δωράκια, αλλά τίποτα δεν έγινε και μείνατε να αναρωτιέστε πώς ένα μικρό παιδί μπορεί να έχει περάσει μια τόσο γεμάτη ημέρα και να στέκεται στα πόδια του γεμάτο ενέργεια, ακόμα και 15 ώρες μετά την ώρα που ξύπνησε!

Ευτυχώς για εσάς, και για εμάς, μία μαμά κατάφερε να βάζει τα παιδιά της για ύπνο καθημερινά στις 8 το βράδυ, χωρίς παράπονα ή γκρίνια.

Η Becky Mansfield, μαμά τεσσάρων παιδιών, κατάφερε αυτό που εμείς προσπαθούμε καιρό και το μοιράστηκε στο blog της yourmdernfamily.com.

Γιατί, λοιπόν, πρέπει να βάζουμε τα παιδιά μας νωρίς για ύπνο;

«Πολλοί μας έχουν πει, ότι το να βάζουμε τα παιδιά μας για ύπνο από τις 8 το βράδυ είναι σαν… βασανιστήριο. Είναι πολύ νωρίς, λένε, και το συχνότερο σχόλιο που ακούμε είναι αυτό:  “Μα καλά, ποιος βάζει το παιδί του για ύπνο από τις 8”. Εμείς! Εμείς το κάνουμε και ξέρουμε, ότι είναι νωρίς!

Τα παιδιά μας έχουν πολύ έντονο πρόγραμμα μέσα στην ημέρα. Τρέχουν, παίζουν και περνούν πολλές ώρες μαζί μας εκτός σπιτιού. Πράγμα που σημαίνει ότι στο τέλος της μέρας είναι πολύ πολύ κουρασμένα. Δεν κοιμούνται πια το μεσημέρι και μέχρι τις 8 το βράδυ έχουν εξουθενωθεί, ακόμα κι αν δεν το παραδέχονται. Προσπαθήσαμε να το αλλάξουμε, αλλά δεν γίνεται ούτε στις διακοπές. Την επόμενη μέρα είναι απλώς… γκρινιάρικα. Είναι πιο επιρρεπή στα νεύρα, όπως, άλλωστε και εμείς όταν είμαστε κουρασμένοι.

Τα βάζω να κοιμούνται νωρίς, επειδή θέλω να χαμογελούν και να είναι δυνατά την επόμενη ημέρα!

Επιπλέον, μία φορά τον μήνα μένουν ξύπνια μέχρι αργά. Αυτή είναι η “Special βραδιά” τους. Μπορούν, επίσης, να διαβάζουν πριν κοιμηθούν. Ένα βιβλίο ή τις λέξεις που είχαν για ορθογραφία. Κοιμούνται, όμως, μέσα στα πρώτα 10 λεπτά, οπότε και εγώ και εκείνα καταλαβαίνουμε, πως ήταν πολύ κουρασμένα.

Αν έχουν αγώνα ή κάποια δραστηριότητα την επόμενη μέρα, μπορεί και να κοιμηθούν νωρίτερα! Ο πιο μικρός μου γιος έχει ένα θέμα με το πρωινό ξύπνημα για το σχολείο και αν δεν κοιμηθεί τουλάχιστον 12 ώρες δεν μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι. Θέλω να είναι συγκεντρωμένος στο σχολείο του, να μπορεί να αποδόσει στις εργασίες και τις δραστηριότητές του, γι’ αυτό και πολλές φορές πηγαίνει για ύπνο ακόμα πιο νωρίς.

Δεν λέω, ότι αυτή η τακτική θα λειτουργήσει για όλους. Ο σύζυγός μου και εγώ εργαζόμαστε από το σπίτι, έτσι αυτό μας εξυπηρετεί πολύ. Δύο από τα παιδιά μας μένουν μαζί μας στο σπίτι και δύο φεύγουν για το σχολείο και γυρίζουν γύρω στις 4 στο σπίτι. Οπότε έχουμε πολύ χρόνο για να περάσουμε μαζί τους.

Αν και αυτό δεν συμβαίνει κάθε βράδυ. Συνήθως, κάποιο από τα παιδιά μας θα έχει κάποια δραστηριότητα μέχρι τις 8, οπότε και η ώρα του ύπνου μεταφέρεται ή ο αρχικός τόπος ύπνου μετατοπίζεται, αφού τα πιο μικρά παιδιά μας κοιμούνται στο αυτοκίνητο την ώρα της μεταφοράς των μεγαλύτερων αδερφών τους από τη μία δραστηριότητα στην άλλη ή στο σπίτι.

Και, ξανατονίζω, αυτή η τακτική μπορεί να μην λειτουργήσει για όλους. Μας έχει βολέψει και ταιριάζει στα παιδιά μας. Σε συνδυασμό μάλιστα με μια πιο ισορροπημένη διατροφή η διαφορά στα παιδιά μας είναι μεγάλη.

Και εκτός από αυτό βοήθησε πολύ και τον γάμο μας. Ακόμα και αν βρισκόμαστε στον ίδιο χώρο όταν εργαζόμαστε, δεν έχουμε χρόνο για τους δυο μας. Επομένως, όταν τα παιδιά κοιμούνται από νωρίς είμαστε όλοι ευχαριστημένοι…»


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.