Αυτός είναι ο σύμμαχος κάθε γονιού για να απολαμβάνει “όνειρα γλυκά” το παιδί του

Ένα από τα ζητήματα που απασχολούν τις νέες μαμάδες είναι αυτό του ύπνου των μωρών. Γιατί δεν κοιμάται σερί όλο το βράδυ; Τι φταίει και μόλις το βάλω στην κούνια ξυπνάει, κλαίγοντας ενώ στην αγκαλια μου κοιμάται σαν πουλάκι; Γιατί στριφογυρίζει τόσο πολύ στην κούνια;

Ο ήρεμος ύπνος”του παιδιού μου ήταν ένα ζήτημα που με είχε αγχώσει όσο τίποτα άλλο καθώς είχα δοκιμάσει μια σειρά από συμβουλές και κόλπα που μου είχαν συστήσει φίλες μαμάδες αλλά δυστυχώς κανένα δεν “έπιασε” στην δική μας περίπτωση. Ήξερα εξαρχής ότι κάθε μωρό έχει το δικό του ωράριο τρόπο ύπνου βάσει της ιδιοσυγκρασίας του αλλά πραγματικά δυσκολεύτηκα με το δικό μου καθώς πέρασαν σχεδόν 7 μήνες μέχρι να αποκτήσει μια καθορισμένη ρουτίνα ύπνου.

Ώρα για ύπνο!

Όλα αυτά βέβαια θα είχαν επιλυθεί νωρίτερα αν είχε φτάσει στα χέρια μου ο “Ήρεμος Ύπνος”, ο απόλυτος οδηγός ύπνου που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Μίνωας.

Ξεφυλλίζοντάς το, διαπίστωσα πως είναι το νούμερο ένα βιβλίο που πρέπει να υπάρχει στην βιβλιοθήκη κάθε γονιού που θέλει να είναι σωστά προετοιμασμένος και κατάλληλα ενημερωμένος για όλα αφορούν τον ύπνο του μωρού σε πρώτη φάση και εν συνεχεία του νηπίου.

Όταν ο ύπνος δεν παίρνει τα παιδιά

Αν ανήκετε στην μεγάλη κατηγορία των άυπνων γονιών, που κάθε βράδυ δίνουν μάχη για να κοιμηθεί το αγγελούδι τους, η Σάρα Όκγουελ – Σμιθ και το εγχειρίδιο ύπνου που έγραψε είναι αυτό ακριβώς που ψάχνετε για να βρείτε ποια προσέγγιση θα είναι αποτελεσματικότερη στο να κοιμηθεί ήρεμα και ξέγνοιαστα πρωτίστως  το βλαστάρι σας και δευτερευόντως εσείς.

Λαμβάνοντας ως δεδομένο το γεγονός ότι ο ύπνος του παιδιού είναι η ξεκούραση του γονιού στις σελίδες του βιβλίου θα βρείτε με εύληπτο και κατανοητό τρόπο όλες τις απαντήσεις στα προβλήματα ύπνου των παιδιών από τη βρεφική έως την πρωτοσχολική ηλικία. Με όπλα της την επιστημονικά τεκμηριωμένη πληροφορία, τις  πρακτικές συμβουλές και την γραφή που μιλά στην “καρδιά” των γονιών χωρίς την επίκληση δυσνόητων επιστημονικών όρων, η συγγραφέας ετοίμασε ένα πολύτιμο εγχειρίδιο για την εκπαίδευση ύπνου των μικρών παιδιών.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και η ίδια “δεν θα βρείτε τίποτα που θα σας κάνει να νιώσετε άσχημα για μεθόδους που ήδη δοκιμάσατε.  Αντιθέτως, θα νιώσετε συμπαράσταση και κατανόηση” διαπίστωση που αποτελεί κεντρική ιδέα όλης της φιλοσοφίας που είναι δεδομένο το βιβλίο. Σκοπός αυτής της έκδοσης είναι ένας και μοναδικός: να μάθει το παιδί να απολαμβάνει έναν ήρεμο ύπνο και όνειρα γλυκά να το συντροφεύουν μόλις κλείσει τα ματάκια του.

Πόσο ύπνο χρειάζεται το παιδί;

Η καινοτομία του βιβλίου έγκειται στο γεγονός ότι το περιεχόμενό του  απέχει παρασάγγας από τα άλλα αντίστοιχης θεματικής, καθώς όσα προτείνονται καλύπτουν τόσο το κομμάτι της συμβουλευτικής των γονιών όσο και αυτό της παιδιατρικής. Δεν πρόκειται δηλαδή για συμβουλές και προτάσεις ανατροφής που αποτελούν απλώς μετάφραση ξένων κειμένων αλλά αντιθέτως είναι συμβουλές επιστημονικά τεκμηριωμένες, καθ’ όλα υλοποιήσιμες, που ανταποκρίνονται πλήρως στα δεδομένα της σύγχρονης εποχής.

Είναι χωρισμένο σε θεματικές, γεγονός που το καθιστά εύκολο ως προς την ανάγνωση ανά πάσα στιγμή ανάλογα με το ηλικιακό στάδιο του παιδιού και τις ανάγκες του.

Διαβάζοντάς το ο γονιός θα μάθει για τις κοινές διαταραχές ύπνου στην πρώιμη παιδική ηλικίας, θα μάθει περισσότερα για τις σύγχρονες τεχνικές εκπαίδευσης ύπνου καθώς και για τα μειονεκτήματα που τις ακολουθούν, ώστε να ξέρει εξαρχής τι συνέπειες θα έχει η εκάστοτε τεχνική του στην συμπεριφορά του παιδιού. Από το ελεγχόμενο κλάμα μέχρι τη χρήση επαίνων για να κοιμάται καλύτερα το παιδί, οι μέθοδοι ποικίλλουν, όμως τα αόρατα σημάδια που αφήνουν μοιραία στην ψυχοσύνθεση του παιδιού μένουν για πάντα χαραγμένα.

Τα μυστικά του τέλειου παιδικού ύπνου

Ξεφυλλίζοντάς το δεν υπάρχει περίπτωση να μη βρείτε τις κατάλληλες απαντήσεις  και τον ιδανικό δρόμο που πρέπει να ακολουθήσετε για την ξεκούραση του παιδιού σας. Από τα κλάματα στη μέση της νύχτας στους πρώτους μήνες της ζωής του, μέχρι τους εφιάλτες που το στέλνουν τρέχοντας στο κρεβάτι σας κατά τη νηπιακή του ηλικία, η απόσταση δεν είναι μεγάλη και η Σάρα Όκγουελ – Σμιθ έχει καταφέρει να βρει τις  κατάλληλες στρατηγικές ώστε να κοιμηθεί καλά το παιδί σας και να ξυπνήσει ευδιάθετο και ξεκούραστο.

Θα μάθετε ακριβώς τι χρειάζεται να κάνετε ώστε να προετοιμάσετε το παιδί σας για τη διαδικασία του ύπνου και να βεβαιωθείτε ότι οι καλές συνήθειες ύπνου θα συνεχίσουν και στο μέλλον. Θα βρείτε τη στήριξη και την καθοδήγηση που χρειάζεστε αφενός για να εκπαιδεύσετε  το μωρό σας να κοιμάται εύκολα αλλά αφετέρου για να εξασφαλίσετε ήρεμο και ξεκούραστο βραδινό ύπνο για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Στα συν του βιβλίου το γεγονός ότι βρίθει παραδειγμάτων και παραπομπών από μαρτυρίες μαμάδων για  ζητήματα με τον ύπνο των παιδιών τους που απαντώνται διεξοδικά από την Σμιθ οπότε κρίνοντας από τις απαντήσεις, παίρνετε ένα μπούσουλα και για το πώς πρέπει να κινηθείτε και εσείς αν αντιμετωπίζετε αντίστοιχο ζήτημα. Η σύγχρονη οπτική με την οποία προσεγγίζεται το ζήτημα του ύπνου των παιδιών είναι μοναδική στο είδος της καθώς καταπιάνεται με όλα τα δεδομένα που επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου των παιδιών.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί πως σε καμία περίπτωση δεν υπόσχεται “γρήγορη λύση” του ζητήματος ύπνου των παιδιών, τουναντίον θέτει τις βάσεις για ένα σταθερό ποιοτικό πλάνο ύπνου που θα ακολουθεί το παιδί για μια ολόκληρη ζωή.

Ακολουθώντας τις συμβουλές της Σμιθ προσαρμοσμένες πάντα στις ανάγκες του παιδιού σας και χάρη στη δική σας επιμονή και υπομονή είναι μονόδρομος η επιτυχία!

Στο τέλος του βιβλίου θα βρείτε το γονικό πλάνο ύπνου όπου καλείστε να καταστρώσετε το δικό σας σχέδιο “Ώρα για Ύπνο”.

Μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στις σελίδες του βιβλίου πατώντας εδώ

Καλή επιτυχία και … “όνειρα γλυκά”!