Δείτε πώς επανέφερε το μωρό της στη ζωή όταν σταμάτησε να αναπνέει

Η Pamela Rauseo από τη Φλόριντα των ΗΠΑ επέστρεφε με το αυτοκίνητό της από το γιατρό μαζί με τον 5 μηνών ανιψιό της, όταν παρατήρησε ότι κάτι περίεργο συμβαίνει στο μωρό. Αυτό που ανακάλυψε όταν σταμάτησε για να δει τι πραγματικά συμβαίνει, ήταν απολύτως τρομακτικό!

Όπως πολλά άλλα μωρά, ο μικρός Sebastian μισούσε την κίνηση στο δρόμο και έκλαιγε δυνατά κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Όταν ξαφνικά σταμάτησε να κλαίει, η θεία του ήξερε ότι κάτι πήγαινε στραβά. Το μωρό είχε σταματήσει να αναπνέει. Η Pamela Rauseo σκέφτηκε αμέσως να καλέσει ασθενοφόρο, αλλά δεν μπορούσε να συγκεντρωθεί αρκετά για να το κάνει. Βγήκε από το αυτοκίνητό της στη μέση του δρόμου και άρχισε να φωνάζει για βοήθεια. Και, ευτυχώς, η βοήθεια ήρθε!

Το πρώτο άτομο που έφτασε στο σημείο ήταν ένας φωτορεπόρτερ, ο οποίος έτρεξε για να βοηθήσει τη γυναίκα και το ανιψάκι της και στη συνέχεια, τράβηξε φωτογραφίες από το ατυχές συμβάν και περιέγραψε το περιστατικό: «Σε μια τέτοια κατάσταση πρέπει πρώτα να είσαι άνθρωπος και στη συνέχεια δημοσιογράφος».

Η Pamela Rauseo κατάφερε να εκτελέσει καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) στον ανιψιό της και να τον κρατήσει ζωντανό μέχρι να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Μόλις το μωρό βρέθηκε στα χέρια του γιατρού, η θεία του ήταν τελικά σε θέση να χαλαρώσει. Ο μικρός Sebastian επέζησε και είναι μια χαρά στην υγεία του!

Όπως έδειξαν οι εξετάσεις, το μωρό είχε τρεις κύστες που εμπόδιζαν τον αεραγωγό του, ο οποίος ήταν πιο μικρός ακόμα και από ένα καλαμάκι, ενώ θα έπρεπε να είναι πολύ μεγαλύτερος για να αναπνέει κανονικά. Μόλις οι γιατροί το κατάλαβαν, αφαίρεσαν τις κύστες και το μωρό ήταν μπορούσε και πάλι να αναπνεύσει κανονικά. Αν η θεία του δεν ήξερε πώς να εκτελέσει την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση, ο Sebastian δεν θα ήταν ζωντανός σήμερα. Ήξερε ότι έπρεπε να το κάνει, αλλά φοβήθηκε ότι δεν θα μπορούσε να το κάνει αρκετά καλά, ώστε να κρατήσει το μωρό ζωντανό. Τώρα, θέλει ο κόσμος να μάθει πόσο σημαντική είναι η καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση. Σώζει πραγματικά ζωές!

Πώς να εκτελέσετε την Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση σε ένα μωρό

Σύμφωνα με την κλινική Mayo, προτού ξεκινήσετε την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση θα πρέπει να καλέσετε ασθενοφόρο. Σε περιπτώσεις όπου το άτομο δεν ανταποκρίνεται λόγω ασφυξίας, ξεκινήστε την ΚΑΡΠΑ για ένα λεπτό και κατόπιν καλέστε το ασθενοφόρο.

Όταν εκτελείτε καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση σε ένα μωρό, θα πρέπει να βλέπετε πάντα αν ανταποκρίνεται, αγγίζοντάς το απαλά αλλά χωρίς να το κουνάτε! Βεβαιωθείτε ότι έχετε καλέσει το ασθενοφόρο ή έχετε κάποιον κοντά σας για να το κάνει όσο εσείς θα εκτελείτε την ΚΑΡΠΑ. Διαβάστε αναλυτικά τη διαδικασία παρακάτω:

Επαναφέρετε την κυκλοφορία του αίματος

• Τοποθετήστε το μωρό ανάσκελα σε μια επίπεδη, σταθερή επιφάνεια.
• Σχεδιάστε μια νοητή, οριζόντια γραμμή στο ύψος του στήθους του μωρού. Βάλτε τα δύο δάχτυλα του ενός χεριού ακριβώς κάτω από τη γραμμή και στη μέση του στήθους.
• Πιέστε απαλά το στήθος και μετρήστε όσο θα πιέζετε. Θα πρέπει να εκτελείτε 100-120 συμπιέσεις ανά λεπτό.

Καθαρίστε τον αεραγωγό

• Σηκώστε απαλά το κεφάλι του μωρού, ανυψώνοντας το πηγούνι με το ένα χέρι και πιέζοντας προς τα κάτω το μέτωπο με το άλλο. Αυτό πρέπει να γίνει ύστερα από 30 συμπιέσεις.
• Μετά από 10 δευτερόλεπτα ή λιγότερο, ελέγξτε την αναπνοή του μωρού. Θα πρέπει να παρατηρήσετε κάποια κίνηση στο στήθος του και να αισθανθείτε την αναπνοή του στο δέρμα σας.

Αναπνεύστε για το μωρό

• Καλύψτε το στόμα και τη μύτη του μωρού με το στόμα σας.
• Δώστε του δύο σωτήριες αναπνοές. Θα πρέπει να είναι «απαλές» και να προέρχονται από τα μάγουλα και όχι από τους πνεύμονές σας. Αναπνεύστε αργά στο στόμα του μωρού και προσέξτε αν κινείται το στήθος του. Αν κινείται, επαναλάβετε την αναπνοή. Αν όχι, επαναλάβετε τα βήματα για να καθαρίσετε τον αεραγωγό και στη συνέχεια δώστε τη δεύτερη αναπνοή.
• Αν το στήθος εξακολουθεί να μην κινείται, βεβαιωθείτε ότι το μωρό δεν έχει τίποτα στο στόμα του.
• Δώστε δύο αναπνοές για κάθε 30 θωρακικές συμπιέσεις.
• Εάν είστε μόνοι, εκτελέστε την ΚΑΡΠΑ για περίπου δύο λεπτά πριν ζητήσετε βοήθεια. Εάν βρίσκεται κάποιος μαζί σας, ας καλέσει το ασθενοφόρο όσο θα εκτελείτε την ΚΑΡΠΑ.
• Συνεχίστε την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση μέχρι το μωρό να εμφανίσει σημάδια ζωής ή μέχρι να το αναλάβουν οι επαγγελματίες ιατροί.

Παρά το γεγονός ότι αυτές είναι μερικές χρήσιμες οδηγίες, μια καλή ιδέα είναι να εγγραφείτε σε μαθήματα ΚΑΡΠΑ και να μπορέσετε να λάβετε την αντίστοιχη πιστοποίηση. Αυτό θα μπορούσε να σώσει κυριολεκτικά τη ζωή κάποιου, όπως συνέβη στην περίπτωση του μικρού Sebastian.

Πηγή: familyshare.com