«Δεν θέλουμε τα παιδιά μας να διδάσκονται το Κοράνι στο σχολείο» – Η έγγραφη δήλωση ενός γονέα για τα Θρησκευτικά

Το μάθημα των Θρησκευτικών από τη φετινή σχολική χρονιά έχει αλλάξει ως προς το διδακτικό του περιεχόμενο καθώς όπως θα διαπιστώσουν και οι γονείς των μαθητών τα Θρησκευτικά πλέον παύουν να αποτελούν ένα ομολογιακό μάθημα και μετεξελίσσονται σε μάθημα γνώσης των διαφόρων θρησκειών, με έμφαση στην ιδιαίτερη παρουσίαση του πολιτισμικού ρόλου της Ορθοδοξίας στη χώρα μας. Η διδασκαλία της ορθοδοξίας  κατέχει κεντρικό ρόλο αλλά ταυτόχρονα οι μαθητές διδάσκονται τον Ιουδαισμό, τον Ισλαμισμό και τέλος στοιχεία από άλλες θρησκείες όπως ο βουδισμός.

Εξάλλου, όπως επεσήμαναν και οι αρμόδιοι του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, το μάθημα των θρησκευτικών “συνιστά γνωριμία με τα μορφωτικά αγαθά, τις αξίες και τον πολιτισμό που διαμόρφωσε ο Χριστιανισμός και ιδιαίτερα η Ορθόδοξη Παράδοση, ενώ παράλληλα διδάσκονται στοιχεία από τις δύο άλλες χριστιανικές παραδόσεις της Ευρώπης, καθώς και στοιχεία για ορισμένες από τις μεγάλες θρησκευτικές παραδόσεις που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την ελληνική κοινωνία. Ακόμη, στο πλαίσιο του μαθήματος, τα κοινωνικά και υπαρξιακά προβλήματα του ανθρώπου προσεγγίζονται με πνεύμα διαλόγου, ελευθερίας και καταλλαγής, χωρίς ομολογιακή εμμονή, κατηχητισμό, φανατισμό ή μισαλλοδοξία. Με άλλα λόγια, το σύγχρονο μάθημα των Θρησκευτικών βοηθά στην κατανόηση της παράδοσης και εκφράζει τον θρησκευτικό πολιτισμό μας με σεβασμό προς τη θρησκευτική ετερότητα στο πλαίσιο ενός διαπολιτισμικού διαλόγου. Συνεπώς, ο σεβασμός της θρησκευτικής ετερότητας, η γνωριμία και ο διάλογος με τις άλλες χριστιανικές και θρησκευτικές παραδόσεις αποβαίνει βασικός άξονας του μαθήματος”.

«Δεν θέλουμε τα παιδιά μας να διδάσκονται το Κοράνι στο σχολείο»

Τις τελευταίες ημέρες το γύρο του διαδικτύου κάνει μια φωτογραφία που έχει γίνει viral και απεικονίζει την έγγραφή δήλωση ενός γονέα μαθητή Δημοτικού Σχολείου της Μυτιλήνης προς το σχολείο που φοιτά το παιδί με την οποία ζητάται η απαλλαγή του μαθητή από την διδασκαλία συγκεκριμένων κεφαλαίων από το μάθημα των Θρησκευτικών  καθώς δεν συμφωνεί ο γονιός με τη διδασκαλία αποσπασμάτων από το Κοράνι και τον Ιουδαϊσμό.

Συγκεκριμένα, λοιπόν, ο γονέας ζητάει εγγράφως να μην διδαχθεί το παιδί του ό,τι έχει να κάνει με το Κοράνι και τον Ιουδαϊσμό φέτος γιατί όπως λέει τα συγκεκριμένα 5 κεφάλαια «δεν συνάδουν με τα πιστεύω και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις της οικογένειας» καθώς επίσης και «να μην διδαχθεί προσευχές άλλων θρησκευτικών παραδόσεων».