4 tips για ομαλή επιστροφή στο σχολείο μετά τις καλοκαιρινές διακοπές

Οι καλοκαιρινές διακοπές ανήκουν πλέον στο παρελθόν και η νέα σχολική χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει, όμως αρκετά παιδιά δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στο νέο τους πρόγραμμα, στα νέα ωράρια, στο πρωινό ξύπνημα και άλλα τόσα πράγματα που κάνουν την επιστροφή στα θρανία να μοιάζει «βουνό» για τους μικρούς μαθητές. Ωστόσο, επειδή και οι γονείς μπορεί να δυσκολευτούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, παρακάτω θα βρείτε μερικά tips που θα βοηθήσουν γονείς και παιδιά να έχουν μία -όσο το δυνατόν- πιο ομαλή επιστροφή στην καθημερινότητα ύστερα από ένα αξέχαστο καλοκαίρι!

Επιστρέψτε στην υγιή ρουτίνα ύπνου των παιδιών

Το πιο δύσκολο κομμάτι όσον αφορά την επιστροφή στα θρανία είναι -για πολλά παιδιά- το πρωινό ξύπνημα. Καλό θα ήταν να ξεκινήσετε τη σωστή προετοιμασία τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν ξεκινήσουν τα σχολεία, υιοθετώντας τη ρουτίνα ύπνου που είχατε για τα παιδιά σας πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές. Εάν, ωστόσο, δεν το έχετε κάνει μέχρι τώρα, ποτέ δεν είναι αργά να μπείτε οικογενειακώς σε πρόγραμμα! Επιστρέψτε στη συνηθισμένη ώρα ύπνου, αφήνοντας πίσω τα «ξενύχτια» του καλοκαιριού. Αποφύγετε τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και προτιμήστε την ανάγνωση βιβλίων πριν από τον ύπνο. Ξυπνήστε τα παιδιά 15 λεπτά νωρίτερα από το συνηθισμένο, ώστε να τους δώσετε λίγο χρόνο να «χουζουρέψουν» στο κρεβάτι, και σταδιακά μειώστε αυτό το χρόνο μέχρι να αρχίσουν να σηκώνονται από το κρεβάτι χωρίς γκρίνια και παράπονα!

Δώστε έμφαση στο πρωινό γεύμα των παιδιών

Όσο σημαντικό είναι να υιοθετήσετε από την αρχή μια υγιή ρουτίνα ύπνου για τα παιδιά, τόσο σημαντικό είναι να του προσφέρετε ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό γεύμα. Ύστερα από 8-10 ώρες βραδινού ύπνου, τα αποθέματα ενέργειας του παιδιού είναι πολύ χαμηλά. Το πρωινό γεύμα είναι εκείνο που θα δώσει στο παιδί τη δύναμη που χρειάζεται για μια απαιτητική μέρα στο σχολείο. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που δεν τρώνε πρωινό, έχουν χαμηλότερες επιδόσεις στα μαθήματα που απαιτούν συγκέντρωση και εγρήγορση, ενώ οι ειδικοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που καταναλώνουν πρωινό καθημερινά, έχουν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα.

Για όλους αυτούς τους λόγους, είναι σημαντικό, τα παιδιά να ξυπνούν λίγο νωρίτερα και να απολαμβάνουν το πρωινό τους, ή ακόμα να το φτιάχνουν μόνα τους, μια διαδικασία που θα τα βοηθήσει να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση αλλά και όρεξη να το καταναλώσουν. Μια καλή ιδέα για να ξεκινήσει το παιδί την ημέρα του δυναμικά, είναι να χρησιμοποιήσετε το ρόφημα στιγμής με κακάο και βύνη HEMO, που κάνει το γάλα ακόμα πιο απολαυστικό! Ακόμη, με HEMO μπορείτε να φτιάξετε λαχταριστές ιδέες πρωινού που θα ξετρελάνουν τα παιδιά σας! Από ένα απολαυστικό ρόφημα με το αγαπημένο τους HEMO και μέλι ή μπανάνες, μέχρι smoothies και άλειμμα HEMO για το ψωμί, το σίγουρο είναι ότι τα μικρά σας δεν θα έχουν πλέον δικαιολογία για να μην φάνε το πρωινό τους! Όσο για την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται κάθε παιδί, οι παραπάνω επιλογές καλύπτουν και με το παραπάνω τις ανάγκες τους. Επιπλέον, οι βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία που περιέχει το αγαπημένο τους HEMO συμβάλλουν στην προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος, στην ενίσχυση της πνευματικής τους απόδοσης και βοηθούν για γερά κόκαλα και δόντια.

Κρατήστε ένα οικογενειακό ημερολόγιο

Το να γνωρίζετε τα ωράρια κάθε μέλους της οικογένειας μπορεί να είναι μια δύσκολη διαδικασία, ειδικά αν έχετε δύο ή περισσότερα παιδιά. Μάθημα αγγλικών για τον μεγάλο γιο σας, μπαλέτο για το κοριτσάκι σας, αγώνας ποδοσφαίρου για τον βενιαμίν της οικογένειας και άλλες τόσες υποχρεώσεις των παιδιών αλλά και δικές σας, που πρέπει να φέρετε εις πέρας σε καθημερινή βάση. Για να παραμείνετε οργανωμένοι, καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε ένα οικογενειακό ημερολόγιο με τις εργασίες και τα «ραντεβού» του κάθε μέλους. Ένα ημερολόγιο που θα μοιράζονται όλα τα μέλη της οικογένειας, μπορεί επίσης να μειώσει αισθητά τη σύγχυση και το άγχος μέσα στο σπίτι.

Θέστε στόχους για τη νέα σχολική χρονιά

Τέλος, για να ξεκινήσει μια επιτυχημένη νέα σχολική χρονιά, πρέπει να βοηθήσουμε τα παιδιά να θέσουν στόχους, διαφορετικούς από τους καλούς βαθμούς. Άλλοι στόχοι που μπορείτε να θέσετε για παιδιά σχολικής ηλικίας είναι να αναλάβουν μερικές «ελαφριές» οικιακές εργασίες, όπως το μάζεμα των πιάτων από το τραπέζι, το πότισμα των λουλουδιών και το βούρτσισμα των δοντιών τους πριν από το σχολείο. Καλό θα ήταν να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα με κίνητρα και επαίνους, ώστε να ενθαρρύνετε τα παιδιά να συμμετέχουν πιο ενεργά στις οικιακές εργασίες που τους αναλογούν και να τα κάνετε να αισθάνονται πως τα εμπιστεύεστε, γεμίζοντάς τα έτσι με αυτοπεποίθηση!