«Θα πιεις το γάλα σου, παιδάκι μου»; 5 συμβουλές για να πάψετε να το κυνηγάτε κάθε πρωί

Πώς θα πίνει γάλα

Τι να κάνετε.

Κάθε πρωί η ίδια και η ίδια εικόνα. Ετοιμάζετε το πρωινό του παιδιού και εκείνο αρνείται πεισματικά να πιεί έστω και μια γουλιά από το γάλα. Έχετε δοκιμάσει πολλά κόλπα, αλλά δυστυχώς κάθε σας προσπάθεια έχει πέσει στο κενό.

Το κυνηγητό γύρω από τον πάγκο της κουζίνας, τα παρακάλια, οι φωνές και οι δωροδοκίες για να σας κάνει το χατίρι σίγουρα δεν αποτελούν τον ιδανικότερο τρόπο για να πειστεί το παιδί να πιεί το γάλα του και εκτός των άλλων τέτοιου είδους πρακτικές δεν θα έχουν αποτέλεσμα για πάντα.

Αναλογιζόμενοι ότι το γάλα αποτελεί μία βασική πηγή θρεπτικών συστατικών, όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο και ο φώσφορος που συμβάλλουν στη σωστή ανάπτυξη του οργανισμού και στο «χτίσιμο» γερών και υγιών οστών, αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι εφικτό να υποκύψουμε στην άρνηση του παιδιού και να πάψουμε να του σερβίρουμε το γάλα όσο κι αν αυτό φωνάζει ότι δεν πρόκειται να το πιει.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις τα παιδιά δυσκολεύονται να καταναλώσουν το γάλα, είτε επειδή δεν τους αρέσει η γεύση του, είτε διότι έχουν κάποια δυσανεξία σε αυτό. Επιπλέον, πολύ συχνά, τα μικρότερα παιδιά λένε «όχι» στα γαλακτοκομικά λόγω ενός φυσικού ενστίκτου που ονομάζεται νεοφοβία και χαρακτηρίζεται από την αποφυγή και την απροθυμία στο να δοκιμάσουν οτιδήποτε καινούριο.

Οπλιστείτε με υπομονή, διαβάστε προσεκτικά τις συμβουλές μας και σίγουρα θα βρείτε αυτή που θα ταιριάξει στις ανάγκες του δικού σας παιδιού. Να θυμάστε ότι η εν λόγω διαδικασία μπορεί να σας πάρει χρόνο αλλά να ξέρετε ότι κάτι τέτοιο γίνεται προς όφελος της υγιούς ανάπτυξης του παιδιού σας.

Πώς θα πίνει γάλα εύκολα το παιδί; 5 συμβουλές:

1.Σερβίρετε το γάλα με δημητριακά

Ένα μπολ με τραγανά δημητριακά και γάλα είναι ένα έξυπνος γευστικός συνδυασμός για να λάβει το παιδί την απαραίτητη ημερήσια δόση γαλακτοκομικών προϊόντων. Μάλιστα όταν πρόκειται και για παιδιά σχολικής ηλικίας, τα οφέλη είναι διπλάσια καθώς παρέχεται μια ισορροπημένη ενυδάτωση, βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες που θα βοηθήσουν το μαθητή να ανταποκριθεί στο φορτωμένο σχολικό πρόγραμμα.

2. Κρύο ή ζεστό γάλα;

Μήπως τελικά κάνετε λάθος στο πώς σερβίρετε μέχρι τώρα το γάλα στα παιδιά σας; Είναι γεγονός ότι πολλοί γονείς επιλέγουν να σερβίρουν ζεστό το γάλα στο παιδί αφού προηγουμένως το έχουν βράσει. Όταν όμως το βρασμένο γάλα καθυστερεί να καταναλωθεί, δημιουργείται μια πετσούλα που κάθε άλλο παρά ελκυστική είναι για τα παιδιά. Ακόμα λοιπόν ένας λόγος για να αρνηθούν να πιούν το γάλα τους. Δοκιμάστε να του το σερβίρετε παγωμένο,  έτσι για αλλαγή και δείτε μήπως αυτό έφταιγε μέχρι τώρα!

3. Δώστε γεύση στο γάλα

Η σοκολατένια γεύση αρέσει σε όλα τα παιδιά. Μήπως λοιπόν στα πλαίσια του πειραματισμού με τη γεύση να δοκιμάσετε να προσθέσετε στο γάλα μια κουταλιά κακάο που θα το μεταμορφώσει σε ένα  λαχταριστό δυναμωτικό για το σώμα αλλά και το πνεύμα;

4. Μπορώ να έχω το καλαμάκι μου, παρακαλώ;

Πολλές φορές τα παιδιά δεν πίνουν το γάλα επειδή απλώς αντιπαθούν να το πίνουν από το ποτήρι. Δοκιμάστε να του το σερβίρετε με ευφάνταστα και παιχνιδιάρικα καλαμάκια που θα του τραβήξουν την προσοχή και σίγουρα θα τον πείσουν να τα δοκιμάσει πίνοντας το γάλα του!

5. Ένα milkshake φρούτων είναι πάντα δελεαστικό

Αν το παιδί συνεχίζει να αρνείται την κατανάλωση γάλακτος, μπορείτε να του το προσφέρετε με άλλους τρόπους που θα το κάνουν περισσότερο ελκυστικό. Η λύση του milkshake φρούτων με κακάο είναι πάντα μια καλή επιλογή καθώς τα παιδιά μέσω αυτού μαθαίνουν να προτιμούν τόσο το γάλα όσο και τα φρούτα. Με βασικό σας συστατικό το γάλα και τα φρούτα εποχής μπορείτε να δημιουργήσετε υπέροχες προτάσεις ροφημάτων μέσω των οποίων το παιδί θα ωφελεί διπλά καθώς θα απολαύσει τόσο τα οφέλη του γάλακτος όσο και των φρούτων.

Διαβάστε επίσης:

9 tips για ομαλή μετάβαση από το μπιμπερό στο κυπελλάκι

Ποιο παιδί είναι πιθανότερο να είναι παχύσαρκο; Η αναπάντεχη απάντηση ενός παιδιάτρου