ΔΕΠ-Υ: 5 επιτραπέζια παιχνίδια που θα βελτιώσουν τις δεξιότητες των παιδιών

Τα παιδιά με Διάσπαση Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ) αρκετά συχνά δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν, να ακολουθούν κανόνες και να διαχειρίζονται τα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να προκαλέσει μία ήττα σε ένα παιχνίδι.

Ευτυχώς στις μέρες μας υπάρχουν πολλά παιχνίδια που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ να κατακτήσουν με ομαλό και σταθερό τρόπο γνωστικές προκλήσεις και να χτίσουν ικανότητες που είναι απαραίτητες για τη ζωή τους.

Τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι τα πιο ενδεδειγμένα για τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ, αφού τα  βοηθούν να προσαρμοστούν στους κανόνες και να βελτιώσουν την ικανότητα διαχείρισης δύσκολων συναισθημάτων, όπως η απογοήτευση.

Παιχνίδια μυστηρίου για συγκέντρωση και επίλυση προβλημάτων

Στα συγκεκριμένα παιχνίδια οι παίκτες καλούνται να λύσουν μυστήρια χρησιμοποιώντας στοιχεία και πληροφορίες. Τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ μέσα από αυτό σκέφτονται και αξιολογούν όσες πληροφορίες έχουν. Μαθαίνουν να τις χρησιμοποιούν προς «όφελός» τους και να δρουν λιγότερο παρορμητικά.

Jenga για πρόβλεψη συνεπειών

Το συγκεκριμένο παιχνίδι θα συμβάλλει, επίσης, στη συγκέντρωση των παιδιών. Πέρα από αυτό όμως διδάσκει στα παιδιά με ΔΕΠ-Υ να μελετούν τις κινήσεις τους, να προσέχουν τα κομμάτια που πρέπει να μετακινήσουν και να σκέφτονται πριν πράξουν, να προβλέπουν δηλαδή – όσο αυτό είναι εφικτό – τις συνέπειες των πράξεών τους.

Φιδάκι για διαχείριση εκνευρισμού και αποτυχίας

Ένας πολύ ωραίος τρόπος για να μάθουν τα παιδιά να μετριάζουν τον εκνευρισμό τους είναι το κλασικό και αγαπημένο όλων φιδάκι. Όταν το παιδί «πέσει» σε φιδάκι είναι πολύ πιθανό να εκνευριστεί, επειδή από πρώτος γίνεται τελευταίος. Μέσα από το παιχνίδι το παιδί συζητά με τους γονείς και τους συμπαίκτες του τις επιτυχίες και τις αποτυχίες και λαμβάνει παραδείγματα αντιμετώπισης των δύο αυτών καταστάσεων βλέποντας τη συμπεριφορά των άλλων. Έτσι τα παιδιά εξασκούνται στη διαχείριση της αποτυχίας και αντιλαμβάνονται την ανάγκη να ξεπερνούν γρήγορα την απογοήτευση.

Λαβύρινθοι – Γρίφοι – Παζλ για κριτική σκέψη

Οι κάρτες, οι ερωτήσεις, τα διαφορετικά κομμάτια και οι διαδρομές βοηθούν τα παιδιά να σκέφτονται κριτικά και να προετοιμάζουν τις κινήσεις τους. Είτε παίζουν μόνα τους είτε σε ομάδες σίγουρα ο τρόπος σκέψης τους βελτιώνεται και γίνεται πιο «ανοιχτός».

Παιχνίδια μνήμης για βελτίωση της… μνήμης

Τα παιδιά πρέπει να επικεντρώνονται στις κάρτες και να θυμούνται πού είναι η κάθε εικόνα έτσι ώστε να βρουν το ζευγάρι της. Τόσο απλά, αλλά και τόσα δυναμικά αυτά τα παιχνίδια βοηθούν τα παιδιά να συγκεντρώνονται καλύτερα και να μην αποσπώνται εύκολα, ενώ παράλληλα ακονίζουν τη μνήμη τους.

Αξίζει, βέβαια, να θυμάστε ότι, κάθε παιχνίδι που απαιτεί από το παιδί συγκέντρωση, ηρεμία και υπομονή επηρεάζει τη συμπεριφορά του και το βοηθά να λειτουργεί καλύτερα μέσα σε ένα σύνολο. Τα παιχνίδια, όμως, δεν έχουν μόνο διδακτικό χαρακτήρα. Πρωταρχικός τους στόχος είναι να ψυχαγωγούν και να διασκεδάζουν το παιδί!

Με πληροφορίες από το understood.org