Διεθνής Ολυμπιάδα Χημείας: “‘Έσκισαν” τα Ελληνόπουλα με 4 χάλκινα μετάλλια – Οι σπουδαίες επιτυχίες των μαθητών

Τα Ελληνόπουλα διέπρεψαν στην 54 Διεθνή Ολυμπιάδα Χημείας στην Κίνα καθώς κατέκτησαν τέσσερα χάλκινα μετάλλια. Στη Διεθνή Ολυμπιάδα Χημείας συμμετέχουν κάθε χρόνο μαθητές Λυκείου από 80 περίπου χώρες που διαγωνίζονται σε θέματα χημείας υψηλού επιπέδου.

Οι τέσσερις μαθητές που κατέκτησαν συνολικά 4 χάλκινα μετάλλια για την Ελλάδα είναι οι:  

  • Ανεμούλης Ορέστης-Λουκάς μαθητής της Β’ Λυκείου του Anatolia High School (Θεσ/νίκη)
  • Κασιμάτης Δημήτριος μαθητής της Γ’ Λυκείου του Πρότυπου ΓΕΛ Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης (Αθήνα).
  • Κακαές Βάιος-Κωνσταντίνος μαθητής της Γ’ Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Ν. Μπακογιάννη (Λάρισα)
  • Φειδάκης Αθανάσιος μαθητής της Γ’ Λυκείου του 2ου ΓΕΛ Αιγίου.

Η ιδιαίτερη περίπτωση του 17χρονου Ορέστη

Ο Ορέστης Λουκάς Ανεμούλης μαθητής του Anatolia High School συμμετείχε ως μέλος της τετραμελούς ελληνικής εθνικής αποστολής στη διοργάνωση στην οποία πήραν μέρος περισσότεροι από 300 μαθητές και μαθήτριες από 75 χώρες. Ο Ορέστης ήταν ο μοναδικός μαθητής της Β΄ Λυκείου στην ελληνική αποστολή και ο τρίτος μαθητής της Β΄ Λυκείου που κατέκτησε μετάλλιο στα 54 χρόνια του διαγωνισμού. Η μεγάλη επιτυχία του μαθητή συνοδεύτηκε και από ακόμη τρία χάλκινα μετάλλια που κατέκτησαν και οι Δημήτρης Κασιμάτης, Βάιος – Κωνσταντίνος Κακαές, Αθανάσιος Φιδάκης.

Ο Ορέστης είχε αναδειχθεί τον Μάιο του 2022 στην 1η θέση του 35ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Χημείας που διοργάνωσε η Ένωση Ελλήνων Χημικών (ΕΕΧ) υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ο μαθητής του Anatolia High School επικράτησε ανάμεσα σε 757 συμμετέχοντες με βαθμολογία 99.5%, και εξασφάλισε τη συμμετοχή του στην επίλεκτη ομάδα των 12 μαθητών και μαθητριών που προετοιμάστηκαν για τη Διεθνή Ολυμπιάδα Χημείας.

Οι μαθητές στη συνέχεια εκπαιδεύτηκαν από το Ακαδημαϊκό Προσωπικό του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ σε δύο φάσεις (14/6 και 26/6/2022). Μεταξύ των φάσεων (25/6/2022), πραγματοποιήθηκε η τελική εξέταση για την επιλογή τεσσάρων μαθητών, οι οποίοι εκπροσώπησαν τη χώρα μας στην 54η Διεθνή Ολυμπιάδα Χημείας.

«Όταν αποφάσισα να ασχοληθώ με τον διαγωνισμό δεν είχα καταλάβει το μέγεθος και τη δυσκολία του. Ήταν πολύ σημαντική η μεθοδική και συστηματική προετοιμασία μας το καλοκαίρι από τους καθηγητές του ΕΚΠΑ. Η προετοιμασία μας κράτησε δύο εβδομάδες και διαρκούσε 10 και 12 ώρες καθημερινά ακόμη και τα Σαββατοκύριακα. Όλοι οι καθηγητές ήταν εθελοντές και τους ευχαριστώ πολύ για όλη τους τη βοήθεια». δηλώνει ο 17χρονος μαθητής.

Επόμενος στόχος η Ιατρική

Το χάλκινο ολυμπιακό μετάλλιο φέρνει τον μαθητή του Anatolia High School ακόμη πιο κοντά στους στόχους των σπουδών του που είναι η Ιατρική Σχολή, καθώς λόγω της διάκρισης στον επιστημονικό διαγωνισμό έχει δικαίωμα να εγγραφεί στο Πανεπιστημιακό Τμήμα της επιλογής του με μοναδική προϋπόθεση η βαθμολογία του στις εξετάσεις να υπερβαίνει την ελάχιστη βάση εισαγωγής.

Δημήτρης Κασιμάτης: Ο Αλιμιώτης που διέπρεψε στη Διεθνή Ολυμπιάδα Χημείας

Ο Δημήτρης Κασιμάτης ήταν ανάμεσα στους τέσσερις Έλληνες μαθητές που κατέκτησαν μετάλλιο για τη χώρα μας στην 54 Διεθνής Ολυμπιάδα Χημείας. Σημειώνεται ότι ο Δημήτρης πέρασε στην Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (Αθήνα) του Ε.Μ.Π. συγκεντρώνοντας 19.180 μόρια στις Πανελλαδικές εξετάσεις!

Επίσης διακρίνεται επί σειρά ετών στους διαγωνισμούς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (χάλκινο μετάλλιο στον Αρχιμήδη) καθώς και στους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Φυσικής Αριστοτέλης (9η θέση στη Β΄ φάση).

Διαβάστε επίσης:

Θεοί του Ολύμπου: H μεγαλύτερη μυθολογική θεματική έκθεση που έγινε ποτέ έρχεται στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

Κεραμέως: “Ανοιχτές οι εγγραφές για το Ολοήμερο – Οι καινοτομίες που θα εφαρμοστούν τη φετινή σχολική χρονιά”

Πάτρα: Μπαμπάς αναλαμβάνει αποκλειστικά την γονική επιμέλεια της κόρης του – H απόφαση του δικαστηρίου που θα συζητηθεί