Αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας για υψηλές σχολικές επιδόσεις

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά, οι μαθητές χαρούμενοι επιστρέφουν στα θρανία τους και πλέον η ατμόσφαιρα «μυρίζει»… διάβασμα,  μετά την ξεγνοιασιά του καλοκαιριού.

Αφού προμηθευτήκαμε τα απαραίτητα σχολικά είδη, δεν παραλείψαμε να κάνουμε την καθιερωμένη μας βόλτα στο Βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Μεταίχμιο για να πάρουμε όπως κάνουμε κάθε χρόνο, τα σχολικά βοηθήματα των παιδιών.

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εμείς ως οικογένεια δίνουμε έμφαση στο διάβασμα στο σπίτι και θεωρούμε ότι τα σχολικά βοηθήματα είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των μαθητών, αρκεί να αξιοποιηθούν σωστά. Εμείς τα πρωτογνωρίσαμε όταν τα παιδιά πήγαν στο Νηπιαγωγείο και θελήσαμε να ενισχύσουμε με έξυπνο και διασκεδαστικό τρόπο τις πρώτες γνώσεις και δεξιότητές τους.

 

Τότε, χάρη στα υπέροχα εικονογραφημένα,  γεμάτα δραστηριότητες,  βιβλία των εκδόσεων, τα μικρά μου έμαθαν τα γράμματα, τα χρώματα, τους αριθμούς και έλυσαν τις πρώτες τους ασκήσεις χωρίς να διαμαρτυρηθούν ότι βαριούνται. Ήταν μια διαδικασία που την έβλεπαν σαν παιχνίδι και έτσι αγάπησαν το σχολείο. Και αφού έτσι μπήκαν γερές εκπαιδευτικές βάσεις, δεν μπορούσα παρά να εμπιστευτώ αυτόν τον τρόπο μάθησης και στη μετέπειτα σχολική τους πορεία, με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Αν θες το παιδί σου να αριστεύσει στο σχολείο, αυτή είναι η Νο 1 αγορά που πρέπει να κάνεις

Από την προσχολική αγωγή, τις τάξεις του Δημοτικού και την μετάβαση στο Γυμνάσιο μέχρι το Λύκειο και την προετοιμασία για τις Πανελλήνιες, κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα έχει τις δικές της δυσκολίες και προκλήσεις, στις οποίες ο μαθητής καλείται να ανταποκριθεί με τη μέγιστη δυνατή προσοχή. Είναι γεγονός ότι όταν το παιδί έχει κενά στο διάβασμα ή δεν έχει αφομοιώσει τις απαιτούμενες γνώσεις σε ένα μάθημα, αδυνατεί να το παρακολουθήσει, γεγονός που έχει άμεσο αντίκτυπο στη βαθμολογία του και την πρόοδό του γενικότερα.

Τα σχολικά βοηθήματα ή “λυσάρια” για εμάς τους παλιούς έρχονται να καλύψουν αυτήν ακριβώς την ανάγκη. Εξηγούν στον μαθητή τα δύσκολα σημεία κάθε μαθήματος, του επισημαίνουν τι πρέπει να προσέξει και ταυτόχρονα, χάρη στις προτεινόμενες επαναληπτικές ασκήσεις, εξασφαλίζουν ότι θα κατανοήσει όλα όσα έχει διδαχθεί.

Η διαφορά με τα “λυσάρια” της δικής μας εποχής έγκειται στο γεγονός ότι  ξεφεύγουν από την λογική των έτοιμων απαντήσεων στις ασκήσεις του σχολικού βιβλίου (εξ ου και η ονομασία “λυσάρια”) και πλέον μιλάμε για εκπαιδευτικά βιβλία που αναδεικνύουν τα κύρια σημεία του μαθήματος και δείχνουν στον μαθητή πού θα πρέπει να εστιάσει τη μελέτη του. Αξίζει να σημειωθεί ότι καλύπτουν όλο το φάσμα της εγκεκριμένης σχολικής ύλης και είναι γραμμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να ακολουθούν τη δομή οργάνωσης του σχολικού βιβλίου.

Τα βιβλία της επιτυχίας που δεν πρέπει να λείπουν από το γραφείο του μαθητή

Τόσο η 8χρονη κόρη μου όσο και ο 12χρονος γιος μου έχουν συνηθίσει να έχουν δίπλα τους την ώρα της μελέτης τα σχολικά βοηθήματα των εκδόσεων Μεταίχμιο. Ουσιαστικά, είναι ο βοηθός μελέτης τους στον οποίο ανατρέχουν για όποια απορία ή διευκρίνιση στα βασικά μαθήματα (Γλώσσα, Μαθηματικά, Ιστορία, Φυσική) και ξέρουν πως εκεί θα βρουν όλες τις απαντήσεις με κατανοητό τρόπο.

Μέχρι στιγμής, χάρη σε αυτά τα βιβλία, δεν έχει χρειαστεί να καταφύγουμε σε κάποιο κέντρο μελέτης ή σε ιδιαίτερα μαθήματα καθώς τα παιδιά έχουν μάθει πώς να τα χρησιμοποιούν σωστά προς όφελός τους.

Έχουν εξοικειωθεί με τη μέθοδο επίλυσης των ασκήσεων, γνωρίζουν πώς θα πρέπει να διαβάζουν τη θεωρία, ενώ με τις ενισχυτικές ασκήσεις εμπέδωσης τεστάρουν το επίπεδο κατανόησης της ύλης. Για να μη σας πω πόσο βοηθητικά είναι όταν γράφουν στο σχολείο επαναληπτικό διαγώνισμα ή τεστ. Ανατρέχουν στις βασικές σημειώσεις  του εκάστοτε βοηθήματος, τις διαβάζουν προσεκτικά και είναι πάντα προετοιμασμένοι για να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό, όποια άσκηση κι αν κληθούν να απαντήσουν στη γραπτή δοκιμασία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα σχολικά βοηθήματα περιλαμβάνονται και επαναληπτικά κριτήρια αξιολόγησης ώστε το παιδί πάντα να έχει άμεση ανατροφοδότηση όσον αφορά το επίπεδο κατανόησης της ύλης.

Οι υψηλές σχολικές επιδόσεις που καταγράφουν κάθε χρόνο όσο και τα σχόλια των δασκάλων τους ότι η μελέτη τους είναι υποδειγματική επιβεβαιώνουν πως τα εκπαιδευτικά βοηθήματα αποδίδουν. Μάλιστα, θεωρώ ότι θέτουν και τις βάσεις για σωστά οργανωμένο διάβασμα, ασκούν την κριτική σκέψη και αντίληψη του μαθητή, με απώτερο σκοπό να οδηγήσουν στη γνώση και την επιτυχία.

Για γερές βάσεις, κάνε κι εσύ την αρχή με τα βοηθήματα της επιτυχίας

Τα εκπαιδευτικά βιβλία αποτελούν το ιδανικό μέσο για να μπορέσει ο μαθητής τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  να αντιληφθεί την ουσία του μαθήματος και να προσεγγίσει τη γνώση με τρόπο ολιστικό. Να ξεφύγει από την παπαγαλία και να καταλάβει τη θεωρία εις βάθος, ώστε να την εφαρμόζει όχι μηχανικά, αλλά επειδή πραγματικά την έχει εμπεδώσει.

Τα βιβλία των εκδόσεων Μεταίχμιο έχουν γράψει και επιμεληθεί έμπειροι εκπαιδευτικοί με μεγάλη θητεία στα θρανία και έχουν ακολουθήσει στα καινούργια βιβλία τις νέες οδηγίες διδασκαλίας και αξιολόγησης του Υπουργείου Παιδείας, γράφοντας βοηθήματα πλήρως εναρμονισμένα με την ύλη και τη φιλοσοφία των σχολικών βιβλίων.

Οι υψηλές σχολικές επιδόσεις θέλουν τρόπο ,και σίγουρα τα εκπαιδευτικά βοηθήματα των εκδόσεων Μεταίχμιο αποτελούν ένα σημαντικό εχέγγυο προς αυτή την κατεύθυνση. Ακολουθώντας τη φιλοσοφία “όσο περισσότερη εξάσκηση κάνει ο μαθητής, τόσο το καλύτερο”, με τα εν λόγω βιβλία είναι σίγουρο ότι το παιδί θα μπορέσει να κατανοήσει και να αφομοιώσει πλήρως την ύλη του μαθήματος, να λύσει τυχόν απορίες που δεν έθεσε στην τάξη και συνάμα να κατακτήσει την πολυπόθητη επιτυχία στη βαθμολογία.

Καλή πρόοδο σε όλους τους μαθητές!