Δικηγόρος κατακεραυνώνει την Κεραμέως: “Η απαγόρευση σε καταληψίες να συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση είναι παράνομη πράξη”

Η χθεσινή απόφαση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, να ξεκινήσει τηλεκπαίδευση με υποχρεωτική λήψη παρουσιών στα υπό κατάληψη σχολεία και κυρίως η υποσημείωση ότι θα απαγορεύεται ρητά η συμμετοχή όσων μαθητών συμμετέχουν στις καταλήψεις έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων τόσο σε γονείς όσο και σε εκπαιδευτικούς.

Ο Δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος με μια ανάρτησή του τοποθετείται επί του ζητήματος, κατακεραυνώνοντας την υπουργό Παιδείας τονίζοντας με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι “Το να αποφασίζει να απαγορεύει σε μαθητές που μετέχουν σε καταλήψεις να μετέχουν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, δεν αποτελεί έννομο τρόπο αντιμετώπισης. Δεν μπορεί η κύρωση για μια παράνομη πράξη να είναι μια άλλη παράνομη πράξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η άποψη του κ. Σωτηρόπουλου έχει βαρύνουσα σημασία καθώς  έχει χειριστεί επιτυχώς υποθέσεις εναντίον του υπουργείου Παιδείας, που αφορούσαν στην απαλλαγή από τα Θρησκευτικά και στο ζήτημα της διαγωγής και ειδικεύεται σε θέματα διαδικτύου, προστασίας προσωπικών δεδομένων και ελευθερίας της έκφρασης με πολλές επιτυχίες μέχρι σήμερα αλλά και υποθέσεις που αποτελούν πλέον ιστορικά δεδικασμένα.

Η τοποθέτηση του δικηγόρου για την απαγόρευση σε καταληψίες να παρακολουθούν τηλεκπαίδευση

Η Υπουργός Παιδείας πάλι αυτοσχεδιάζει νομικά. Η κατάληψη είναι παράνομη πράξη και έχει συγκεκριμένες έννομες συνέπειες που τις ξέρει και ο τελευταίος δικηγόρος κι ας μην είναι απόφοιτος του Χάρβαρντ.

Το να αποφασίζει όμως να απαγορεύει σε μαθητές που μετέχουν σε καταλήψεις να μετέχουν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, δεν αποτελεί έννομο τρόπο αντιμετώπισης. Δεν μπορεί η κύρωση για μια παράνομη πράξη να είναι μια άλλη παράνομη πράξη.

Πώς θα τους εμποδίσει να μετέχουν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, αν όχι δημιουργώντας ένα ακόμη αρχείο δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των μετεχόντων στην κατάληψη; Αυτό σημαίνει όμως ότι θα πρέπει να ξεκινήσει μια νέα, μη προβλεπόμενη μορφή αρχειοθέτησης των στοιχείων των μαθητών που μετέχουν στην κατάληψη, δηλαδή ένα νέο σύστημα αρχειοθέτησης για το οποίο δεν υπάρχει νομική βάση κατά τον #GDPR.

Πέρα όμως και από την παραβίαση του #GDPR, η κύρωση δεν μπορεί να επιβληθεί αν δεν έχει προβλεφθεί νομοθετικά: η απαγόρευση συμμετοχής στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι ένα δυσμενές μέτρο, το οποίο περιορίζει το συνταγματικό δικαίωμα συμμετοχής στην εκπαίδευση, ένα δικαίωμα που το έχουν μέχρι και οι φυλακισμένοι και οι καταδικασμένοι σε ισόβια κάθειρξη! Η επιβολή ως “κύρωση” σε έναν μαθητή να μην μπορεί να πάρει μέρος στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση ισοδυναμεί με παραβίαση του άρθρου 2 του Πρώτου Πρωτοκόλλου της Ε.Σ.Δ.Α., για το οποίο ήδη καταδικάστηκε πέρσι η χώρα σε σχέση με την απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών.

Οι κυρώσεις που πρέπει να επιβληθούν στους μαθητές από τα αρμόδια όργανα πρέπει να προβλέπονται από το σχετικό θεσμικό πλαίσιο, λαμβάνοντας όμως υπόψη το σύνολο των περιστάσεων. Δεν μπορεί κατ’ ευθείαν να επιβληθεί η ψηφιακή αποβολή από τα μαθήματα, ενώ θα έπρεπε να είναι το έσχατο μέσο. Και σίγουρα αυτά δεν μπορούν να επιβληθούν νόμιμα χωρίς την τήρηση του ευρωπαϊκού δικαίου.

Το post του δικηγόρου

Η Υπουργός Παιδείας πάλι αυτοσχεδιάζει νομικά. Η κατάληψη είναι παράνομη πράξη και έχει συγκεκριμένες έννομες συνέπειες…

Gepostet von Vasilis Sotiropoulos am Donnerstag, 1. Oktober 2020