Σάββατο 18 Ιανουαρίου

“Δηλαδή, μου έλεγες ψέματα;” Τι απαντάμε όταν το παιδί μάς θέσει αυτό το ερώτημα σχετικά με την ύπαρξη του Αϊ Βασίλη

Αν με ρωτήσετε, εγώ πιστεύω ακόμη στον Άγιο Βασίλη. Πιστεύω στην αγάπη, στην ελπίδα, στην προσφορά, στο μοίρασμα και σε όλα τα όμορφα συναισθήματα που συνοδεύουν το ξεκίνημα μιας καινούργιας χρονιάς. 

Ωστόσο, προφανώς, το θέμα μας δεν είμαι εγώ, είναι τα παιδιά μας, είναι πότε θα τους «αποκαλύψουμε» ότι ο πολυαναμενόμενος Άγιος δεν υπάρχει με την έννοια που αντιλαμβανόμαστε, πώς μπορεί να αντιμετωπίσουν το «ψέμα» που τους λέγαμε τόσα χρόνια και πολλές ακόμη αστάθμητες αντιδράσεις που μπορεί να έχουν… 

Μέχρι πρόσφατα διατηρούσα ένα προσωπικό blog, το myfortysomethingworld.wordpress.com και χαζεύοντας έπεσα πάνω σε ένα post που είχα γράψει παλιότερα, με τη συνδρομή της φίλης μου ψυχολόγου Μαρίλης Ανδριοπούλου. Ελπίζω ότι μέσα στο post αυτό μπορείτε να βρείτε κι εσείς κάποιες χρήσιμες απαντήσεις και ιδέες για την απάντηση στην ερώτηση «Μαμά, υπάρχει ο Άγιος Βασίλης» αλλά και να ανακαλύψετε την δική σας πίστη στον πιο δοτικό μας Άγιο!

Το πιο δημοφιλές ψέμα που λέμε εμείς οι γονείς!

Διάβασα μια έρευνα από Βρετανούς επιστήμονες που προειδοποιούν τους γονείς ότι, αναπαράγοντας το ψέμα με τον Άγιο Βασίλη που φέρνει τα δώρα, αυτό που πετυχαίνουν τελικά, είναι να χαλάνε σε βάθος χρόνου τη σχέση τους με τα παιδιά τους, καθώς το εν λόγω αθώο ψεματάκι μπορεί να κάνει τη ζημιά του, υποσκάπτοντας την εμπιστοσύνη των μικρών στους μεγάλους. Και θέτουν το -δύσκολο, θα το παραδεχτώ, ερώτημα «αν οι γονείς είναι ικανοί να ψεύδονται για κάτι τόσο ξεχωριστό και μαγικό, μπορούν μετά να τους εμπιστεύονται τα παιδιά τους ότι αποτελούν θεματοφύλακες της σοφίας και της αλήθειας;».

Υπάρχει ο Άγιος Βασίλης;

Θα σου απαντήσω γιατί για πολλάαααααα χρόνια, καλλιεργούσα το μύθο του Άη Βασίλη στα παιδιά μου – ακόμη κι όταν είχε περάσει η ηλικία που πίστευαν στην ύπαρξη του καλού παππούλη και στην ουσία έπαιρναν μέρος στη μικρή μας συνωμοσία. Η πίστη στον Άγιο Βασίλη είναι για μένα πολύ περισσότερα από ένα “μικρό ψέμα”. Μιλώντας στο παιδί για τον Άγιο Βασίλη και ωθώντας το να πιστέψει στην ύπαρξή του ,ενθαρρύνουμε το παιδί να πιστέψει σ’ έναν μύθο, να συμμετέχει σε μια κοινωνική τελετουργία, μια «κοινή αλήθεια» της κοινωνίας μας. Επιπλέον, μέσα από το μύθο, το παραμύθι του Άγιου Βασίλη, τη γιορτινή ατμόσφαιρα, την ανταλλαγή δώρων, την οικογενειακή γιορτή, μεταβιβάζουμε με τον πιο άμεσο τρόπο αξίες και παραδόσεις στα παιδιά μας.

Μια φίλη και καλή ψυχολόγος που με είχε βοηθήσει σε ένα άρθρο που είχα γράψει σε περιοδικό για γονείς γι’ αυτό το θέμα, το εξηγεί ακόμη καλύτερα. Παραθέτω αυτούσιο το απόσπασμα από το άρθρο.

Το πνεύμα της αγάπης και της προσφοράς

«Είναι σημαντικό για τα παιδιά να τους δίνουμε να πιστεύουν σε κάτι καλό και θετικό» εξηγεί η ψυχολόγος Μαρίλη Ανδριοπούλου. «Αυτό λειτουργεί και ως προστασία της ψυχής τους, η οποία είναι ακόμα ευάλωτη και άμαθη στο να αντιμετωπίζει τη βαναυσότητα και το ρεαλισμό της ζωής». Το να αφηγηθούμε στα μεγαλύτερα παιδιά την ιστορία του Αγίου Βασιλείου και το πώς… μετατράπηκε στο ροδομάγουλο άγιο με την κόκκινη φορεσιά είναι μια καλή ευκαιρία για να τους δώσουμε να καταλάβουν, χωρίς σκληρά λόγια, πως ο Άη Βασίλης δεν υπάρχει στ’ αλήθεια. Πως τη θέση του έχει πάρει το πνεύμα της αγάπης και της προσφοράς που βρίσκεται κρυμμένο μέσα στον καθένα από εμάς. 

«Είναι σημαντικό να μιλήσουμε στα παιδιά για το έργο του Αγίου Βασιλείου ή των αντίστοιχων αγίων των καθολικών χωρών, ώστε να καταλάβουν πως αυτό στο οποίο πίστευαν είναι μια θετική ιστορία, κάτι καλό» τονίζει η Μαρίλη Ανδριοπούλου. «Επιπλέον, η ύπαρξη του Άη Βασίλη προσφέρει πολύτιμα μαθήματα στα παιδιά μας. Ένα παράδειγμα είναι πως γράφοντας το γράμμα – λίστα στον Άη Βασίλη δεν μπορούν να σημειώσουν «δέκα» δώρα κι έτσι μαθαίνουν να επιλέγουν το ένα ή τα δύο που θέλουν περισσότερο και να ιεραρχούν ανάλογα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους αυτό που πραγματικά θέλουν. Επίσης, μέσα στο πνεύμα της πίστης στον πιο αγαπημένο Άγιο είναι η επιβράβευση της καλής συμπεριφοράς και η προσφορά στους ανθρώπους που αγαπάμε».

“Δηλαδή, μου έλεγες ψέματα;”

Κι αν μας… πετάξει το παιδί στα μούτρα αυτή την ερώτηση (που δίκιο θα έχει, δεν του λέγαμε ακριβώς ψέματα αλλά ούτε και αλήθεια), τι μπορούμε να απαντήσουμε; “Είναι σημαντικό να κατανοήσει το παιδί πως οι γονείς του δεν έλεγαν την αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη, χωρίς να έχουν την πρόθεση να το κοροϊδέψουν ή να το εξαπατήσουν. Μπορούν να του πουν οι ίδιοι τις δικές τους αναμνήσεις σχετικά με αυτό το θέμα” προτείνει η ειδικός. Μπορούμε επίσης να του εξηγήσουμε πως ο Άη Βασίλης είναι μια «εικόνα» που υπάρχει μέσα στον καθένα μας και αποτελεί τα πιο ευγενικά συναισθήματα που έχουμε ως άνθρωποι, τόσο προς τους ανθρώπους που αγαπάμε αλλά και για όσους δεν έχουν σταθεί τόσο τυχεροί όσο εμείς στη ζωή.

Αυτά από εμένα και το blog μου, σας εύχομαι καλές γιορτές, μία χρονιά με υγεία, αγάπη και γαλήνη στην οικογένειά σας και από τον καινούργιο χρόνο θα τα λέμε καθημερινά μέσα από το αγαπημένο σας Infokids.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ποιος πρέπει να μας κάνει ποδαρικό για το 2025; Όλα όσα θέλετε να μάθετε για το έθιμο

Ροή Ειδήσεων