Edupass.gov.gr: Τι αλλάζει πρακτικά στην είσοδο των μαθητών στο σχολείο

Edupass.gov.gr: Τι αλλάζει πρακτικά στην είσοδο των μαθητών στο σχολείο

Στο edupass.gov.gr  θα γίνεται εφεξής η δήλωση των self-test για τους μαθητές των δημοσίων σχολείων. Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες θα εξακολουθήσουν να δηλώνουν το αποτέλεσμα των self-test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να εκδίδουν την Σχολική Κάρτα για COVID-19, ακολουθώντας την ιδία ακριβώς διαδικασία που ακολουθούν μέχρι και σήμερα.

 Την δήλωση edupass θα πρέπει να υποβάλλουν:

  • οι μαθητές/τριες δημοσίων σχολικών μονάδων (υποβάλλεται από γονέα/κηδεμόνα)
  • το εκπαιδευτικό προσωπικό και μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.)
  • κάθε άλλο φυσικό πρόσωπο, που συμμετέχει με φυσική παρουσία σε κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία που διενεργείται εντός των χώρων της δημόσιας εκπαιδευτικής δομής («επισκέπτες»), όπως για παράδειγμα φοιτητές/τριες που πραγματοποιούν πρακτική άσκηση στη σχολική μονάδα.

H δήλωση edupass απαιτείται να υποβληθεί μία μόνο φορά αν ο υπόχρεος έχει εμβολιαστεί ή νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου.

Στην περίπτωση που το παιδί σας ή εσείς υποβάλλεστε σε διαγνωστικό (rapid/PCR) ή αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test), η δήλωση πρέπει να γίνεται όσες φορές απαιτείται από το εκάστοτε ισχύον πλαίσιο, π.χ. για τους μαθητές που δεν έχουν εμβολιασθεί/νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου, η αντίστοιχη δήλωση απαιτείται να υποβάλλεται δύο φορές την εβδομάδα.

Το αποτέλεσμα του ελέγχου καταχωρίζεται στην ηλεκτρονική θυρίδα της σχολικής μονάδας με την μορφή κατάστασης.

Ξεχάστε όσα ξέρατε για τα self test των μαθητών - Τι θα ισχύσει από την Δευτέρα 1/11

 Θα χρειαστείτε:

  • είτε τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet είτε τους κωδικούς των συστημάτων ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) των πιστωτικών ιδρυμάτων
  • τον ΑΜΚΑ σας ή τον ΑΜΚΑ του παιδιού σας

Στην περίπτωση που δηλώνετε το αποτέλεσμα αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) και είναι αρνητικό, εκδίδεται από την εφαρμογή σχολική κάρτα αρνητικού αποτελέσματος, την οποία εκτυπώνετε. Ο/Η μαθητής/τρια επιδεικνύει, χωρίς να παραδίδει, τη σχολική κάρτα εντός της τάξης, στον εκπαιδευτικό της πρώτης ώρας και τη φέρει μαζί του/της μέχρι τη διενέργεια του επόμενου διαγνωστικού ελέγχου σε περίπτωση που ζητηθεί επίδειξή της από εκπαιδευτικό ή από τον/τη Διευθυντή/ τρια/Υποδιευθυντή/τρια, ή Προϊστάμενο/νη.

Γιατί αποφασίστηκε η αλλαγή της πλατφόρμας δήλωσης self test

Το σκεπτικό πίσω από την αλλαγή που ισχύει από σήμερα και η οποία αφορά στην δήλωση των σελφ τεστ των μαθητών στα δημόσια σχολεία, στην νέα πλατφόρμα edupass.gov.gr και όχι στην πλατφόρμα του self-testing.gov.gr όπως ίσχυε μέχρι την περασμένη εβδομάδα, ανέλυσε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης. 

«Είναι ένα επιπλέον εργαλείο που θωρακίζει υγειονομικά την δια ζώσης λειτουργία και δίνει στον διευθυντή σε κάθε στιγμή την διαβεβαίωση ότι αυτοί που βρίσκονται στο σχολείο πληρούν τις προϋποθέσεις όντως για να βρίσκονται με φυσική παρουσία.

Γίνεται μετάπτωση όλων των δεδομένων αφού συνηγορήσει ο εκπαιδευτικός, ο μαθητής από την ΗΔΙΚΑ απευθείας στην πλατφόρμα που βλέπει ο διευθυντής του σχολείου με δικούς του κωδικούς».

Ο Διευθυντής έχει πλήρη εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης στο σχολείο

Εξήγησε, πως ο διευθυντής κάθε σχολείου έχει την δυνατότητα πρακτικά, να βλέπει κάθε πρωί και έως και 10 λεπτά πριν λήξει η διαδικασία εγγραφής των μαθητών κάθε Τρίτη και Πέμπτη,  με πράσινο χρώμα όσους έχουν νοσήσει, έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κάνει το τεστ, με κόκκινο όσους είναι κρούσματα και με γκρι όσους έπρεπε να έχουν κάνει το τεστ, αλλά δεν το έχουν κάνει. Άρα μπορεί ο διευθυντής του δημόσιου σχολείου να παρεμβαίνει άμεσα και να λέει ότι κάποιοι δεν μπορούν να μπουν στο σχολείο, γιατί δεν έχουν τις προϋποθέσεις.

Kαλή εικόνα των κρουσμάτων στα σχολεία – Μόλις το 0,02% των σχολικών τμημάτων της χώρας είναι σε αναστολή

Προς το παρόν πάντως, σύμφωνα με τον Κόπτση, υγειονομικά η κατάσταση στις σχολικές μονάδες είναι καλή, παρότι δυναμική, δηλαδή την ώρα που κλείνει ένα τμήμα, ανοίγει ένα άλλο. Την περασμένη εβδομάδα έκλεισαν πανελλαδικά 7 τμήματα λόγω covid19. «Συνολικά τα τμήματα που είναι σε αναστολή, δεν ξεπερνούν τα 10 τμήματα τις τελευταίες εβδομάδες και αντιστοιχούν σε λιγότερο από 0,02% στο σύνολο των τμημάτων της χώρας. Τα κρούσματα στην μαθητική κοινότητα είναι κάποιες εκατοντάδες, υπάρχει ωστόσο μια μικρή αυξητική τάση τις τελευταίες ημέρες, λόγω της έξαρσης σε όλη την χώρα. Όταν κοκκινίζει όλη η Ελλάδα τα σχολεία, είναι ένας μικρόκοσμος της κοινωνίας» υπογράμμισε ο κ. Κόπτσης.

Διαβάστε επίσης:

O παιδίατρος εξηγεί τα παράδοξα του self test: Τι φταίει στο ψευδώς θετικό και γιατί δεν επαρκεί για να δηλωθεί κρούσμα το παιδί

Καταγγελία σοκ στη Θεσσαλονίκη: 16χρονος μαθητής βίασε δύο συμμαθήτριές του – Τι συνέβη