Είδαμε τις Τέσσερις εποχές του Βιβάλντι στην Λυρική και …απολαύσαμε κάθε λεπτό!

Δεν ήταν μόνο η συνεργασία της Lidl Ελλάς με την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που μας προσκάλεσαν σε μια υπέροχη αίθουσα, με εκπληκτική ακουστική και άριστη οπτική. Δεν ήταν μόνο η μοναδική σκηνοθεσία της ομάδας Patari Project, υπό την έμπειρη καθοδήγηση της Σοφίας Πάσχου. Δεν ήταν μόνο οι απολαυστικές ερμηνείες των ηθοποιών -ο καθένας φέρνοντας την δική του μαγεία στο έργο. Ήταν τα φανταστικά κοστούμια, φτιαγμένα περίτεχνα και τόσο πρωτότυπα από ανακυκλώσιμα υλικά που δεν βάζει ο νους σου (τα εύσημα στην Κλαιρ Μπρέισγουελ), ήταν ο υποβλητικός ο φωτισμός (της Σοφίας Αλεξιάδου), ήταν φυσικά το σπουδαίο μήνυμα της καταστροφής του κόσμου από εμάς τους ίδιους και τα υπερβολικά σκουπίδια μας. Και η δημιουργία της πλάσης ξανά, από μία μόνο… νότα!

Τέσσερις εποχές, Α. Βιδαλάκης, Κ. Μαυρογεώργη – Φωτο V. Isaeva

Μα πάνω απ’όλα ήταν η μουσική! Οι συγκλονιστικές μελωδίες του αριστουργηματικού έργου των Τεσσάρων Εποχών του Αντόνιο Βιβάλντι που υμνεί τις εναλλαγές της φύσης και την κυκλικότητα του χρόνου. Ενός έργου που προκαλεί δυνατά, αλλεπάλληλα συναισθήματα χαράς και λύπης – απογοήτευσης και ελπίδας. Και ήταν αυτή η μουσική που συγκλόνισε μικρούς και μεγάλους, καθηλώνοντας το βλέμμα τους στην πρωτότυπη σκηνή.

Τέσσερις εποχές_Patari project – Φωτο V. Isaeva

Οι Τέσσερις Εποχές είναι αναμφίβολα μία από τις πιο πρωτότυπες παραστάσεις με «πράσινο» χαρακτήρα που έχουμε δει ποτέ. Η παράσταση που υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) προς την Εναλλακτική Σκηνή καινοτομεί τόσο ως περιεχόμενο όσο και ως αποτέλεσμα. Είναι η πρώτη φορά που η Εθνική Λυρική σκηνή συνεργάζεται με μια ιδιωτική επιχείρηση και οι δύο μαζί παράγουν πολιτισμό, καλλιεργούν οικολογική συνείδηση και προάγουν την καλλιτεχνική παιδεία.

Η ιστορία

Τέσσερις εποχές_Patari project – Φωτο V. Isaeva

Στο έργο θα γνωρίσουμε τις τέσσερις εποχές: τον χειμώνα, την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Οι εποχές απολαμβάνουν τη ζωή που τους δόθηκε στο έπακρο, σε τέτοιο βαθμό που σταδιακά αδιαφορούν για οτιδήποτε άλλο υπάρχει γύρω τους. Ένα παιχνίδι ανταγωνισμού χτίζεται επί σκηνής. Ποιος θα αποδειχτεί καλύτερος και πιο ισχυρός απέναντι στον άλλον;

Τέσσερις εποχές_Patari project – Φωτο V. Isaeva

Η μουσική συνεχίζει να παίζει, ο ρυθμός ποτέ δεν σταματά κι όμως κάτι αλλάζει, κάτι καταστρέφεται κάθε μέρα όλο και περισσότερο. Οι προειδοποιήσεις ξεκινούν, η μουσική προσπαθεί διαρκώς να τους συνεφέρει, όμως τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από τη νίκη. Τυφώνες, ατέλειωτες βροχές κι ύστερα ξηρασίες, μυρωδιές που εξαφανίζονται, πάγοι που γίνονται νερό, ζώα που χάνονται. Οι τέσσερις εποχές, έρμαια πια στο χάος που έχουν δημιουργήσει, προσπαθούν μαζί να επιβιώσουν…

Τι θα χρειαστεί για να τα καταφέρουν; Τι μας έχει απομείνει για να ελπίζουμε; Την απάντηση θα δείτε -και θα ακούσετε- στην παράσταση…

Με φόντο τον Βιβάλντι – Με στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη

Τέσσερις εποχές, Σ. Πουλοπούλου – Φωτο Α. Σιμόπουλος

Οι Τέσσερις εποχές είναι μια παράσταση που πραγματεύεται με έξυπνο και ευφάνταστο τρόπο τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης της Lidl Ελλάς. Γι’αυτό και θίγει σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με τη στάση μας απέναντι στο περιβάλλον και τους κινδύνους που διατρέχει. Τα παιδιά, λοιπόν, θα κατανοήσουν πώς η χρήση πλαστικών, η σπατάλη τροφίμων και η κυκλική οικονομία παρεμβαίνουν στον φυσικό κύκλο της φύσης, ενώ ταυτόχρονα θα ενισχύσουν και την καλλιτεχνική τους παιδεία.

Τέσσερις εποχές, Θ. Κώνστας, Ε. Στεφανίδου – Φωτο Α. Σιμόπουλος

Η δε ιδέα της ανακύκλωσης που βρίσκεται στον πυρήνα της δραματουργίας της παράστασης θα πάρει στο μυαλό των παιδιών άλλη διάσταση.

Η συνεργασία της Lidl με την Εθνική Λυρική Σκηνή

H συνεργασία της Lidl Ελλάς με την Εθνική Λυρική Σκηνή ξεκίνησε το 2018, με τη Lidl Ελλάς ως χορηγό των εκπαιδευτικών προγραμμάτων μουσικής, θεάτρου και καλλιτεχνικής δημιουργίας. Ήταν το έναυσμα για να προχωρήσουν στο επόμενο, πραγματικά τολμηρό βήμα. Να συνδέσουν με πρωτότυπο τρόπο την έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης με τον πολιτισμό και να προκαλέσουν το ενδιαφέρον, να προσκαλέσουν σε δράση κυρίως την επόμενη γενιά. Να μιλήσει και να ευαισθητοποιήσει για τις μεγάλες περιβαλλοντικές προκλήσεις: τη μείωση της χρήσης πλαστικού, την ανακύκλωση, την κυκλική οικονομία, τη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Κάπως έτσι γεννήθηκε μια καινοτόμος ιδέα για μια ιδιαίτερη συμπαραγωγή με τη Εθνική Λυρική Σκηνή με κοινούς στόχους βιωσιμότητας για το παρόν αλλά κυρίως για το μέλλον.

Με αφορμή τον αδιάκοπο κύκλο της ζωής και την καταστροφή του περιβάλλοντος, η Lidl Ελλάς και η Εθνική Λυρική Σκηνή δημιούργησαν μια παράσταση σε σχέση με την ασταμάτητη ανάγκη των ανθρώπων να προσπαθούν να επιβληθούν στη φύση, να αλλάξουν τη σειρά των πραγμάτων, να ορίσουν εκείνοι τους κανόνες. Η παράσταση δεν ηθικολογεί για το περιβάλλον αλλά δίνει μια βιωματική αίσθηση της οικολογικής καταστροφής που έχει ήδη επέλθει από τις συνέπειες της αλόγιστης χρήσης των φυσικών πόρων και της εγωιστικής και υποκριτικής στάσης του ανθρώπου απέναντι στη φύση. Πρόκειται λοιπόν για μια προτροπή σε δράση καθώς το μέλλον του πλανήτη είναι ευθύνη όλων μας.

Και δεν θα σταματήσει εδώ, αφού τελικός στόχος είναι πάντα ο καταναλωτής που θα συνεισφέρει αλλά και θα απολαύσει τα οφέλη των βιώσιμων προϊόντων που θα βρίσκει στα ράφια της Lidl.

Οι συντελεστές

Τέσσερις εποχές, Α. Ψυχράμης – Φωτο Α. Σιμόπουλος

Τη δραματουργία υπογράφει ο Χουάν Αγιάλα, τα κοστούμια η Κλαιρ Μπρέισγουελ, το σκηνικό η Ευαγγελία Θεριανού, την κίνηση η Άννι Πούι Λινγκ Λοκ και τους φωτισμούς η Σοφία Αλεξιάδου.

Τις Τέσσερις εποχές ερμηνεύουν οι: Αλέξης Βιδαλάκης, Γιάννης Γιαννούλης, Θεοδόσης Κώνστας, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Στέφη Πουλοπούλου, Εριφύλη Στεφανίδου, Αποστόλης Ψυχράμης.

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Γιάννης Αγρανιώτης (βιολί), Αλέξης Καραϊσκάκης (τσέλο), Δημήτρης Τίγκας (κοντραμπάσο), Αλέξης Μαστιχιάδης (τσέμπαλο), Κωνσταντίνος Ζιγκερίδης (ακορντεόν).

Η ενορχήστρωση είναι του Νίκου Γαλενιανού.

Infos:

Οι Τέσσερις Εποχές 

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ώρα έναρξης: 11.00

 Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά από 6 ετών.

Από τις 3 Νοεμβρίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου για 32 πρωινές παραστάσεις για παιδιά και νέους.

Δείτε τις ακριβείς ημερομηνίες εδώ.