Είμαστε κοντά στο άνοιγμα των Δημοτικών Σχολείων – Η σημερινή τοποθέτηση του καθηγητή Τσιόδρα

Στο θέμα των παιδιών και της επαναλειτουργίας των σχολείων αναφέρθηκε ο λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού και όπως όλα δείχνουν είμαστε κοντά στην απόφαση για την επαναλειτουργία των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Όπως ανακοινώθηκε μάλιστα η ανακοίνωση θα γίνει την προσεχή Δευτέρα 25 Μαΐου.

Η σημερινή τοποθέτηση του καθηγητή Τσιόδρα για το άνοιγμα των σχολείων

«Το άνοιγμα των σχολείων παραμένει ένα σύνθετο δίλημμα», ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη σημερινή ενημέρωση του υπ. Υγείας για τον κορονοϊό στην Ελλάδα και τόνισε «κατά τη γνώμη μου τα οφέλη από το άνοιγμα των δημοτικών είναι περισσότερα από τους κινδύνους».

«Υπήρξε επιδημιολογικό όφελος από τη διακοπή λειτουργίας των σχολείων» σημείωσε αρχικά ο κ. Τσιόδρας προσθέτοντας ότι πλέον σε πολλές χώρες έχει ξεκινήσει η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία.

«Είναι πάρα πολύ μικρή η πιθανότητα να νοσήσουν σοβαρά τα παιδιά» πρόσθεσε ο κ. Τσιόδρας ενώ τόνισε ότι «η παρουσία του ιού δεν μπορεί να σταματήσει τη ζωή».

«Δεν πρέπει να μείνουμε στην περιπτωσιολογία – ό,τι και να αποφασίσει η πολιτεία, την καλύτερη απόφαση για τα παιδιά τους θα την πάρει το οικογενειακό περιβάλλον», συμπλήρωσε.

Η δεδομένη στιγμή είναι η καταλληλότερη για το άνοιγμα των Δημοτικών

Η προσωπική, άποψη του κ. Τσιόδρα είναι ότι η δεδομένη στιγμή μοιάζει η καταλληλότερη για να επιστρέψουν τα παιδιά, τουλάχιστον, στα δημοτικά με κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.  Όπως ανέφερε «Εμείς εκφράζουμε μια εισήγηση στην πολιτεία που παίρνει τις τελικές αποφάσεις. Η εισήγησή μας βασίζεται σε κανόνες. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να γίνει κατανοητό αυτό. Υπάρχει ανησυχία για τα δημοτικά και γι αυτό ασχολήθηκα με το θέμα. Νομίζω έβαλα τη δική μου προσωπική τοποθέτηση στο κείμενο.  Έχουμε εισηγηθεί ότι αυτός ο πληθυσμός χαρακτηρίζεται από μειωμένα ποσοστά. Έχουμε εισηγηθεί τους κανόνες με τους οποίους πρέπει να γίνει η επανέναρξη. Έχουμε δώσει το δικαίωμα να υπάρχει δυνατότητα να αποφύγουν την πιθανή έκθεση στον ιό. Δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή να δοκιμάσει κανείς να επανέλθει στην κανονικότητα στη σχολική εκπαίδευση.  Που αλλού θα εξασφαλιστούν καλύτερα τα μέτρα απ’ ότι στα σχολεία; Δεν θέλω να επηρεάσω κανέναν με την προσωπική μου τοποθέτηση. Η επιτροπή έχει εισηγηθεί για τους κανόνες. Έχουμε πει για 1η Ιουνίου, αν τα δεδομένα είναι ακόμα καλά, θα εισηγηθεί σχετικά».

Αυτοί είναι οι λόγοι υπέρ του ανοίγματος των Δημοτικών Σχολείων

Μάλιστα, ο κ. Τσιόδρας εξέθεσε τους λόγους υπέρ του ανοίγματος των δημοτικών σχολείων.

Πρώτον, υπάρχει ανισότητα στην εκπαίδευση για παιδιά που δεν έχουν μεγάλη οικονομική δυνατότητα.

Δεύτερον, υπάρχει κόστος σε χαμένη εκπαιδευτική γνώση. Πολλά παιδιά δεν παρακολουθούσαν στο εξωτερικό ολοκληρωτικά την εκπαίδευση.

Τρίτον, αναγνωρίζονται περισσότερες επιπτώσεις στην πνευματική και ψυχική υγεία των παιδιών. Ας μην υποτιμάμε την επιρροή του σχολείου στην κοινωνικοποίηση των παιδιών.

Τέταρτον, υπάρχουν οικονομικοί λόγοι. Το κόστος της μη παρακολούθησης θα είναι πάντα υψηλότερο για ένα παιδί που ζει σε ένα περιβάλλον με προβλήματα.

Τέλος, είναι σημαντικό να ξέρει κανείς τι θα κάνει το παιδί που δεν θα πάει σχολείο. Αν είναι σπίτι, σε απομόνωση, θα είναι ασφαλέστερο. Αν όμως βγαίνει να παίζει στη γειτονιά, τότε εκτίθεται σε κίνδυνο. Οριζόντιες αποφάσεις είναι δύσκολο να λαμβάνονται.

“Σύνθετο δίλημμα το άνοιγμα σχολείων για τα μικρά παιδιά”

Μάλιστα αναφέρθηκε και στους μαθητές μικρότερης ηλικίας αναφέροντας “Το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί για τα μικρά παιδιά παραμένει ένα σύνθετο δίλημμα. Υπάρχουν αρκετά υπέρ και κάποιοι ενδοιασμοί. Από την άλλη η δεδομένη χρονική στιγμή μοιάζει η καταλληλότερη για να επιστρέψουν στην κανονικότητα που τους στερήσαμε”.